octombrie 2009
Dublă lansare marţi, 27 octombrie 2009, la ora 18.00, în Ceainăria Cărtureşti: Alexandru Andrieş le-a pregătit admiratorilor şi prietenilor două motive de bucurie. Primul vine sub forma unui disc cu 18 piese noi, intitulat Petală - disponibil atât pe suport CD, cât şi sub formă de LP Vinyl pentru audiofili - ce este însoţit şi ilustrat de un album de artă fotografică apărut la Editura Vellant. Cel de-al doilea vine sub forma unui volum intitulat Desen şi arhitectură, fiind în egală măsură un ghid în desen şi un excurs prin memoria anilor de studenţie şi ucenicie din timpul regimului comunist.

Petală

Discul Petală a prins formă plecând de la ideea unui material liric, în alt registru decât albumul social-politic Oficial, apărut în 2008 - dublat de dorinţa unui altfel de sunet, care să "îmbrace" noile cântece în haine mai calde şi mai potrivite mesajului: de aici două sunete diferite de chitară, cea cu corzi de plastic (în stânga) şi cea de jazz (în dreapta) care işi fac simţită prezenţa pe întregul album şi care dau un aer cu totul special înregistrărilor.

Cartea care însoţeşte discul poartă acelaşi titlu, Petală, şi este un album de versuri şi fotografii despre deliciile detaliilor cotidiene. Volumul reproduce manuscrisele autorului, cuprinzând versurile celor 18 piese, însoţite de mici desene şi detalii grafice pe care Alexandru Andrieş le-a presărat printre rânduri. O mică bijuterie pentru admiratorii artistului, volumul scoate la iveală o parte din bucătăria de creaţie & inspiraţie a noului disc: unele versuri sunt notate pe şerveţele, altele pe bilete de avion, fiecare poartă data şi locul în care au fost compuse, precum şi modificările făcute ulterior.


Desen şi arhitectură

O pledoarie împotriva abandonării desenului în arhitectură, albumul Desen şi arhitectură este o lucrare pe cât de neobişnuită, pe atât de revelatoare. Dezvăluind o latură a lui Alexandru Andrieş mai puţin cunoscută publicului său - aceea de profesor la Facultatea de Arhitectură şi de pasionat de grafică -, albumul lansat la Editura Vellant redă schiţe, machete, fresce, fotografii, afişe, picturi sau coperte create de studentul Alexandru Andrieş, pe care profesorul Alexandru Andrieş le comentează, explicându-le rolul şi importanţa în formarea unui tânăr arhitect. Cititorul află şi despre tehnica portretului, şi despre motivele pentru care un colaj al autorului a fost cu greu admis într-o expoziţie la Sala Dalles (fata din prim-planul colajului purta blue jeans), dar şi despre aventura lucrării de diplomă a lui Andrieş, care a fost furată după o singură zi de expunere (lăsând în urmă un autor confuz: mândru pentru interesul manifestat, dar trist în urma pierderii).

Albumul este însoţit de un DVD bonus, care conţine înregistrarea VHS de la vernisajul expoziţiei de arhitectură Căminul Artei 1987, la care au participat Alexandru Andrieş, Emil Barbu Popescu, Dorin Ştefan şi Viorel Simion.

Un proiect susţinut de:
Vellant, A&A Records, Aurel Mitran.


Citiţi un inteviu cu Alexandru Andrieş aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus