mai 2004
Festivalul TIFF 2004
Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi-a închis oficial porţile sîmbătă seara, într-o atmosferă de zile mari. Teatrul Naţional din Cluj i-a primit pe invitaţi, presă, public şi echipa TIFF 2004, veniţi să îi omagieze pe premiaţii ediţiei a treia a celui mai important Festival de Film din România. Clujul a fost timp de 9 zile capitala românească a filmului: peste 80 de filme - scurt şi lung metraje - din 30 de ţări, premiere absolute în România, mai mult de 300 de invitaţi, peste 15.000 spectatori şi 30 de petreceri, plus seminarii, evenimente, workshopuri, conferinţe, proiecţii în aer liber şi expoziţii de fotografie şi pictură, 100 de voluntari şi 50 de oameni în staff sunt ingredientele TIFF 2004.

Gala de Premiere i-a avut în sală sau pe scenă pe Julie Delpy, Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Florin Piersic Jr., Ioana Moldovan, Alexandru Papadopol, Manuela Harabor, Daniela Nane, Cristi Mungiu, Cristi Puiu, Ioan Gyuri Pascu, Radu Muntean, Margaret Von Schiller, Shaila Rubin, Dorel Vişan, Dan Nuţu, Maia Morgenstern, Nae Caranfil, Bogdan Dumitrescu, Sorin Drăgoi, Cosmin Bumbuţ, Andreea Păduraru, Dan Chişu, Vivi Drăgan Vasile, Valentin Hotea, Cristian Nemescu, Corneliu Porumboiu, Constantin Popescu, Dorina Chiriac, critici de film, producători, jurnalişti sau directori de festivaluri internaţionale.

În Competiţie, 12 filme din 11 ţări s-au bătut pentru Trofeul Transilvania, în valoare de 4000 USD. Directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Tudor Giurgiu, a fost gazda ceremoniei de închidere, pe scenă Teatrului Naţional din Cluj.

Premiul pentru Cel mai bun Film şi Trofeul Transilvania, înmînat de Maia Morgenstern, a fost cîştigat de filmul DIAS DE SANTIAGO (Zilele lui Santiago, Peru 2004), în regia lui Josue Mendez. Eroul filmului este un soldat de 23 de ani, care se întoarce la Lima cu speranţa de a-şi reîncepe viaţa. El face parte din generaţia celor care au luptat ani în şir împotriva terorismului şi a drogurilor, o generaţie pe care societatea însă o ignoră. Santiago îşi dă seama că adaptarea este mult mai grea decît o credea el.

Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 1500 USD şi oferit de HBO, a fost înmînat de actriţă Julie Delpy şi i-a revenit danezului Christoffer Boe pentru filmul RECONSTRUCTION (Reconstructie, 2003). Reconstruction este primul lung metraj al lui Boe, un film care demontează regulile dramei romantice.

Cea mai bună imagine, premiu oferit de Kodak Cinelabs România şi înmînat de cele două membre ale juriului - Margaret von Schiller şi Shaila Rubin - i-a revenit lui Shandar Berkeshi pentru filmul rusesc KOKTEBEL, un road movie care articulează dificultăţile împăcării dintre dragostea filială şi independenţă.

Tot KOKTEBEL a mai plecat acasă cu un premiu, de data această cel pentru Cea mai bună interpretare, oferit de Vitrina Advertising, în valoare de 1000 USD. Tatăl şi fiul din KOKTEBEL, interpretaţi de Gleb Puskepalis şi Igor Chernevich au primit premiul din mîinile actorului Dan Nuţu.

Menţiune Specială (premiu oferit de TV5) a luat actriţa Isolde Fischer pentru prestaţia sa din Cînd alesu-ţi iese-n cale (Elveţia-Germania 2003, regia Oliver Paulus şi Stefan Hillebrand), unde interpretează rolul unei simple femei de serviciu, care se îndrăgosteşte iremediabil de turcul Mustafa, un coleg de la muncă. Premiul a fost înmînat de actriţa Manuela Hărăbor.

Pe lîngă premiile enunţate mai sus, oferite de Juriul Festivalului (format din Cristi Mungiu, Dorel Visan, Margaret von Schiller şi Shaila Rubin), TIFF a mai acordat şi alte distincţii.

Premiul de excelenţă pentru întreaga carieră i-a revenit maestrului Victor Rebengiuc, distincţia fiind acordată de Festival împreună cu Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu şi înmînată de Florin Piersic Junior.

Premiul criticii, oferit de Asociaţia Criticilor de Film i-a revenit filmului BUDDY (Amice!, Norvegia 2003, regia Morten Tyldum), el fiind înmînat de Irina Nistor. Filmul povesteşte despre felul în care se schimbă viaţă unui om care ajunge peste noapte vedeta TV şi preţul care trebuie plătit. Premiul pentru Cel mai bun film românesc prezentat în cadrul Zilelor Filmului Românesc este Visul lui Liviu (Corneliu Porumboiu, 2004) - premiu acordat de Asociaţia Cineaştilor din România, iar premiul pentru debut în filmul românesc îi revine lui Constantin Popescu pentru scurt metrajul Apartamentul.

Un al doilea juriu important prezent la TIFF 2004 a fost juriul Cinemagia, care a acordat propriile sale premii: Premiul Cinemagia, pentru unul dintre filmele din competiţie, a fost cîştigat de AALTRA (Franţa, Belgia 2004, regia Benoît Delépine, Gustave Kervern), oferit de actriţa Melania Ursu. AALTRA este un road movie care are ca personaje doi infirmi în scaune cu rotile. Filmul e plin de ireverenţe subtile şi tragic-comice filmate într-un impecabil cinemascop alb-negru. Al doilea premiu acordat de Cinemagia, pentru Cel mai bun Scurt Metraj a ajuns la producţia DUMMY (Marea Britanie 2003, regia Paul Fuller), prezentat în secţiunea Umbre, un film de 8 minute în care un bărbat însingurat dornic să-şi facă un prieten răspunde la un anunţ dintr-o revistă.

În sfîrşit, cel mai iubit film din Competiţie, alesul spectatorilor, filmul care a primit Premiul Publicului este din nou AALTA, filmul aventurii în scaunul cu rotile. Dorel Vişan şi Ioan Gyuri Pascu au reprezentat publicul pe scenă Galei de Închidere şi au înmînat premiul.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania a mai încheiat o ediţie din viaţa sa, pe cea de-a treia. Abia aşteptam să ne revedem în 2005!




Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2004
28 mai - 6 iunie 2004


JURIUL

mARGARET von Schiller (membru al comitetului de selecţie al Festivalului de Film de la Berlin, coordonator al sectiunii Panorama) - Germania

SHAILA RUBIN (director de casting pentru The Passion of Christ (r. Mel Gibson), The Tulse Luper Suitcase (r. Peter Greenaway), Heaven (r. Tom Tykwer), Hannibal (r Ridley Scott), Captain Corelli's Mandolin (r. Anthony Minghella), The Talented Mr. Ripley (r. Anthony Minghella), La Vita e Bella (r. Roberto Benigni), Legend of the Pianist on the Ocean (r. Giuseppe Tornatore) - SUA

DOREL VIŞAN - actor, România

CRISTIAN MUNGIU - regizor, România


JURIUL CINEMAGIA

RALUCA SUCIU, studentă Universitatea Babeş Bolyai Cluj
CRISTI MĂRCULESCU, student UNATC Bucureşti
MATEI ALEXANDRU MOCANU, student SNSPA Bucureşti


PREMIILE

Cel mai bun Film şi Trofeul Transilvania:
JOSUE MENDEZ pentru DIAS DE SANTIAGO (Peru 2004)

Cea mai bună regie (1500 USD, oferit de HBO):
CHRISTOFFER BOW pentru RECONSTRUCTION (Danemarca 2003)

Cea mai bună imagine (oferit de Kodak Cinelabs):
SHANDAR BERKESHI pentru KOKTEBEL (Rusia 2003)

Cea mai bună interpretare (1000 USD, oferit de Vitrina Advertising):
GLEB PUSKEPALIS şi IGOR CHERNEVICH pentru KOKTEBEL (Rusia 2003)

Menţiune Specială (oferită de TV5):
ISOLDE FISCHER pentru WHEN THE RIGHT ONE COMES ALONG (Elvetia-Germania 2003


Premiul de excelenţă (oferit de Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu):
VICTOR REBENGIUC, pentru întreaga carieră

Premiul Criticii (oferit de Asociaţia Criticilor de Film):
MORTEN TYLDUM, pentru BUDDY (Norvegia 2003)

Premiul pentru cel mai bun film românesc din Zilele Filmului Românesc (oferit de Asociaţia Cineaştilor din România):
CORNELIU PORUMBOIU, pentru VISUL LUI LIVIU (2004)

Premiul pentru debut în filmul românesc (oferit de Jolidon):
CONSTANTIN POPESCU, pentru APARTAMENTUL (2004)

Premiul Cinemagia:
BENOÎT DELEPINE şi GUSTAVE KERVERN pentru AALTRA (Franţa, Belgia 2004)

Premiul pentru cel mai bun scurt metraj din secţiunea Umbre (acordat de juriul Cinemagia):
PAUL FULLER pentru DUMMY (Marea Britanie 2003)

Premiul publicului (prin vot):
BENOÎT DELEPINE şi GUSTAVE KERVERN pentru AALTRA (Franţa, Belgia 2004)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus