Şapte Seri / noiembrie 2006
Borat!: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan
"Jak sie masz? My name Borat. I like you. I like sex. Is nice!" Adică Învăţături din America pentru ca toată naţia Kazahstanului să profite. Şi nu numai. Românii, de exemplu, trebuie să se simtă aproape de personaj, pentru că ei apar şi în film (satul lui Borat din Kazahstan a fost filmat într-un sat de ţigani din România!!!), deci limba română / romană (!) se poate auzi pe ecran. La noi da, la kazastanezi nu. Şi nici la vecinii lor ruşi, cu care au legături petrolifere. "Is very good!" Atenţie, filmul nu e pentru toate gusturile, unii se pot şoca la maximum. Umorul este ofensiv şi uneori gros (I mean gross), dar aşa este şi Borat! "Not!" Nu degeaba a fost interzis de cenzura din Kazahstan, de la trei ani în jos (la noi de la 18).

"Gencuie!" Deci, cine e Borat ăsta? Este un comic englez evreu pe numele său de pe buletin, Sacha Baron Cohen. Naughty! El preia identitatea personajelor sale şi în afara filmărilor (gen Andy Kaufman)."Is nice." Cohen este Borat, Ali G şi mai puţin-cunoscutul Bruno, cu toţii personaje din The Ali G Show, preluat în America de HBO. Iar Ali G a avut parte deja de filmul său. Pe Cohen îl mai puteţi vedea ca Jean Girard, pilot francez şi gay în Talladega Nights (Vitezomanu' Ricky Bobby).

Anul 2006 e anul lui Borat, care a devenit star de film de lung metraj, cu un plot de mockumentary (fals documentar), despre călătoria ficţionalului mega-ziarist din Kazahstan de-a lungul Americii. Şi despre sentimentul de iubire kazahstanez faţă de Pamela Anderson. Sexy time! Toţi cei ce intră în contact cu Borat Sagdiyev cred că au de-a face cu un adevărat individ necivilizat dintr-o ţară barbară. Şi cu toţii pun botul. Redneckşii aplaudă la un rodeo la care Borat perorează, "May George W. Bush drink the blood of every man, woman and child in Iraq!". Dar când apoi începe să "cânte" The Star Spangled Banner (imnul SUA), simţi că urmează un linşaj. "I love U S and A!" Cohen (sau Borat să zicem, hmm) a fost arestat în timpul filmărilor de mai multe ori decât Ozzy, Axl Rose şi Nick Nolte adunat, ceea ce nu-i puţin lucru. Şi susţine treaz părerile unui Mel Gibson beat. Şi nu-şi cere scuze. Deci pariul e câştigat. "Hi Five!"

Borat e filmul anului, face un box-office apocaliptic, devenind ceea ce-i şi doream, unul din cel mai de succes filme din istorie. Fahrenheit 9/11 de anul ăsta, dar mai amuzant decât Michael Moore şi mai puţin tendenţios. Partea tristă nu e că lumea pune botul la Borat, ci faptul că el, de fapt, există, de la modelul turc de pe internet, care acum vrea să-l dea în judecată, la jumătate din victimele sale din film care vor să facă la fel. Plus guvernul kazahstanez care a fost în audienţă la George ("We support your war of terror") W. şi care bagă milioane de dolari să explice că în Kazahstan nu e cum zice Borat, ci altfel.

"Jak sie masz!" fraza trademark a lui Borat vine de fapt din poloneză, înseamnă "how do you do", accentul e slav, dar limba e idiş plus mambo jambo. După afirmaţia lui Borat, sinceră şi caldă nu poţi nicicum să-l refuzi. "My country send me to United States to make movie-film. Please, come and see my film. If it not success, I will be execute." Io i-aş da Oscarul şi el ar zice, "Yagshemash. Gencuie!" Dar nu suntem în Kazahstan, nici Tomania, nici Freedonia sau Sylvania. Poate doar Moronia. "Hi Five!"
Regia: Larry Charles Cu: Sacha Baron Cohen, Ken Davitian, Luenell

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus