Agenda LiterNet  Sageata  Anunţuri

Noaptea Albastră a Autismului 2020, pe 2 aprilie 2020 România se iluminează în albastru pentru autism

aprilie 2020
Clădiri importante din Bucureşti se iluminează în albastru în semn de solidaritate faţă de cele peste 30.000 de persoane cu autism care trăiesc în România. Lor li se alătură peste 100 de instituţii, companii şi ONG-uri care iluminează simbolic în digital spaţiul lor virtual (website-ul) sau fotografia clădirii. Noaptea Albastră a Autismului 2020 este un gest de atenţie şi încurajare pe care Asociaţia Help Autism şi Asociaţia pentru Muzică, Cultură şi Artă, cu sprijinul RO TSA şi FEDRA, şi partenerii lor îl fac pe 2 aprilie 2020 de Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului.

Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului este sărbătorită în toată lumea pe 2 aprilie 2020 şi deşi în alţi ani a adunat sute de mii de oameni în activităţi deschise publicului, anul acesta #stămacasă şi aprindem simbolic lumina albastră pentru a rămâne împreună, solidari şi conştienţi de situaţia celor peste 30.000 de persoane cu autism din România.

Ni se pare cu atât mai relevant acest semn de solidaritate şi atenţie, cu cât persoanele cu autism din România sunt mult mai afectate de izolare, iar asociaţiile locale ce oferă terapie de reabilitare în centre sau la domiciliu sunt grav afectate de efectele economice ale situaţiei de urgenţă. Încercăm totodată să aducem şi o mică bucurie, puţină lumină într-o perioadă de izolare, singurătate şi anxietate. - Daniela Bololoi, psiholog şi preşedinte Help Autism.

În parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti prin creart - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, Societatea Română de Radiodifuziune prin Sala Radio, Sky Tower şi Timpuri Noi Square - clădiri simbol din Bucureşti vor fi iluminate în albastru (culoarea autismului) începând cu ora 19:00.

Vor prelua simbolic filtrul albastru pentru a ilumina digital fotografia clădirii sau website-ul: Primăria Municipiului Bucureşti prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic prin iluminarea Arcului de Triumf, Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi - Palatul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe prin Centrul Infoeuropa, Muzeul Naţional George Enescu, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", Pandorra Story Style, Teatrul Excelsior, Timpuri Noi Square, Dyfashion, Mercury 360, Asociaţia Culturală ISVOR şi multe alte companii. Lor li se alătură cele peste 100 de ONG-uri care sprijină prin servicii sociale şi de recuperare cele 30.000 de persoane cu autism din România, parte a FEDRA - Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist şi a reţelei RO TSA.

Ediţia 2020 a evenimentului Noaptea Albastră a Autismului semnalează că suntem: solidari cu familiile persoanelor cu autism care sunt acum izolate la domiciliu, atenţi la sănătatea lor pentru că o spitalizare este extrem de greu de gestionat pentru o persoană cu tulburare de spectru autist, conştienţi că integrarea este în continuare departe de a fi o realitate în societatea românească, încrezători că vom continua astfel să construim o Românie în care minţile aparte fac real parte din comunitate.

Tot joi, 2 aprilie 2020, Help Autism invită românii să folosească filtrul "Noaptea Albastră" pentru a trimite un mesaj de încurajare pe Facebook sau Instagram, iar companiile să ilumineze simbolic pagina web folosind filtrul disponibil la: helpautism.ro/campanii/2-aprilie-izolare-continua

Noaptea Albastră a Autismului este parte a proiectului SUFLET ÎN CULORI, în cadrul căruia se desfăşoară concertul caritabil de muzică clasică, ce marchează, de 7 ani, Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului. Anul acesta concertul a fost reprogramat pentru data de 28 iunie 2020, pe scena Ateneului Român, şi va fi susţinut de artişti ai scenei mondiale: Ansamblul Violoncellissimo fondat şi condus de violoncelistul Marin Cazacu, soprana Laura Tătulescu, mezzosoprana Roxana Constantinescu, tenorul suedez Kristofer Lundin, pianista Luminiţa Berariu. Concertul va fi prezentat de Mihaela Tatu. Mai multe detalii pe https://www.bilete.ro/suflet-in-culori/

De 10 ani, Help Autism îi sprijină pe copiii cu autism din România să-şi atingă potenţialul printr-un mix de terapii şi pe familiile lor să găsească soluţii financiare şi a păstra echilibrul familiei prin consiliere psihologică şi programe de învăţare a terapiei. În perioada carantinei, Help Autism, deşi a închis cele 5 centre, ajută familiile din România să continue programul de terapie prin conectarea cu părinţii şi terapie supervizată online. De asemenea, oferă acces gratuit tuturor copiilor cu autism şi terapeuţilor din România la 14 programe de lucru prin aplicaţia educaţională ABA kit şi platforma de evaluare a evoluţiei Edu ABA şi deschide un fond de urgenţă pentru asociaţiile locale grav afectate economic de criza generată de Covid-19.

Organizatori: Asociaţia Help Autism şi Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură
Parteneri Noaptea Albastră a Autismului: Primăria Municipiului Bucureşti prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, creart - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, Kaufland România, Societatea Română de Radiodifuziune, Sky Tower, Teatrul Excelsior şi Timpuri Noi Square.
Parteneri instituţionali: Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi - Palatul Culturii, Filarmonica George Enescu, Ministerul Afacerilor Externe prin Centrul Infoeuropa, Muzeul Naţional George Enescu, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti"
Parteneri: Tarom, Floria.ro, Wagner Arte Frumoase şi Poveşti, Body Mind Spirit Expo, Gala Societăţii Civile, Pilgrim Project, Pandorra Story Style, Dyfashion, Asociaţia Culturală ISVOR, Mercury 360
Parteneri Media: Agerpres, BlitzTV, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio România Bucureşti, Radio Trinitas, Radio Clasic, Itsy Bitsy Radio, Revista Insigth Tarom, Revista Tangou - Marea Dragoste, Revista Femeia, Revista Mămica, Bookhub, Literomania, Verbs describe us, Promenada Culturală, LiterNet.ro, Qbebe, Business24, Ziare.com, Jurnalul de Afaceri, Agentiadearte.ro, B365.ro, SensoTV, Calendar Evenimente, Ziarul Metropolis, Revista Urbea Mea, Catchy, ArtOut, Republika Kritica, InOras.ro, Bucharest Cultural Events, IQads, Orasulmeu, Bucureştii vechi şi noi, PRwave, 4arte.ro, Onlinegallery.ro, Autentici.info, Jurnal de Bucureşti, www.bzi.ro, Ceaşca de Cultură, Artline.ro, România Pozitivă, RoEvents, Revista Actualitatea Muzicală a UCMR

Birou Presă - Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură
tel. +40 723917995; [email protected]; www.musicarte.ro;

Comunicare - Asociaţia HelpAutism
tel. +40 726 701 437; [email protected]; www.helpautism.ro;

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.