octombrie 2009
Festivalul de film de animaţie anim'est 2009
Mike Reiss, scenaristul şi producătorul lung-metrajelor de animaţie-cult Simpsons Movie (SUA, 2007), Ice Age 3 (SUA, 2009) şi Queer Duck: The Movie (SUA, 2006), este unul dintre cei mai importanţi invitaţi ai celei de-a patra ediţii a festivalului internaţional de film de animaţie Anim'est. Un masterclass exclusiv susţinut luni, 5 octombrie 2009, de la ora 14:00, la Cinema Union, adresat tuturor studenţilor la facultăţile de film, dar şi iubitorilor de cinema din Bucureşti, cărora Reiss le va împărtăşi amănunte puţin cunoscute din producţia americană de film de animaţie. De asemenea, scenaristul va intra în dialog cu spectatorii săi, masterclass-urile sale transformându-se adesea în adevărate dezbateri.

Născut în 1960 şi absolvent al prestigioasei Universităţi Harvard, Mike Reiss s-a remarcat mai întâi scriind în reviste de umor studenţeşti. La redacţia The Harvard Lampoon l-a cunoscut pe Al Jean, cu care avea să împartă camera în facultate şi, mai târziu, să lucreze la Simpsons. Unul dintre cei mai apreciaţi scenarişti americani de televiziune ai anilor '80, Reiss a revoluţionat divertismentul TV în anii '90, alături de colegii săi de la Simpsons, împreună cu care a fost răsplătit cu 4 Premii Emmy la categoria "Cel mai bun serial de animaţie", în 1989, 1991, 1995 şi 2001. În ultimii 15 ani, Reiss a susţinut câteva zeci de conferinţe şi masterclass-uri despre comedie, televiziune, scenaristică sau culisele Simpson la diferite universităţi americane şi europene.

Programul lui Mike Reiss la Anim'est include şi întâlniri cu publicul de la Cinema Patria la proiecţiile-eveniment cu Simpsons Movie; The Simpsons Backstage Tour - o prezentare savuroasă a culiselor celebrului serial şi Queer Duck: The Movie - programate duminică, 4 octombrie, de la 18:30, 20:30, respectiv 22:30.

Unul dintre titlurile-şoc ale selecţiei Anim'est din acest an, Queer Duck: The Movie este lung metrajul de un umor exploziv care continuă serialul animat cu acelaşi nume, creat de scenaristul Mike Reiss. Filmul abundă în replici cu conotaţii sexuale scandaloase, o cascadă de stereotipii din viaţa comunităţii gay din America, dese referinţe (în stilul consacrat de Reiss în The Simpsons) la aproape orice: filme clasice, emisiuni de televiziune americane binecunoscute, politicieni, sportivi, vedete pop, istorie. Ironizând acid societatea americană a zilelor noastre, Queer Duck este deja un lung-metraj cult peste Ocean, care a făcut înconjurul festivalurilor neconvenţionale din Europa, Statele Unite şi Asia.

Prezenţa lui Mike Reiss la Bucureşti a fost posibilă cu sprijinul Centrului Cultural American din Bucureşti, partener de tradiţie al Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est.

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 2-11 octombrie 2009 la Bucureşti, fiind găzduită de Cinema Patria, Cinema Elvira Popescu, Cinema Union şi Open Air Cărtureşti (Grădina Verona). Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală Estenest şi susţinut de Ogilvy.

Cu sprijinul: Centrul Naţional al Cinematografiei, Ambasada Franţei la Bucureşti, Institutul Francez, Centrul Cultural American, Centrul Wallonie Bruxelles, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Japan Foundation, Institutul Cultural Român, British Council, Centrul Ceh, Institutul Polonez, Centrul Cultural European al Sectorului 6, Independenta Film, Clorofilm, New Films, Eat Out

Parteneri: Animax, Librăria Cărtureşti, Stella Artois, Opel, TNT, White Land, Philips, Toon Boom, Papa la Şoni.



Descarcă programul Anim'est 2009 aici.
Descarcă detalii despre proiecţiile Anim'est 2009 aici şi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus