Film Menu / iunie 2010
A Single Man
A Single Man, primul film în regia designerului vestimentar Tom Ford, este o adaptare (pe care Ford a realizat-o împreună cu David Scearce) a romanului din 1964 scris de Christopher Isherwood. Filmul reprezintă o portretizare a societăţii americane din anii '60, conturată prin prisma personajului principal, un profesor universitar de vârstă mijlocie, George Falconer (Colin Firth), care trăieşte drama de a-şi fi pierdut iubitul, Jim (Matthew Goode) cu care fusese împreună timp de 16 ani. Cei doi erau "invizibili" într-o lume care nu numai că nu încerca să-i accepte, dar nici nu făcea efortul să-i înţeleagă sau să-i cunoască, homosexualitatea fiind atunci un subiect tabu.

A Single Man arată o zi din viaţa personajului principal, ale cărui acţiuni sunt întrerupte din când în când de flashbackuri, iar accentul cade pe suferinţa umană, care lasă umbre şi cute pe faţa lui George, îmbrăcat impecabil şi purtând ochelari cu rame groase ce duc cu gândul la Yves Saint-Laurent (să nu uităm că Ford a creat pentru renumita casă de modă din Paris, deşi Saint-Laurent nu era cel mai mare fan al lui).

George plănuieşte în detaliu acea zi, gândind-o ca pe ultima, dar câteva evenimente neaşteptate îl fac să-şi reconsidere "poziţia". Apar un student care doreşte să i se spună câte ceva despre "invizibilitate", un bărbat spaniol cu alură de James Dean care îi oferă servicii sexuale şi îi face promisiuni de amor, fetiţa vecinilor cu care poartă un dialog bizar şi Charlotte, o veche prietenă consumatoare de gin tonic şi ţigări roz, personaj interpretat cu farmec discret de Julianne Moore.

Mai presus de toate, filmul iese în evidenţă datorită modului în care Firth îşi asumă şi îşi conduce interpretarea şi datorită compoziţiei picturale a cadrelor, care sunt de o frumuseţe răvăşitoare; pentru că A Single Man este în primul rând un film frumos, ce vorbeşte despre urâtul unei societăţi închistate, construite din aparenţe. Suferinţa lui George provine şi din negarea lui ca om de către ceilalţi, din prefăcătoria cu care e nevoit să se "îmbrace" în fiecare zi şi din eterna invizibilitate.

Tom Ford a făcut o paradă a stilului cinematografic înnăscut şi original în A Single Man, a scos la lumină talentul unui actor remarcabil, Colin Firth, şi a transformat o poveste de un tragic care s-ar fi putut confunda uşor cu patetismul clişeic, într-una afectată de cursul firesc şi totuşi atât de neaşteptat al existenţei.


Regia: Tom Ford Cu: Colin Firth, Julianne Moore, Nicholas Hoult, Matthew Goode, Jon Kortajarena

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus