mai 2004
Festivalul TIFF 2004
Am servit prânzul , ca să zic aşa, la vărzărie.

Ciolan afumat şi cartofi parizieni. Mmm. Înainte de masă am "servit" numai filme româneşti. La început scurt-metraje. Singurul pe care nu îl mai văzusem era făcut de Mihai Bauman şi era despre civilizaţia Cucuteni. Nu mi-a plăcut. În rest, mi-am dat seamă că îmi place şi mai mult Trafic (cu atît mai mult cu cît am auzit destui cărora nu le-a plăcut deloc), că îmi place la fel de mult Visul lui Liviu, că Apartamentul, odată ce ştii poanta, nu te mai ţine ca prima oară, că-mi place mai mult ca prima oară Poveste de la Scara C.

Ce a fost trist de tot a fost că după proiecţie, cînd Oana Răsuceanu i-a strâns pe băieţi în faţă ca să ni-i arate, s-a înfipt în microfon un tovarăş de la Ministerul Culturii, care s-a declarat reprezentantul ilustrului for la festival. Şi că ţine să-i felicite pe băieţi şi să ne anunţe că în cîteva zile, la CNC se va ţine o festivitate oficială. Trist a fost la final, cînd băieţii au fost întrebaţi de Oana pe cînd un lungmetraj. Corneliu Porumboiu a răspuns "nu ştiu", Cătălin Mitulescu - într-un an, doi, Mihai Bauman nu se simte încă pregătit, Cristian Nemescu nu ştie nici el. Trebuia întrebat trimisul ministerului. Se spune că în afara sesiunii de primăvară a concursului CNC nu va mai fi alta în acest an. Aşa că succesul scurt-metrajelor româneşti la această ediţie de TIFF (pe lîngă cei de mai sus s-au văzut filmele lui Cristi Puiu, Radu Igaszag, Radu Jude, Florin Piersic Jr.- în mare o selecţie mai mult decît onorabila) e umbrit de perspectivele sumbre ca aceşti cineaşti să poată face lungmetraj curînd.

Altfel, v-am păcălit, fără să vreau. S-a mai dat un lungmetraj românesc, inclus în program de pe o zi pe altă, Fotografii de familie de Şerban Marinescu, film
de actualitate, cu politicieni corupţi şi patroni de trusturi de presă, incoruptibili, cu mult sub nivelul scurt-metrajelor.

La ieşirea de la filmul lui Şerban Marinescu am avut o întâlnire foarte plăcută cu Dan Nutu. Îl ştiţi, nu? Actor genial, interpret în Suta de lei şi Meandre de Mircea Săucan, în Duminică la ora 6 de Lucian Pintilie etc. A revenit în ţară, din America unde locuieşte. De altfel, nu mă pot abţine să nu vă spun că filmul-surpriză de mîine seară e Suta de lei şi că Dan Nuţu va urca pe scenă. Mă bucur cît nu ştiţi că TIFF-ul omagiază un regizor şi un actor care n-au fost cinstiţi pe cît trebuia.

Ce să vă mai zic? Olandezul Rik, cel care zboară cîteva luni pe ani ca să lucreze pentru TIFF mi-a spus că e foarte mulţumit de cum a mers festivalul. Că e mult mai mult public decît anul trecut.

Seara asta se dau premiile. O să le aflaţi mîine.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus