martie 2010
Ediţia cu numărul 82 a Premiilor Oscar a adus cu sine mult umor de bună calitate, asigurat de fermecătorii Steve Martin şi Alec Baldwin şi câteva surprize... cel puţin memorabile.

Desigur, ştiam că la categoria Cel mai bun actor într-un rol principal Jeff Bridges va pleca acasă cu o statuetă (binemeritată) pentru rolul din A Crazy Heart, la fel cum aş fi putut paria pe Waltz, care a câştigat la categoria Cel mai bun actor într-un rol secundar (Inglourious Basterds), sau pe Mo'nique - Cea mai bună actriţă într-un rol secundar pentru performanţa sa din Precious: Based on the Novel Push by Sapphire.

Dar restul e... uau!

Cea mai mare surpriză a serii a fost cu siguranţă faptul că Avatar a împuşcat doar trei statuete, pentru Efecte speciale, Regie artistică şi Cinematography (când şi-a ridicat trofeul, directorul de imagine Mauro Fiore s-a strofocat să-şi aducă aminte câteva cuvinte în limba sa natală: italo-americana - toţi am fi fost mai fericiţi dacă ar fi tăcut şi mai ales dacă în locul lui s-ar fi aflat Christian Berger pentru Das weisse Band).

Iar a doua mare surpriză a serii a fost Sandra Bullock, nominalizată alături de eterna şi minunata Meryl Streep, Helen Mirren, Carey Mulligan sau Gabourey Sidibe. Cu un statut de "cea mai bună actriţă în filme de categoria B", victoria Sandrei Bullock nu i-a bucurat pe mulţi, dar asta nu înseamnă că lucrurile nu se pot schimba, demonstrând acest lucru cu performanţa ei remarcabilă din The Blind Side.

Apoi, Academia a regizat două segmente emoţionante: un tribut adus lui John Hughes, pentru care au urcat pe scenă Anthony Michael Hall, Macaulay Culkin, Jon Cryer, Ally Sheedy şi Judd Nelson, fiecare înarmaţi cu câte o anecdotă şi tributul în memoria celor care au părăsit lumea artistică în 2009, moment în care James Taylor a cântat la chitară.

Revenind la lucruri mai vesele, propun să-l preaslăvim pe Ben Stiller care a parodiat Avatar, avându-l pe James Cameron (care a uitat să-şi asorteze simţul umorului la ţinută) la doar câţiva metri distanţă de... coada lui. Nu prea plăcut pentru bietul Stiller, dar al naibii de amuzant pentru noi!

Dacă ar fi să se ofere un premiu pentru "cel mai bun discurs de prezentare", atunci the Oscar goes to Tina Fey şi Robert Downey Jr., amândoi frumoşi şi spirituali, pregătiţi să-i înmâneze statueta lui Mark Boal pentru Cel mai bun scenariu original - The Hurt Locker. Foarte drăguţ!

Iar premiul pentru Cel mai bun film străin, prezentat de Quentin Tarantino şi Pedro Almodovar nu a ajuns la Un prophète, aşa cum am fi crezut, ci la argentinianul El secreto de sus ojos, regizat de Juan Jose Campanella.

Şi între "damn (Dame) Helen Mirren", aşa cum a numit-o Steve Martin pe adevărata regină a Angliei (statut împărţit doar cu Elton John) şi siesta din culise a prezentatorilor, The Hurt Locker a luat premiul pentru Cel mai bun film şi Kathryn Bigelow pe cel pentru Cel mai bun regizor, trofeul fiindu-i înmânat de... Barbra Streisand. Mazel Tov!

Una peste alta, cu ceva lacrimi de emoţie, un pahar cu vin roşu şi multă îngheţată de ciocolată, am avut una dintre cele mai reuşite întâlniri cu Dl. Oscar de până acum.


Best dressed:(Penelope Cruz absolut divină într-o creaţie Donna Karan. Lângă ea, fascinanta Sigourney Weaver în Lanvin)
(Meryl Streep în Chris March: superbă, talentată şi cu simţul umorului)
(Dame Helen Mirren în Badgley Mishka, alături de Christopher Plummer. Îţi taie respiraţia...)(Sarah Jessica Parker zâmbitoare în Chanel)(Tina Fey, funny în Michael Kors)(Tom Ford în Tom Ford. Dacă nu el, atunci cine?)(Demi Moore mai frumoasă decât la 20 de ani în Atelier Versace)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus