octombrie 2009
Ce ce ştie în România despre cultura contemporană bulgară? Aproape nimic.

România şi Bulgaria au avut destine asemănătoare. Au experimentat comunismul, au traversat tranziţia, au intrat împreună în Uniunea Europeană. Corupţia este o problemă gravă şi, aparent, insolvabilă şi de o parte, şi de cealaltă a Dunării, iar dosarele fostei Securităţi rămân un mister atât în Bulgaria, cât şi în România.

Românii au dat de gustul litoralului bulgăresc, în timp ce bulgarii privesc cu jind la cum a crescut în ultimii ani cota culturii române pe piaţa internaţională. Cu toate acestea, contactele între cele două lumi sunt practic inexistente, în afara celor două-trei luni pe an când românii iau cu asalt Albena şi Balcicul. Nu există traduceri din literatura bulgară contemporană, cele mai recente filme făcute în Bulgaria cu greu pot fi văzute pe la câte un festival, cât despre arta vizuală contemporană nici nu mai e cazul să amintim.

Radio România Cultural vă propune ca, pe 18 octombrie 2009, de Ziua Internaţională a Radioului şi a Multilingvismului, să porniţi într-o călătorie insolită prin cultura bulgară contemporană alături de Elena Vlădăreanu şi de invitaţii săi: Nedko Solakov (artist vizual), Iara Boubnova (curator, fondatorul Institutului pentru Artă Contemporană din Sofia), Rada Boukova (artist vizual), Theodora Dimova (scriitoare), Emil Andreev (scriitor), Alexander Manuiloff (dramaturg), Yordan Eftimov (poet, teoretician şi publicist), Vasilena Radova (regizor de teatru şi performer), Iavor Gurdev (regizor de teatru şi film). Timp de o oră, câţiva dintre cei mai importanţi artişti bulgari contemporani vorbesc despre problemele lor, dar şi despre cât de fericiţi sunt că trăiesc în Bulgaria. Pe tot parcursul acestei călătorii ne-a însoţit Lora Nenkovska, o tânără traducătoare, care a studiat limba română şi a beneficiat de un grant la Mogoşoaia oferit de Institutul Cultural Român.

Proiectul Focus: Bulgaria, realizat de Radio România Cultural, propus de Elena Vlădăreanu, a fost unul dintre cele şapte proiecte câştigătoare ale concursului pentru granturile de producţie acordate de European Broadcasting Union (EBU), Prix Europa şi Comisia Europeană, informează SRR. Celelalte proiecte câştigătoare au fost realizate de posturi de radio din Austria, Bulgaria, Irlanda, Islanda, Polonia şi Suedia. În total, pentru aceste granturi au concurat 37 de proiecte, din 17 ţări europene.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus