aprilie 2010
Festivalul Internaţional de film NexT, 2010
Chapeau

La începutul secolului XX, undeva în Normandia, pe malul mării, câţiva prieteni burghezi se pregătesc să-şi încheie picnicul şi sunt nerăbdători să facă o ultimă fotografie de grup. Numai că cineva lipseşte, o fetiţă, care obişnuieşte să dispară des, punându-şi părinţii pe jar.

Toată lumea o caută, disperă, mama ei face o criză de isterie, în timp ce ea se plimbă liniştită printre stâncile înverzite, privind spre cer. Deodată, vede un "obiect ciudat", un aeroplan, care cade dintre nori şi dispare în valuri.

Atât.

Apoi este găsită şi adusă la părinţii ce o muştruluiesc cu dragoste.

Toţi se aşează "la poză" şi se uită spre aparat cu zâmbetul pe buze. Numai fetiţa ştrengară şi acum dezorientată, întoarce capul, căutând ceva cu privirea.


The History of Aviation (r. Balint Kenyeres), câştigătorul Trofeului NexT pentru cel mai bun film, este un poem cinematografic, în care, până la un anumit punct, imaginile contează cel mai mult şi nu povestea în sine.

Doar spre final observăm ca "istoria aviaţiei" se perindă prin faţa unui copil curios şi că acea întâmplare la care fetiţa a fost martoră şi pe care e prea mică să o înţeleagă, îi poate zdruncina fundamental echilibrul interior.

Ce au vrut să spună mai departe de atât realizatorii acestui film care nu e nici de imagine, dar nici o dramă în adevăratul sens al cuvântului, rămâne ascuns în spatele unor cadre desăvârşite, ce alcătuiesc o naraţiune nesusţinută aproape deloc de cuvinte, dar care stârneşte cu succes curiozitatea.

E bine de ştiut că la doi paşi de România s-a putut face un film lipsit de dialog (cu excepţia câtorva replici), realizat în factură clasică şi fără prea multe pretenţii intelectualo-minimaliste care să-i fie băgate-n ochi spectatorului.
Chapeau!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus