Cultura / februarie 2010
Imaginarium of Doctor Parnassus, The
Imaginaţie, cu pluralul "imaginaţii" este un substantiv feminin, explicat în dicţionar drept "capacitate omenească de a crea noi reprezentări sau idei pe baza percepţiilor, reprezentărilor sau ideilor acumulate anterior". Fiecare dintre noi ne imaginăm lucruri, în special lucruri pe care ni le dorim foarte mult şi pe care ştim că ne e aproape imposibil să le obţinem (da, suntem cam masochişti), dar simplul fapt că îndrăznim să visăm reprezintă până la urmă o speranţă, speranţa înfăptuirii.

Problema e că ne folosim de puterea imaginaţiei din ce în ce mai rar. Ne lăsăm prinşi în nebunia cotidiană şi nu mai avem timp. Nici măcar somnul nu ne e îndulcit de vise, ci bântuit de coşmaruri premergătoare unor noi zile. Azi e la fel ca ieri şi identic cu mâine. Aşa se întâmplă cu noi, "muritorii", dar nu şi cu Terry Gilliam, care demonstrează nu numai că încă mai ştie să viseze, dar că o poate face şi la Hollywood, deşi Regatul Filmului (deseori) nu-i arată nicio apreciere.


Pact cu diavolul

The Imaginarium of Doctor Parnassus este poate cel mai bun film dintre cele lansate în ultima vreme şi, în opinia mea, cel mai bun din palmaresul lui Gilliam, pentru că se simte cât de mult din "el" a pus în joc.

La 70 de ani, regizorul se transpune în Doctor Parnassus, un magician ffff bătrân (Christopher Plummer), care locuieşte şi se plimbă prin Anglia într-un hârb de trăsură (tip poştalion), împreună cu fiica sa Valentina (Lily Cole), Anton (Andrew Garfield), un tânăr ucenic îndrăgostit de Valentina şi Percy (Verne Troyer), un liliputan. Aceştia îşi câştigă puţinii bani dând spectacole de magie în stradă, care constau în trecerea doritorilor printr-o oglindă din lumea reală în imaginaţia Doctorului. Imaginaţia Doctorului era de fapt reprezentarea a ceea ce îşi doreau ei, a propriilor lor imaginaţii şi vise. Dar afacerea mergea prost, iar bătrânul Parnassus avea şi alte probleme pe cap, cea mai mare dintre ele fiind aceea că diavolul urma să vină să ia ce-i aparţine. Da, aţi înţeles bine.

Cu ani şi ani şi ani în urmă, într-o mânăstire budistă, Parnassus, împreună cu alţi călugări se rugau pentru omenire şi echilibrul ei, când un vânt puternic s-a pornit şi însuşi diavolul, sub înfăţişarea lui Mr. Nick (Tom Waits) a intrat pe uşă şi le-a pus sub semnul îndoielii credinţa, în acelaşi timp provocându-l pe Parnassus la un pariu. Doctorul a câştigat atunci pariul (sau nu?), asta însemnând că obţinuse în sfârşit ceea ce îşi dorea cel mai mult: viaţa veşnică.

Doar că, de atunci, Mr. Nick îl vizitează din când în când, propunându-i câte un nou pariu şi luându-şi prada atunci când e cazul. Parnassus nu rezistă niciodată, chiar dacă acest joc periculos îl poate face acum să piardă tot ceea ce avea mai bun, pe Valentina. Dar diavolul e milostiv şi-i mai dă o şansă. O ultimă şansă. Ultima şansă este jucată de Parnassus împreună cu Tony (Heath Ledger), un bărbat pe care Valentina l-a văzut spânzurat de un pod şi pe care l-a salvat de la moarte împreună cu Anton. Tony se integrează repede în echipă şi începe să-i ajute pe salvatorii săi, însă toate cu un scop ascuns.


Un film de Heath Ledger şi prietenii săi

După cum se ştie, Heath Ledger a decedat la mijlocul filmărilor, aşa că Gilliam a găsit o metodă ingenioasă de a-l înlocui pe parcurs cu Johnny Depp, Collin Farell şi Jude Law, fiecare oferindu-i o notă personală lui Tony, devenit unul dintre cele mai (neintenţionat) ingenioase şi fermecătoare personaje din istoria cinema-ului.

Continui să cred că Ledger merita o a doua nominalizare post-mortem la Premiile Academiei pentru acest rol, aşa cum şi Gilliam şi filmul în sine ar fi meritat, dar au fost trecuţi cu vederea, obţinând doar două nominalizări, pentru Cele mai bune realizări în regie artistică şi pentru Costume...pff. The Imaginarium of Doctor Parnassus prezintă o altă lume, de fapt alte lumi, lumi create de o minte sclipitoare şi iubitoare de poveşti.

Avatar al lui James Cameron, marele câştigător de la Globurile de Aur şi mai mult ca sigur şi de la Oscar-uri, prezintă şi el o altă lume, Pandora, o lume destul de frumoasă, filmată toată în 3D, dar care, în ciuda mizei de la care s-a pornit, este extrem de artificială. Cu toate reproşurile care îmi vor fi aduse şi pe care mi le asum, Cameron nu aduce nimic nou în peisaj, cu excepţia efectelor speciale, care nu sunt nici ele nemaivăzute. Povestea e banală, premiza e ecologistă şi la sfârşit aflăm că oamenii sunt cele mai rele fiinţe. Big-news, un fel de breakin-news demnă de televiziunea locală din Cucuieţii din Vale.

Dar ceea ce face Terry Gilliam în The Imaginarium of Doctor Parnassus, folosindu-se de mijloace clasice, este să spună poveşti. Nu o poveste, ci poveşti. Aici găsim povestea lui, un "străin", un exilat al lumii hollywoodiene, părăsit de public, dar şi povestea ta, povestea mea, povestea noastră, poveştile celor care spun poveşti pentru ca lumea să continue să existe.

The Imaginarium of Doctor Parnassus este un film pe care trebuie să-l vezi, pentru visătorul din tine, un "film de Heath Ledger şi prietenii săi".

Regia: Terry Gilliam Cu: Johnny Depp, Heath Ledger, Jude Law, Colin Farrell, Christopher Plummer

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus