octombrie 2009
Orchestra Naţională Radio deschide stagiunea 2009-2010 cu un concert extraordinar, ce va avea loc sâmbătă, 17 octombrie 2009, ora 19.00, la Ateneul Român. Concertul se va desfăşura sub conducerea muzicală a dirijorului Jin Wang, un oaspete frecvent al Orchestrei Naţionale Radio. Solistul acestui concert este binecunoscutul pianist Dan Grigore.

Prima parte a programului va cuprinde Uvertura festivă de Dimitrie Sostakovici şi Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră op.18 de Serghei Rachmaninov. A doua parte a programului va cuprinde fragmente din cele 3 suite din baletul Romeo şi Julieta de Serghei Prokofiev.

Pornind de la aprecierea profesorului său de armonie şi compoziţie Mihail Jora - "Dan Grigore este un talent excepţional care nu suferă comparaţie cu tot ce trece drept mare talent în România" - pianistul Dan Grigore a urmat un drum artistic excepţional, care l-a purtat pe cele mai mari scene de concert ale lumii: Tonhalle - Zürich, Sala Conservatorului Ceaikovski şi Sala de Concerte Ceaikovski din Moscova, Marea Sală a Filarmonicii din Sankt-Petersburg, Palatul Rudolphinum din Praga, Sala Regina Elisabeta - Anvers, Palatul UNESCO - Paris, CBSO - Birmingham, Auditorium Musical din Madrid, Gran Palau de Musica - Barcelona, Mozart Hall - Zaragoza, Centrul Belem - Lisabona, Kimmel Centre - Philadelphia, Gasteig - München, Schauspielhaus - Berlin, Bunka Haikan şi Casals Hall în Tokyo, Chopin Hall în Jerusalim. Anul 2007 a marcat împlinirea a 50 de ani de prezenţă pe scenele muzicale ale lumii, prilej cu care Maestrul Dan Grigore a fost decorat de Preşedinte cu cea mai înaltă distincţie a statului, Steaua României în grad de Mare Cruce.

Dirijorul Jin Wang este astăzi un artist care are la activ peste 700 de concerte susţinute la pupitrul unor orchestre europene cunoscute, ca orchestrele simfonice radio din Copenhaga, Stockholm, Berlin, Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Filarmonică Toscanini (Italia), Orchestra Simfonică din Praga (FOK), filarmonicile din Helsinki, Bergen, Stockholm, precum şi la pupitrul orchestrelor naţionale din Taiwan, China, Singapore, Coreea, Japonia etc. In acest an Jin Wang a susţinut numeroase concerte în China, cu orchestrele filarmonicilor din Shangai, Guangzou, Orchestra Simfonică din Singapore. Concertele sau spectacolele de operă dirijate de Jin Wang au prilejuit întotdeauna comentarii entuziaste ale publicului prezent în număr neobişnuit de mare, ale muzicienilor cu care a colaborat şi ale presei de specialitate.

Biletele pentru acest concert se găsesc la casa de bilete din str. General Berthelot, nr. 60-64, (tel. 021/3031428, 021/3146800) până vineri, 16 octombrie, şi în ziua concertului, la Ateneul Român. Preţul unui bilet este de 20 lei.

Următorul concert al Orchestrei Naţionale Radio va avea loc duminică, 18 octombrie 2009, ora 19.00, la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, avându-i ca solişti pe violoniştii Gabriel Croitoru şi Anda Petrovici, violoncelistul Marin Cazacu şi pianistul Nicolae Licareţ. Acest concert va fi o avanpremieră a "Marelui concert de deschidere" a Zilelor Culturale ale ECB - România 2009, ce va avea loc pe 21 octombrie 2009, la Alte Oper Frankfurt. Evenimentul este organizat de Banca Centrală Europeană, în colaborare cu Banca Naţională a României.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus