octombrie 2009
Puţin a mai rămas. Lumea deja întreabă de el, afişele-s peste tot iar la radio numai asta se aude. Într-adevăr, încep cele cinci zile de teatru, ateliere de teatru şi conferinţe despre teatru. Adică Festivalul Internaţional de Teatru Alba Iulia, timp în care bătrânul Oraş al Unirii va respira neastâmpărul a mii de spectatori, a sute de artişti, a zeci de spectacole. Într-un cuvânt, urmează a patra ediţie a celui mai aşteptat, semnificativ şi costisitor eveniment al judeţului.

Şi se întâmplă pentru al patrulea an la rând. Dar acum, în 2009, vechiul format "Poveşti pentru Copii şi Oameni Mari" a evoluat, devenind exact cum scrie pe afişe: "Internaţional de Teatru". Da, noua titulatură indică o maturizare a conceptului de festival-poveste, într-unul care înglobează virtuţi mult mai convingător şi pretenţios definite în repertoriul festivalier. Vorbim de internaţionalism, experiment şi diversitate, prinse într-o ţesătură tematică cu adevărat asumată organizatoric. Iar asta se va simţi încă din deschiderea oficială, în ciuda tuturor cârcotelilor de culise, care ştiu una şi bună: "sună prea serios treaba"...

Ei bine, află că tocmai "serioasă" n-are de gând să fie ediţia IV, fiindcă e plină de comedii. Adică de umor, de râsete, de aplauze. Ca în fiecare an, există câte o temă a festivalului, care exprimă rostul tuturor spectacolelor incluse în program. Astfel, dacă în 2008 vă aşteptam cu "Provocări", anul acesta tema e "Cum vă place...", cu rezonanţe aparent shakespeariene. De la irezistibilul Oo! al lui Alexandru Dabija, la poeticul şi înduioşătorul Les Masques en moi, şi de la fantezistul Sânziana şi Pepelea, la bizarul şi cuceritorul Meli Melo II - oferta e mai generoasă decât s-ar crede. Şi nu se abate de la scopul ei iniţial - dubla adresabilitate, către copii şi adulţi -, păstrând vechea structură (dimineaţa, spectacole pentru copii iar seara, pentru "oameni mari"), în ciuda acestui up-grade de la poveşti la internaţionalism.

Că tot veni vorba de "ediţie internaţională", prezenţa celor şase spectacole din străinătate, alături de cele româneşti, asigură nu doar diversitatea programului, ci şi un soi de comunicare implicită între teatre. Astfel, pot apărea ideile de colaborare, de coproducţie, semn de sănătate culturală în vreme de criză. De asemenea, festivalul înseamnă şi ateliere de teatru (de scenografie, critică teatrală, improvizaţie, comportament social), adresate mai ales elevilor de liceu din Alba, care nici n-au văzut, nici n-au trăit clipe autentice de teatru, de culise, de making-off. Va rămâne şi celebra "Cafea cu tâlc" - iniţiată în cadrul ediţiei 2008 - şi anume formula de conferinţe de presă zilnice, în care se vor discuta spectacolele zilei anteriore, în prezenţa actorilor şi regizorilor.

Pe scurt, cam asta ar fi ediţia IV. Motive să mergi?
... spectacole pe înţelesul tuturor, făcute să placă, să provoace, să comunice
... bilete pentru toate buzunarele
... nume mari, titluri celebre, teatre de prestigiu
... ocazia de a cunoaşte o varietate impresionantă de "feluri de a face teatru", aşadar de stilistici regizorale şi actoriceşti, cuprinse în doar cinci zile de festival
... program "aerisit", cu ore rezonabile de începere a reprezentaţiilor, fără să trebuiască să alergi între sălile de spectacol
... atmosferă curată de festival, neîmbâcsită de elitismul unui public sătul de teatru şi plictisit de evenimente
... şansa de a trăi, pe viu, un eveniment cultural puternic şi totuşi extrem de tânăr, care a îndrăznit să câştige unul din cele mai dure pariuri: de a fi format un public de teatru într-un oraş fără teatru.

Biletele se pot cumpăra atât în avans, de la casieria Teatrului de Păpuşi Prichindel, cât şi înaintea începerii reprezentaţiei, de la sălile de spectacol. Preţurile sunt următoarele: 99 lei (la abonament), 15 lei (adulţi), 9 lei (elevi, studenţi, pensionari), 4 lei (copii).

Organizatori: Consiliul Judeţean Alba şi Teatrul de Păpuşi Prichindel, cu sprijinul Primăriei Municipiului Alba Iulia
Parteneri locali: Casa de Cultură a Studenţilor, Casa de Cultură a Sindicatelor, Galeriile Trinity, Alba Mall
Parteneri naţionali: Universitatea de Artă Teatrală Târgu Mureş









Detalii despre spectacolele participante aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus