decembrie 2030
Iordache. Mihai Iordache. Adică tipul ăla cool, cu ochelari de hipster (pe care-i are de dinainte să se fi inventat termenul hipster) saxofonist şi compozitor de jazz, a pus bazele formaţiei Sarmalele Reci, e membru al formaţiei KUMM şi scrie foarte mişto, deşi puţini ştiu.
 
Aseară (17 decembrie 2013), la Clubul Ţăranului, trupa Iordache şi-a lansat cel mai recent album, Garden Beast, album care există datorită unei campanii de strângere de fonduri, că cine dracu' mai sponsorizează albume de jazz în zilele noastre, în România?
 
În niciun caz nu dintre ăia care vor să comaseze Muzeul Ţăranului Român cu Muzeul Satului, sau să hrănească ţara cu cianură, în loc de cultură. Divagarea aceasta de la subiectul lansării poate nu e pe placul unora, însă Mihai Iordache cu siguranţă nu ar fi deranjat de intervenţia ei în text. 
 
După interpretarea unor piese absolut bestiale de pe recentul scos din cuptor Garden Beast, un omagiu adus naturii şi de fapt universului pe care-l surprinde în grădina căsuţei sale, Iordache a continuat  cu nişte piese de pe albumul anterior, One life left.

Şi fix după Triangle - o piesă despre relaţiile interumane - şi înainte de One life left (titlul precedentului album) Iordache s-a apropiat de microfon şi a zis: "râdem, glumim, în timp ce unii îşi iau bastoane de la jandarmi, în Uniunea Europeană". Publicul a aplaudat. O parte din spectatori îl văzuseră şi îl ascultaseră cântând pe Mihai şi în stradă, la proteste şi marşuri. Şi în atmosfera asta a început piesa One life left, care dintr-o dată, pentru mine, a căpătat altă conotaţie.
 
Dar revenind la lansarea albumului nou. S-au strâns 7 excelenţi muzicieni de jazz români, s-au instalat pe scena Clubului Ţăranului şi ce a ieşit a fost un super-concert, super-sexi... supercalifragilistic. 
Între ei nu se putea să nu observi figura luminoasă a lui Toni Kühn, un guru al muzicii româneşti de valoare, coborât din munţi, din satul timişorean în care s-a retras, pentru bucuria de a cânta alături de colegii săi, în faţa publicului bucureştean.
 
Ca de obicei, muzica lui Iordache nu are nicio legătură cu trendul autist în care au ales să se dezvolte mulţi dintre muzicienii-compozitori români şi ajunge, în cea mai neşlefuită şi în acelaşi timp frumoasă formă la ascultători, care, indiferent de vârstă, se pot bucura de ea la fel de tare şi de sincer. E o muzică de care e nevoie nu doar în peisajul jazzistic românesc, ci în peisajul muzical mioritic în general. Iar drumul pe care l-a ales Iordache începând (mult mai accentuat decât înainte) cu precedentul album One life left şi continuând acum cu Garden Beast este unul dintre cele mai potrivite pentru a-i bucura pe connaisseur-ii de jazz şi a-i atrage pe numeroşi dintre cei care nu prea au legătură cu genul ăsta de muzică. Cu alte cuvinte, e imposibil să rămâi indiferent. Vorbim de un sound extrem de special, fresh, dar în acelaşi timp prins pe alocuri într-un trip în care în anii '60 îi puteam decela pe Roland Kirk, John Cage, Sun Ra... 
 
Nu sunt critic muzical, aşa că nu mă arunc în cine ştie ce observaţii de specialitate, dar vă sfătuiesc să vă cumpăraţi discul, să le spuneţi prietenilor să-l cumpere, să-l faceţi cadou de Crăciun (e timpul să renunţaţi la căcaturile cu brazi şi globuleţe pe care le dăruiţi în mod sistematic de sărbători) şi, important, mergeţi la concertele Iordache.  Haideţi să ascultăm şi să ne bucurăm de Iordache. Hipster-ul avant la lettre, care de fapt nu-i hipster, e un contemporary vintage (prin atitudine), întruchipare a coolness-ului în lumea muzicală din RO, care respiră prin saxofon şi care are o super-trupă şi un super-album nou.
 
Urmăriţi aceste bestii jazz-funkiste, urmăriţi-l pe Iordache, care cîntă des prin cluburi, cu tineri pe care îi susţine prin simpla prezenţă pe scenă alături de ei!
 
...şi nu în ultimul rând, #uniţisalvăm!


 
Garden Beast*:
Iordache -- alto saxophone, arrangements 
Sebastian Burneci -- trumpet 
Florian Radu -- trombone 
Toni Kühn -- keyboards, electric guitar on Captain Rabbit 
Dan Alex Mitrofan -- electric guitar 
Uţu Pascu -- electric bass 
Tavi Scurtu -- drums, tambourine
 
 
* "Două piese de pe album conţin elemente din Luigi Denza şi Marius Popp", iar pe Magnolia apare ca invitată vocalista turcoaică, Sanem Kalfa, o alegere cred mai mult decât potrivită pentru delicateţea song-ului.
 

1 comentariu

  • Garden Beast
    Iordache, 22.03.2014, 23:58

    ... poate fi ascultat si cumparat aici: http://iordache.bandcamp.com/album/garden-beast

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus