Şapte Seri / octombrie 2009
Amintiri din Epoca de Aur
O să vă duceţi la cinema la a doua parte a Amintirilor din Epoca de Aur şi o să vă întrebaţi: păi aia era dragoste? Păi cam era. Sunt trei legende în Dragostea în timpul liber (Legenda vânzătorilor de aer, a şoferului de găini şi cea a curcanului zburător) şi în fiecare dintre ele dragostea se strecoară uşor în spatele poveştii şi o întreţine mocnit. E clar că nu iubirea în comunism este personajul principal, adică nu de la ea se pleacă, dar la acest numitor comun se ajunge: pasiunile funcţionează ca un motor în derularea legendelor.

Îndrăgosteala / dorinţa / prietenia sunt, pe rând, prilej de complicitate, motiv ambiguu de încălcare a regulilor profesionale, prilej de visare. Crina şi Bughi se lansează în vânătoarea de sticle goale pentru bani de buzunar ca într-o aventură poetică care îi apropie şi îi izolează pe cei doi aşa cum petrecerile cu video îi ţineau pe cei mulţi departe de realitate. Destinul lui Grigore (Vlad Ivanov, senzaţional într-un personaj ca o oală sub presiune) este marcat de povara lucrului interzis - nevasta adoarme cu spatele la el, ca şofer nu are voie să desigileze camionul cu găini până nu ajunge la destinaţie (ca să nu fie tentat de miile de ouă scoase peste noapte), iar pasiunea pentru frumoasa cârciumăreasă pe care o vizitează nu apucă să se împlinească.

Nicio poveste nu are "scene" şi niciuna nu se termină neapărat bine, dar există acolo (mai puţin în a treia) ceva fierbinte, care lasă imaginaţia spectatorului să lucreze. O statistică recentă spune că până în '89 în Germania comunistă sexul era mai bun decât în vest. Poate că nu întâmplător, dragostea şi carnetul de partid au aceeaşi culoare.




Regia: Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu, Ioana Uricaru, Cristian Mungiu Cu: Tania Popa, Vlad Ivanov, Liliana Mocanu, Alexandru Potocean, Teodor Corban, Emanuel Pârvu, Diana Cavallioti, Avram Birău, Paul Dunca, Viorel Comănici, Ion Sapdaru, Virginia Mirea, Gabriel Spahiu

1 comentariu

  • Vlad Ivanov
    [membru], 06.11.2009, 13:16

    Sincer, sunt extrem de plictisit de aprecierile ditirambice la adresa lui Vlad Ivanov. Pana la "432", nimeni nu l-a remarcat, nimeni nu s-a exaltat de jocul sau genial. De ce, pentru ca nu este atat de genial! Recunosc, are o anumita forta, dar modalitatile plastice si de expresie folosite sunt destul de saracute, cam la fel in toate cele trei filme care l-au facut cunoscut. Nimeni nu vorbeste de personajul feminin din acest film, care este, dupa parerea mea, peste prestatia lui Ivanov. Am citit cam toate cronicile scrise pana acum despre cele doua serii de filme, dar nu am retinut sa fie pomenit numele altui actor in afara de Ivanov. Mi se pare excesiv si cred ca mai mult i se face un deserviciu. Dar, probabil,"epoca de aur" nu este inca o amintire!

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus