octombrie 2009
Sala Palatului găzduieşte joi, 5 noiembrie 2009, concertul extraordinar susţinut de Jon Lord. Spectacolul va începe la ora 20:00.

Publicul va asculta capodoperele Deep Purple: integrala Concerto for Group and Orchestra, Pictures of Home sau Child in Time, împreună cu alte piese selectate din mai mult de 15 albume Solo compuse de Jon Lord.

Jon Lord compune muzică şi este cunoscut ca interpret de orgă Hammond. Jon Lord a dezvoltat un gen muzical special format dintr-un amestec de muzică rock şi muzică clasică. Membru în Deep Purple, Whitesnake, Paice, Ashton & Lord şi altele, având numeroase colaborări cu artişti consacraţi, gazda concertului din 5 noiembrie 2009 are invitaţi pe măsură.

Legenda Deep Purple va urca pe scena alături de Steve Balsamo, Kasia Laska şi Orchestra Filarmonică din Ruse dirijată de Naiden Teodorov.

Cea mai bună compozitie a sa, Concerto for Group and Orchestra, a fost interpretată la Royal Albert Hall în 1969 împreună cu Deep Purple şi Royal Philarmonic Orchestra din Londra. În septembrie 1999, la aniversarea a 30 de ani de la premiera fascinantei compoziţii, concertul a fost reinterpretat de London Symphony Orchestra sub bagheta distinsului dirijor Paul Mann. Cele două reprezentaţii de la Royal Albert Hall s-au desfăşurat cu casa închisă, iar discurile vândute au atins cifra de 500.000 de exemplare. Au urmat 40 de concerte în Europa, America de Sud şi Japonia alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu în Europa şi New Japan Philharmonic Orchestra în Japonia.

Jon Lord se retrage în 2002 din Deep Purple şi se dedică compoziţiei muzicale şi concertelor blues / rock. În 2008 devine compozitor consacrat de muzică clasică din momentul în care Durham Concerto intră în topurile muzicale de specialitate. Anul acesta în 1 septembrie 2009, Jon Lord a cântat la Amfiteatru Roman din Plovdiv pentru 4.000 de oameni. Jon cântă şi la Bucureşti alături de două voci minunate: Katia Laska şi Steve Balsamo.

Katia Laska s-a născut în Polonia acum 28 de ani şi a studiat pianul de mică până în ziua în care s-a decis să devină cântăreaţă. La 16 ani se mută în Varşovia unde urcă pe scenă în spectacolul muzical Joseph and the Amazing Technicolor Dream Coat. Katia a cântat în renumite producţii muzicale: Fame, The Wizard of Oz, Peter Pan, Grease, Chicago şi a interpretat rolul personajului Maria din musical-ul West Side Story.

Steve Balsamo s-a remarcat în 1997 pentru vocea personajului principal din Jesus Christ Superstar. După ce a fost aplaudat şi premiat pentru reuşita sa, Steve a decis să revină la prima sa dragoste, compoziţia şi interpretarea propriilor piese, pentru ca în 2002 să-şi lanseze albumul de debut All I Am. Albumul a ajuns în top 40 din Marea Britanie. Din 2004 Steve a infiinţat The Storys, o trupă alternativ / country de mare succes ce a cântat în turneu cu Elton John de două ori. The Storys a apărut pe aceleaşi scene cu Joe Cocker, Katie Melua, Celine Dion, Santana, Tom Jones şi mulţi alţi artişti. Steve Balsamo este cunoscut şi pentru piese devenite hituri internationale. Steve a compus pentru: Meatloaf, Anthony Callea, Jonathon Cerrada şi Slash din Guns N' Roses.

Jon Lord a anunţat că va cânta la Bucureşti cu Bulgarian State Philharmonic Ruse. Filarmonica a fost înfiinţată în 1948, 60 de ani în care a fost dirijată de renumiţi maeştri ai Bulgariei şi invitaţi de peste hotare: Kurt Masur, Carlo Zecchi, Valery Gergiev şi Evgeny Svetlanov. Filarmonica din Ruse a iniţiat primul festival internaţional de muzică clasică din Bulgaria în 1961 şi a înregistrat numeroase discuri. Chiar de curând, au produs împreună cu Classico, casă de discuri din Danemarca, o serie nouă de înregistrări. Filarmonica va fi dirijata de renumitul maestru Naiden Todorov.

Naiden Todorov a studiat cu Karl Osterreicher şi Uros Lajovic în Viena şi a dirijat cele mai cunoscute orchestre din Europa, America, Asia şi a fost resident al Israel Northern Symphony din Haifa.

Jon Lord a acceptat invitaţia de a prezenta publicului din România o capodoperă contemporană aplaudată în toată lumea şi deosebită prin amestecul perfect de stiluri muzicale ce l-au consacrat. Într-un mesaj pe pagina de internet a artistului, Jon Lord declara: "Vă anunţ că nu m-am pensionat!"

Spectacolul va începe la ora 20:00, însă accesul publicului va fi permis începând cu ora 19:00. Biletele, în valoare de 360, 270, 180, 90 şi 72 RON sunt disponibile la Sala Palatului, Magazinul Muzica, în reţeaua librăriilor Cartureşti şi a magazinelor Germanos, şi online pe myticket.ro şi eventim.ro.

Un eveniment ARTmania.









0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus