octombrie 2009
Festivalul de film de animaţie anim'est 2009
1000 de spectatori au umplut până la refuz sala Cinema Patria din Capitală pentru a participa la deschiderea celei de-a patra ediţii a Anim'est. Încă de la deschiderea caselor de bilete, la ora 17:00, publicul celui mai important festival de film de animaţie din România a început să sosească în foaierul cinematografului.

Deschiderea oficială a festivalului a fost precedată de o surpriză absolută pregătită de directorul festivalului, Mihai Mitrică, spectatorilor şi echipei festivalului: scurt metrajul francez 4, regizat de francezul Edouard Salier, un preview inedit pentru Creepy Animation Night, evenimentul în premieră absolută al acestei ediţii.

Pe scena de la Patria, directorul Mihai Mitrică le-a mulţumit spectatorilor prezenţi în număr impresionant la deschiderea festivalului, remarcând că afluenţa impresionantă de spectatori din prima seară de festival confirmă statutul Anim'est de festival preferat al publicului bucureştean încă de la prima ediţie, din 2006, confirmat atât de numărul de spectatori, cât şi de sondajele publicate de principalele portaluri de evenimente. "Ne bucurăm că am depăşit blestemul festivalului de la Mamaia, unul dintre cele mai importante festivaluri de animaţie din lume în anii '70, care nu a reuşit să treacă de ediţia cu numărul trei". Directorul executiv Vlad Ilicevici a explicat semnificaţia tricourilor-manifest Remove Politics from Culture, purtate pe scenă de cei doi lideri ai festivalului: "Este semnalul de alarmă pe care îl tragem astăzi cu privire la starea finanţărilor din cinematografia românească. Este uimitor şi pentru noi că în continuare pare să nu conteze faptul că am adus anul trecut 10.000 de spectatori în săli şi că suntem, de trei ani consecutiv, cel mai frecventat festival de film din Bucureşti". Directorul Mihai Mitrică a completat: "Am reuşit să dublăm dimensiunile festivalului nu pentru că avem mai mulţi bani decât anul trecut, ci pentru că avem foarte mulţi prieteni care iubesc festivalul şi care ne-au sărit în ajutor". În încheiere, Mitrică şi Ilicevici le-au mulţumit celor prezenţi în sală, dar şi sponsorilor, partenerilor şi partenerilor media pentru susţinerea pe care o oferă Anim'est şi le-au urat tuturor un festival plăcut.



(Vlad Ilicevici, Toma Peiu, Mihai Mitrică, Ligia Soare)



(Vlad Ilicevici)
Ziua de duminică, 4 octombrie 2009, aduce la Anim'est trei proiecţii-eveniment în onoarea invitatului special al festivalului, cunoscutul scenarist şi producător american Mike Reiss, unul dintre creatorii Simpsons şi co-autorul scenariilorIce Age 1 şi Ice Age 3. La ora 18:30 la Cinema Patria, bucureştenii sunt invitaţi la proiecţia cu intrare liberă a lung metrajului-cult Simpsons Movie, prezentată chiar de Reiss. De la 20:30, Mike Reiss va oferi iubitorilor de animaţie şi fanilor seriei-cult un adevărat regal Simpsons: Backstage World Tour este o prezentare antrenantă a "secretelor" ascunse în spatele aventurilor lui Bart, Homer şi ale celorlalţi membri ai familiei, care le-au adus lui Reiss şi colegilor săi nu mai puţin de 4 Premii Emmy.

De la ora 22:30, de asemenea la Cinema Patria, Anim'est marchează o nouă premieră pentru un festival de film românesc: primul lung metraj animat gay, Queer Duck: The Movie (SUA, 2006), o comedie savuroasă cu o doză importantă de satiră la adresa societăţii americane şi a icon-urilor sale contemporane, scrisă şi produsă de Mike Reiss.

Tot duminică, proiecţiile pentru copii continuă la Anim'est cu Povestea soldatului Fedot / The Tale of Soldier Fedot (Rusia, 2008), filmul care deschide ziua de la Cinema Patria, la ora 12:30, un basm vizual fermecător, cu personaje clasice de poveste desenate într-o manieră neconvenţională.

Lung metrajul Luminiţei Cazacu, Călătoriile lui Pin-Pin (România, 1990), unul dintre puţinele filme lungi de animaţie produse în România după 1989, proiectat la Cinema Union la ora 14:00, îl va readuce în faţa publicului bucureştean pe simpaticul pinguin Pin-Pin într-o aventură memorabilă.

Proiecţii cu scurt metraje britanice de succes prezentate de British Council la Cinema Patria, lung metraje de Hayao Miyazaki la Union şi Elvira Popescu şi calupuri de scurt metraje animate multi-premiate în programele Mozaic, la Open Air Cărtureşti, Union şi Elvira Popescu, dar şi reluarea filmelor cenzurate din programul special După 20 de ani la Cinema Union completează programul unei zile de neratat la Anim'est 2009.

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est are loc în perioada 2-11 octombrie 2009 la Bucureşti, fiind găzduită de Cinema Patria, Cinema Elvira Popescu, Cinema Union şi Open Air Cărtureşti (Grădina Verona). Clubul festivalului se află la subsolul Librăriei Cărtureşti de pe strada Artur Verona. Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală Estenest şi susţinut de Ogilvy. Biletele se găsesc prin bilet.ro, pe internet, precum şi în reţeaua magazinelor partenere.

Cu sprijinul: Centrul Naţional al Cinematografiei, Ambasada Franţei la Bucureşti, Institutul Francez, Centrul Cultural American, Centrul Wallonie Bruxelles, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Japan Foundation, Institutul Cultural Român, British Council, Centrul Ceh, Institutul Polonez, Centrul Cultural European al Sectorului 6, Independenta Film, Clorofilm, New Films, Eat Out

Parteneri: Animax, Librăria Cărtureşti, Opel, Stella Artois, TNT, White Land, Philips, Toon Boom, Papa la Şoni.

Fotografiile de la deschidere au fost realizate de Adi Marineci.



Descarcă programul Anim'est 2009 aici.
Descarcă detalii despre proiecţiile Anim'est 2009 aici şi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus