Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Poliţist, adjectiv

Poliţist, adjectiv, succes la New York Film Festival 2009

septembrie 2009
Pentru a doua oară în trei ani România este prezentă în selecţia oficială a prestigiosului New York Film Festival, de această dată cu Poliţist, adjectiv, care este şi candidatul oficial al României în cursa Oscarului pentru film străin. ICR New York, promotor activ al filmului românesc în SUA şi susţinător al prezenţei lui Corneliu Porumboiu la festival, acompaniază şi de această dată lansarea peliculei în cadrul evenimentului.

Filmul a fost extrem de aşteptat de critica de film americană, care, de la The New Yorker la Variety la New York Magazine, a remarcat încă din luna august 2009 selecţia lui în festival. În prima cronică dedicată festivalului de către The New York Times, Poliţist, adjectiv este menţionat alături de filmele unor veterani precum Alain Resnais sau Manoel de Oliveira, iar criticul Manohla Dargis îl descrie drept o "comedie absurdă perfect ritmată şi cu fierbere la foc mic (...) bine stăpînită vizual şi în ton ", în al cărei "magistral punct culminant un simplu dicţionar este transformat într-o armă de control".

Proiecţiile cu public sînt programate pentru 28-29 septembrie 2009, filmul urmînd a participa în continuare la Chicago Film Festival în luna octombrie 2009, pentru a fi apoi lansat de către IFC Films în circuitul cinematografelor americane în luna decembrie 2009. Urmărit cu sufletul la gură la proiecţia de presă, noul film al lui Corneliu Porumboiu se înscrie în linia valului de opere care menţin de cîţiva ani remarcabila vizibilitate în lume a artelor româneşti.

Citiţi scenariul filmului Poliţist, adjectiv, un volum publicat de Editura LiterNet.

Toate articolele despre Poliţist, adjectiv

Producţie, film - Metabolism, Lucian Maier
 10 ani cu filmul românesc. Episodul 9 - Anul 2009, Iulia Blaga
 Despre timp, spaţiu, cultură şi Corneliu Porumboiu. În două părţi - Poliţist, adjectiv, Liviu Ornea