mai 2004
Festivalul TIFF 2004
Festivalul Internaţional de Film Transilvania a găzduit ieri o conferinţă specială, prilejuită de suprapunerea ultimei săptămîni din campania electorală pentru alegerile locale cu săptămîna de desfăşurare a TIFF 2004: Conferinţa-dezbatere Cinematograful şi politica, susţinută de Nicole Foucher (Universitatea Lumiere - Lyon) a făcut o paralelă interesantă şi amuzantă între realităţile din viaţa politică şi felul în care acestea sunt uneori parodiate, alteori exagerate şi de cele mai multe ori redate prin film.

Cinematograful şi Politica este o secţiune care dă ocazia spectatorilor să vadă două filme extrem de interesante: Floarea Răului (La Fleur du Mal, Franţa 2002), regizat de legendarul Claude Chabrol. Trei generaţii de familii înstărite din Bordeaux sunt prinse între ciocan şi nicovală atunci cînd Anne decide să candideze la primărie şi un pamflet politic dezgroapă un vechi scandal de crimă. Vinovăţia poate fi transmisă de la o generaţie la alta, ca o boală? Se pare că da, dacă interesele politice o cer. Concluzia lui Chabrol, atunci cînd vorbeşte despre politică, este aceea că Timpul nu trece. Trăim într-un prezent perpetuu. Floarea Răului poate fi văzut astăzi de la ora 18:15 la cinema Republica şi joi de la ora 10:00 la Arta.

Cel de-al doilea film despre politică este Persona non Grata (SUA, Franţa, Spania 2003) al lui Oliver Stone. 23 martie, 2002. Palestinienii şi israelienii sînt în război. Diplomaţia e în impas. Violenţa escaladează. În căutarea perspectivei pe care ţi-o oferă prima linie, o echipă europeană de documentarişti sub conducerea regizorului Oliver Stone plonjează în inima conflictului: Ierusalim, Tel Aviv şi Ramallah - capitala autorităţii palestiniene.



Timp de cinci zile, regizorii explorează străzile oraşelor în care oamenii încearcă să ducă vieţi normale şi se întîlnesc cu leaderii ambelor tabere care le decid soarta: fostul prim ministru israelian Shimon Peres; Benjamin Netanyahu; Ehud Barak; preşedintele palestinian Yasser Arafat. Fără a-şi pierde speranţa într-o soluţie paşnică, Persona Non Grata ne oferă un punct de vedere personalizat asupra unuia dintre cele mai complicate şi confuze conflicte. Joi, 4 iunie, ora 12:00, la Arta.



Tot aseară spiritele s-au încins la petrecerea Transilvăneană de la Casa Tranzit, unde organizatorii şi prietenii TIFF au şters oboseala de peste zi cu mîncare tradiţională - cârnaţi şi frigărui pe care invitaţii le-au preparat singuri la focul aprins din mijlocul curţii, ţinînd într-o mînă nuiaua pe care erau înşiruite bunătăţi şi în cealaltă puţină slănină şi o felie de ceapă din care muşcau cu nesaţ. Au curs paharele de vorbă, dar şi cele cu licori bahice până a doua zi dimineaţă. Au fost prezenţi la petrecere membrii juriului, actori, regizori români şi străini.

Între timp, publicul spectator nu a stat degeaba, ci a văzut filme şi le-a votat. Topul 3 al celor mai apreciate filme din Competiţie arată astfel:
Locul 1 - Amice! (Buddy, Norvegia 2003)
Locul 2 - Reconstructie (Reconstruction, Danemarca 2003)
Locul 3 - Control (Kontroll, Ungaria 2003)

Astăzi este obligatoriu de văzut filmul de la 19:30 de la Cinema Arta. Mondo Plympton este o călătorie fantastică prin creierul straniu al excentricului animator Bill Plympton, devenit celebru pentru extremele prezentate în creaţiile sale animate. Aflăm explicaţia violenţei din filmele sale şi cum a fost el înjunghiat de un travestit în pielea goală, în prima zi de filmare la primul său film de lung metraj. Mondo Plympton face parte din secţiunea 100% - Retrospectiva integrală a filmelor de animaţie semnate Bill Plympton.



De la ora 22:00, tot la Arta, este de văzut filmul Dulce Răzbunare (Sympathy For Mr. Vengeance), proiecţie din cadrul secţiunii Coreea. Mulţi cinefili au rămas stupefiaţi şi au simţit repulsie în faţa acestui tip de cinema extrem, plin de scene grafice de tortură şi violenţă. Filmul e brutal de nihilist, are o ciudată pasiune coşmarească.



Filmele de astăzi din Competiţie, care concurează pentru Trofeul Transilvania, sunt Amice!, filmul aflat pe primul loc în preferinţele publicului (ora 20:30, Republica), Control şi Aaltra (ambele la cinema Victoria).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus