martie 2018
Concursuri
În cadrul proiectului cultural MIC-RO Laborator de creaţie teatrală, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), Teatrul Tineretului lansează un concurs de dramaturgie contemporană care se adresează tinerilor autori (maxim 35 ani). Aşteptăm propuneri de monodramă sau piese pentru 2-3 personaje. Nu există o temă impusă, dar căutăm texte ce abordează teme, personaje şi situaţii ce se adresează categoriilor de public tânăr şi foarte tânăr: 7-10 ani, 11-14 ani, 15-18 ani.

Puteţi trimite propunerile de texte până duminică, 15 aprilie 2018, pe adresa de mail [email protected]. Juriul va fi compus din profesionişti de teatru şi liceeni. Vor fi alese trei texte câştigătoare, care vor fi montate de către trei tineri regizori (22-35 ani), la Sala Studio - Corneliu-Dan Borcia a Teatrului Tineretului (înălţimea spaţiului: 2,30 m; lăţimea: 3,50 m; adâncimea 3,47 m). Premierele acestor trei spectacole sunt programate pentru lunile iunie, iulie şi octombrie 2018.

Scopul proiectului MIC-RO Laborator de creaţie teatrală este promovarea dramaturgiei româneşti şi a spectacolului pe text contemporan în rândul publicului tânăr, în cadrul unui laborator de creaţie dedicat tinerilor dramaturgi, regizori, scenografi asistaţi activ de liceeni din judeţul Neamţ în toate etapele de lucru.

MIC-RO Laborator de creaţie teatrală este un proiect care stimulează munca în echipă, inventivitatea. Tinerii regizori vor avea posibilitatea să experimenteze noi mijloace de expresie artistică în cadrul unor echipe profesioniste, susţinute de echipa tehnică, de producţie şi de promovare a Teatrului Tineretului. Se vor crea echipe de lucru în care adolescenţii vor participa activ şi vor înţelege felul în care se produce un spectacol de teatru, de la stadiul de idee până la premieră. Aceştia vor avea o nouă perspectivă asupra teatrului, ca spaţiu în care sunt bineveniţi, iar ideile, experienţele lor de viaţă, reflecţiile lor sunt importante şi valoroase.

Dialogul constant al creatorilor cu publicul tânăr îi va face pe aceştia să simtă că Teatrul Tineretului este un spaţiu în care sunt întotdeauna bineveniţi, în care participarea şi co-creaţia sunt încurajate. Teatrul Tineretului îşi va consolida, astfel, imaginea de spaţiu creativ în care energia tinereţii este vitală.

Dintre obiectivele pe care şi le propune proiectul, menţionăm: stimularea creaţiei de dramaturgie contemporană prin organizarea unui concurs de texte dramatice româneşti adresate publicului tânăr; susţinerea tinerilor creatori prin producţia a trei spectacole realizate de tineri regizori, dramaturgi, scenografi, împreună cu actori ai Teatrului Tineretului; organizarea unei MIC-RO stagiuni dedicate publicului tânăr; realizarea unei identităţi clare a Sălii Studio Corneliu - Dan Borcia, ca laborator de dramaturgie contemporană; promovarea actorilor Teatrului Tineretului în cadrul comunităţii nemţene şi, în special, în rândul publicului tânăr, prin realizarea unor spectacole în care lucrul cu actorul este privilegiat; susţinerea muncii de tip laborator în echipe de creaţie; stimularea voluntariatului în rândul liceenilor şi fidelizarea acestora prin participare la activităţile proiectului; familiarizarea tânărului public cu procesul de creaţie şi cu limbajul teatral.


Partenerii Teatrului Tineretului în proiect: Teatrul Luceafărul Iaşi, Asociaţia LiterNet, Fundaţia Observator Cultural, Asociaţia T.E.T. Alexandria, VEIOZA STUDIO SRL, EUROMEDIA TV SRL, SC Realitatea Media SRL, Colegiul Naţional Gheorghe Asachi Piatra Neamţ, Colegiul Naţional de Informatică Piatra Neamţ, Colegiul tehnic Gheorghe Cartianu Piatra Neamţ, Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamţ, Colegiul Tehnic "Petru Poni" Roman, Forumul Tinerilor din România.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus