aprilie 2010
Un nor de cenuşă s-a abătut asupra Bucureştiului şi a împiedicat participarea lui Andrei Konchalovsky la Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, dar, din fericire, filmele lui au fost aici.

Si nu numai atât, deoarece în cadrul B-EST de anul acesta au rulat pelicule cu adevărat excepţionale, care au umplut până la refuz cinema Scala.

Atât titlurile din competiţie (Gigante, Humpday, In the Loop, Caravana cinematografică, The Misfortunates, Portretul luptătorului la tinereţe, Samson and Delilah), cât şi cele din afara competiţiei (A Serious Man, A Single Man, El secreto de sus ojos, The Time That Remains, Thirst, Vincere, Les herbes folles) şi să nu mai vorbim de retrospectiva Andrei Konchalovsky (Glyanets / Strălucire, Dom durakov / Casa de nebuni, Blizhniy krug / Inner Circle / În slujba lui Stalin, Kurochka ryaba / Asya şi găina cu ouă de aur), care se datorează intuiţiei şi gusturilor exquisite în materie de cinema a selecţionerului de festival, Andrei Creţulescu, au făcut să se vorbească despre B-EST, în "inner circles" şi nu numai, toată săptămâna trecută.

Sigur că mulţi şi l-ar fi dorit pe Konchalovsky, dar important este că festivalul a putut continua cu succes, chiar dacă totul se întâmpla pe ultima sută de metri, chiar dacă unele filme rămăseseră blocate prin diverse aeroporturi.

Codruţa Creţulescu, pe care am avut plăcerea să o cunosc personal şi să o felicit pentru buna desfăşurare a evenimentului, şi Mădălina Dima ne-au ţinut la curent cu toate modificările din program, cu toate schimbările şi lor ar trebui să li se mulţumească înaintea tuturor sponsorilor şi Alteţelor Regale. Lor şi voluntarilor şi spectatorilor care au aplaudat entuziasmaţi la sfârşitul fiecărei proiecţii, indiferent dacă regizorul era prezent în sală sau nu. Şi de multe ori nu era, dar se aplauda selecţia.


Top 5 personal. Din afara competiţiei.

Dom durakov / Casa de nebuni - Andrei Konchalovsky

Un film despre inocenţă, umanitate, frumuseţea nebuniei, ororile războiului, demenţa din realitate. Un film cu Yuliya Vysotskaya, care îl iubeşte pe Bryan Adams...
Nu vreau să instig la piraterie, dar dacă nu l-aţi văzut în festival, îl găsiţi pe internet.
E un film care nu trebuie ratat sub nicio formă.

Blizhniy krug / Inner Circle / În slujba lui Stalin - Andrei Konchalovsky

"Anastasia (către soţul ei): Pe cine iubeşti mai mult, pe mine sau pe tovarăşul Stalin?
Ivan Sanshin - proiecţionistul lui Stalin (fără ezitare): Pe tovarăşul Stalin, desigur."

A Single Man - Tom Ford

Un film frumos făcut de un iubitor al frumosului. Perfecţiunea imaginilor te fascinează, iar povestea în sine, chiar dacă nu e ferită de clişee şi melodramă, e foarte interesantă în contextul în care a fost plasată şi se încheie într-un mod total imprevizibil, care îl poziţionează pe Tom Ford printre scenariştii şi regizorii de top (deşi e la prima experienţă de gen), având o intuiţie deosebită în identificarea şi dezvăluirea emoţiilor umane.
Pelicula ajunge la spectatori, Julianne Moore face un rol senzaţional, iar Colin Firth merita Oscarul.
În plus, comparat cu un alt film din 2009, care atingea tot un subiect social centrat pe povestea unui singur personaj - An Education, A Single Man este de o mie de ori mai bun, mai firesc, mai îndrăzneţ, fără urmă de conservatorism şi convenţionalism.

Vincere - Marco Bellocchio

E suficient să spun că e un film despre Duce.

A Serios Man - Ethan şi Joel Coen

Simpatic, amuzant, drăguţ, lejer, ironic. M-a făcut să-i plac pe Fraţii Coen.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus