Realitatea Românească / decembrie 2002
Bourne Identity, The
*** (pentru că este dens şi tensionat şi bine executat tehnic, şi chiar există cel puţin alte zece poveşti identice, nu regreţi că ai intrat în sala de cinematograf)

The Bourne Identity aparţine unui gen în vogă în timpul războiului rece, o poveste cu un superagent singuratic, aflat în luptă cu sistemul din care face parte, mai mult decât cu inamicii. Cei care apreciază genul au citit cu siguranţă romanul lui Robert Ludlum, care a mai fost de fapt ecranizat o dată în anii '80 cu Richard Chamberlain în rolul principal.

De data aceasta rolul agentului în căutarea propriei identităţi (s-a trezit în barca unui pescar italian, cu două gloanţe în spate şi numărul unui cont secret din Elveţia, dar fără să-şi amintească nimic despre el) este jucat de Matt Damon. Deşi nu ştie nimic despre el, eroul află foarte repede că nişte indivizi foarte eficienţi sunt pe urmele lui pentru a-l lichida, dar şi că este posesorul unor abilităţi foarte utile în a scăpa de ei.

Cine şi-l aminteşte pe Damon din Good Will Hunting va fi uimit de transformarea lui într-un fel de frate mai mic al lui Stallone, cu muşchi şi arte marţiale cu tot.


Povestea nu este nouă şi nici foarte interesantă, dar ritmul susţinut şi densitatea scenelor de tensiune maximă fac ca vizionarea acestui film să fie o experienţă pe deplin satisfăcătoare.
Regia: Doug Liman Cu: Matt Damon, Franka Potente, Julia Stiles

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus