Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici teatru  Sageata  Oscar şi Tanti Roz

Cum să trăieşti fiecare zi de parcă ar fi ultima - Oscar şi Tanti Roz


Jurnalul Naţional, aprilie 2010
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Cu câteva ore înainte de spectacol, Oana Pellea vine la Bulandra, sala Toma Caragiu, zâmbind şi radiind bunăstare.

Marius Manole ajunsese înainte şi când cei doi se întâlnesc îţi dai seama imediat de relaţia specială care s-a legat între ei de când au devenit parteneri de scenă.

Apoi, vine şi Antoaneta Cojocaru, care se închină în momentul în care păşeşte pe scenă, trecând pe lângă o doamnă care dă cu aspiratorul, cu grija ca decorul să arate perfect înainte de spectacol.

"Oscar şi Tanti Roz s-a născut din nimic şi dacă există astăzi pe scena teatrului Bulandra, e o minune. (...) Avem de-a face cu un text sensibil şi suntem conştienţi că există oameni care au nevoie de un astfel de text şi oameni cărora nu le este necesar.", îmi mărturiseşte Marius, care nu citeşte niciodată cronici... de teamă.

În Oscar şi Tanti Roz, Marius Manole joacă rolul unui copil de 10 ani, bolnav de cancer, care mai are foarte puţin de trăit şi e răzvrătit împotriva tuturor celor care refuză să-i spună adevărul.

Singura lui prietenă e Tanti Roz, o asistentă haioasă, care îl ajută să treacă peste teama de moarte şi îl învaţă să trăiască într-o zi cât în 10 ani, astfel că Oscar devine la un moment dat "cel mai vârstnic" din tot spitalul, dornic la rândul lui să le fie de folos celorlalţi, lui Bacon (Cristina Casian) şi lui Peggy Blue (Antoaneta Cojocaru) şi chiar lui Tanti Roz.

Bacon îi devine prieten din întâmplare, în timp ce se ascundea de Tanti Roz, ca să nu-i schimbe bandajele, iar de Peggy Blue se îndrăgosteşte pentru că, spune Oscar, "atunci când te apropii de ea, e ca şi cum ai pătrunde într-o capela".

Sigur că cei care au citit nuvela lui Eric-Emmanuel Schmitt cunosc finalul atât de trist al lui Oscar şi oricum e uşor de intuit, dar ce e cu adevărat minunat e felul în care Chris Simion, "vinovată" pentru dramatizarea şi punerea în scenă a acestei poveşti de viaţă, a surprins caracterul ei optimist şi speranţa care o însoţeşte.

Oscar, eroul, marchează viaţa tuturor celor care i-au fost alături şi îi ajută să se regăsească, în timp ce învaţă să se regăsească pe sine şi să îl descopere pe Dumnezeu.

Cele 14 scrisori trimise lui Dumnezeu, în care îl întreabă printre altele ce-şi doreşte ca dar de Crăciun, sunt de fapt etape ale unei călătorii către sufletul lui.

O călătorie care îl învaţă, îi învaţă şi ne învaţă că trebuie să ne bucurăm şi să trăim fiecare zi cu gândul că ar putea să fie chiar ultima.

Într-un decor realizat de Adina Mastalier, pe muzică nu de Bach, ci de Cranberries şi în jocul de lumini creat de Alexandru Darie, se mişcă aceste patru personaje, plus părinţii lui Oscar şi doctorul Dusseldorf, cărora doar le simţi prezenţa.

Oana Pellea în rolul Tanti Roz, cu mersul uşor aplecat, cu degetele mereu în mişcare, căutând parcă ceva în aer şi cu vocea caldă cu care rosteşte "Oscar, băiatule", este atât de frumoasă şi atât de blândă, încât îşi periclitează reputaţia de "fostă luptătoare de wrestling".

Iar Marius Manole... ei bine, Marius Manole este un copil, cu mers de copil, cu gesturi de copil, cu ochi de copil, cu zâmbet şi voce şi suflet de copil, care trăieşte pe scenă ca "Oscar".

Aşadar, dacă vreţi să vedeţi două tinere talentate, o regizoare mereu surprinzătoare, un Marius Manole senzaţional ca de obicei şi pe Oana Pellea, cea mai frumoasă femeie din lume, vă recomand să mergeţi la această piesă. Toate articolele despre Oscar şi Tanti Roz


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Rozana Mihalache


Alte articole

 Doamna Oana Pellea şi Marius Manole s-au întâlnit cu cel mai sincer public al lor: copiii - Oscar şi Tanti Roz, Judy Florescu, alături de Oana Pellea, Marius Manole
 Denia Joii Mari şi Crăciunul piesei - Oscar şi Tanti Roz, Iuliana Iustina Stănculescu
 Galerie foto - Oscar şi Tanti Roz, Chris Simion
 Oscar şi dreapta potrivire a numelui - Oscar şi Tanti Roz, Gina Şerbănescu


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer