Agenda LiterNet  Sageata  Anunţuri  Sageata  Articole diverse

OPERA FANtastica: Luminiţa Arvunescu în dialog cu Marina Krilovici

iunie 2019
Ediţie specială a seratelor muzicale OPERA FANtastica la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti
LUMINIŢA ARVUNESCU ÎN DIALOG CU marea soprană MARINA KRILOVICI

Sâmbătă, 15 iunie 2019, de la ora 19:30, iubitorii şi cunoscătorii în devenire ai muzicii clasice sunt aşteptaţi la Studioul de Operă al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti (Str. Ştirbei Vodă 33) pentru o nouă ediţie a seratelor muzicale OPERA FANtastica, iniţiate şi moderate de Luminiţa Arvunescu în colaborare cu "Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură". Invitata acestei serate este apreciata soprană şi profesoară de canto, stabilită la Atena,  Marina KRILOVICI - care, aflată la ceas aniversar, şi-a dorit - atât reîntoarcerea în locul unde a început, de fapt, cariera sa, cât şi revederea cu cel mai fidel public al său, publicul bucureştean. Pe lângă dialogul pe care cunoscuta realizatoare de emisiuni radio, Luminiţa Arvunescu, îl va purta cu Marina Krilovici, seara va cuprinde un program muzical susţinut - în onoarea invitatei - de: soprana Marta Cristina SANDU, tenorul Lucian CORCHIŞ şi baritonul Şerban VASILE, acompaniaţi la pian de Luminiţa BERARIU - şi, de asemenea, un invitat surpriză, artist ale cărui începuturi de carieră au fost marcate de Marina Krilovici.

Tot cu această ocazie va avea loc şi lansarea celei de-a II-a ediţii a volumului Marina, Marina, Marina - Marina Krilovici, un volum semnat de jurnalista Alice Năstase Buciuta şi cu o prefaţă de Luminiţa Arvunescu.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Informaţii şi confirmări: [email protected]

***

A fost... "cea mai impresionantă Aida, într-un deceniu de istorie pentru opera din Hamburg" (Hamburger Morgenpost), fascinând prin "forţa şi flexibilitatea vocii ei, dar şi prin frenetica ei interpretare scenică" (Norddeutsche Rundschau). O Tosca - "mândră, plină de pasiune, regală...care găseşte în ea toate resursele emoţionale pretinse de Puccini, ca şi dimensiunea vocală a acestui personaj" (Die Welt). O cântăreaţă "cu multă nobleţe în glas, care posedă arta nuanţării şi a ajuns la nivelul celor mai cultivate artiste" (Manitoba Journal).

Născută în 1942 la Bucureşti, într-o familie de intelectuali cu origini etnice mixte (mama - grecoaică, tatăl - jumătate german, jumătate sârb), soprana Marina Krilovici a fost, pe de o parte, una dintre reprezentantele de seamă ale Generaţiei de Aur a liricii româneşti şi, pe de altă parte, una dintre cele mai apreciate artiste la nivel mondial, în perioada anilor 1970 - 1985. S-a remarcat, încă din anii studenţiei. Iar, la nici 25 de ani, debutase deja - cu foarte mare succes! - pe scena Operei bucureştene şi era laureată a prestigioaselor concursuri internaţionale: "George Enescu" - 1964,  "s Hertogenbosch" din Olanda - 1966, Concursurilor de Canto de la Bruxelles şi Montreal -1967,  fiecare dintre acestea aducându-i, pe lângă Premiile I, importante contracte peste hotare, precum şi convingerea că destinul ei artistic era de nivel internaţional. În consecinţă,  Marina Krilovici avea să ia hotărârea de a părăsi România, pentru totdeauna, şi a solicitat, în baza descendenţei sale germane pe linie paternă, stabilirea în Germania.

A urmat o carieră, cu adevărat internaţională. Glasul - de splendidă calitate, stilul ei - dramatic! - de a se exprima prin cânt, ca şi ţinuta scenică - întotdeauna impunătoare! - punându-i Marinei Krilovici, întreaga lume la picioare şi ridicând-o la nivelul celor mai mari artişti de operă ai vremii sale: de la Luciano Pavarotti, Placido Domingo şi Jose Carreras, la Tito Gobbi, Carlo Bergonzi, Renato Bruson, Fiorenza Cossotto şi Shirley Verrett. În plus, întâlnirea şi apoi căsătoria cu marele bariton grec Kostas Paskalis, i-a adus împlinirea dorită, şi în plan familial.

Cine a văzut-o pe Marina Krilovici în spectacole ca: "Tosca", "Aida", "Madama Butterfly", "Forţa destinului" sau... "Cavalleria Rusticana" - la Operele din Hamburg, Viena, Londra, Paris sau pe scena celebrului teatru "Metropolitan" din New York - nu a uitat-o niciodată. Iar, la Bucureşti, întreaga suflare melomană îşi aminteşte şi azi, cu cea mai mare emoţie, de spectacolul cu opera "Tosca" din seara de 12 februarie 1977 cu ea în rolul titular şi Kostas Paskalis - în rolul Scarpia: Krilovici, întorcându-se atunci pentru întâia oară în ţara sa natală şi, în plină glorie internaţională...

După evenimentele din 1989, Marina Krilovici a revenit  în România din ce în ce mai des: fie pentru a susţine master class  pentru cei care aspiră la o carieră în operă, fie pentru că, pur şi simplu, o "cuprinde dorul". Locuieşte în prezent la Atena, unde este profesoară la Conservatorul  "Maria Callas". Dar la începutul lunii iunie, va reveni la Bucureşti, pentru a-şi aniversa ziua de naştere în cadrul seratelor Opera FANtastica organizate de Luminiţa Arvunescu şi Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură - prilej cu care va fi lansată şi cea de-a II-a ediţie a cărţii biografice Marina, Marina, Marina, MARINA KRILOVICI - semnată de Alice Năstase Buciuta.

***
Luminiţa Arvunescu este una dintre cele mai familiare şi apreciate voci radiofonice ale cotidianului nostru, un nume care a dobândit, în timp, notorietate. A absolvit Secţia de Muzicologie - ca şefă de promoţie - la actuala Universitate Naţională de Muzică din Bucureşti şi are un doctorat obţinut cu Summa cum laude în domeniul Jurnalismului muzical. Este angajată a Societăţii Române de Radiodifuziune din 1990 - specializată în Muzica de Operă - iar în 1996 a contribuit la pregătirea şi lansarea primului post de muzică clasică din ţară, Radio România Muzical, de pe poziţia de editor, poziţie pe care a ocupat-o până în 2004. Ca realizator - radio, s-a remarcat prin emisiunea "Seara de operă": nelipsită din grila posturilor Radio România Muzical şi Radio România Cultural de peste 2 decenii şi distinsă cu  Premiul Uniunii Criticilor Muzicali (1998) şi Premiul Musica Viva, acordat de Forumul Muzical Român (2008). A arhivat zeci de interviuri cu personalităţi artistice dintre cele mai importante: Virginia Zeani, Ioan Holender, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Karita Mattila, Diana Damrau sau Piotr Beczala fiind doar câţiva dintre cei mulţi care i-au acordat interviuri în exclusivitate. A fost primul jurnalist acreditat de Radio România în Germania, după evenimentele din decembrie 1989, pentru corespondenţe muzicale săptămânale. Şi, de asemenea, primul jurnalist care a realizat transmisiuni directe din Studioul unui post de radio străin, în 2011, de la Radio Metropolitan Opera International din New York, transmisiuni care s-au bucurat de mare succes. A semnat numeroase articole, recenzii şi interviuri în diferite publicaţii. Face parte din Juriul Galei Operelor Naţionale Române. A iniţiat seratele Opera FANtastica, din dragoste pentru muzica şi artiştii de operă, dorindu-şi să-i apropie pe cei din urmă de marele public. Mai ales pe acei artişti care sunt mai bine cunoscuţi peste hotare decât în propria lor ţară. Şi, le-a adresat, în primul rând, împătimiţior de operă. Prin chiar ortografierea titlului - Opera FANtastica - Luminiţa Arvunescu arătând că asociază cele două categorii, artişti şi public, în accepţiunea de artişti - capabili să facă din Operă, prin talentul şi efortul lor, un tărâm "fantastic" - şi de "Opera -fan" - adică public meloman, capabil de orice sacrificiu de sine pentru acest gen muzical.

Până în prezent,  proiectul Opera FANtastica le-a readus în faţa publicului iubitor de operă bucureştean, pe sopranele: Nelly MIRICIOIU (stabilită la Londra ), Laura TĂTULESCU (stabilită la Munchen), Brigitta KELE şi Ana-Camelia ŞTEFĂNESCU (stabilită la Bruxelles), pe mezzosoprana Roxana CONSTANTINESCU (stabilită la Paris), precum şi pe soprana Leontina VĂDUVA sărbătorind 30 de ani de la debutul său internaţional. Şi, de asemenea, a prezentat pe scena Ateneului Român, primul concert al Ansamblului de instrumente vechi Musica Ricercata - înfiinţat şi condus de Gabriel BEBEŞELEA, un concert  de muzică barocă ce a avut-o solistă pe soprana Rodica VICĂ (Viena). Mai multe detalii despre proiectul OPERA FANtastica găsiţi pe http://musicarte.ro/opera-fantastica/

Organizatori: Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Wagner Arte Frumoase şi Poveşti
Parteneri: Tarom, Floria.ro, Domeniile Sâmbureşti, Acqua Carpatica şi Asociaţia Culturală Isvor
Parteneri Media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Revista Tango - Marea Dragoste, Blitz Tv, BucurestiTV, Trinitas Tv, Radio Trinitas, Radio Classic, Verb Describe Us, BookHub, Senso TV, LiterNet.ro, Jurnalul de Afaceri, Agenţia de Carte, urbeamea.ro, B365, România 24, Ziarul Metropolis, Catchy, ArtOut, ArtLine, PRwave, 4Arte.ro, Bucurestii vechi si noi, Calendar Evenimente, Online Gallery, Oraşul Meu, În Oraş, IQads, Autentici.info, www.bzi.ro, Literomania, Promenada Culturală, România Pozitivă, Revista Actualitatea Muzicală a UCMR, Ceaşca de Cultură, RoEvents, Bucharest Cultural Events, DCNews, Jurnal de Bucureşti.

Moştenitorii României muzicale: pianista Axia Marinescu la Sala Radio, Comunicat de presă
 Turneul De la Schubert la Sting - Costin Soare, chitară, Comunicat de presă
 Jazz Confluences - trei lumi într-un univers pentru iubitorii de Jazz la Sala Elvire Popesco, Comunicat de presă
 Moştenitorii României muzicale - recital susţinut de pianista Axia Marinescu la Sala Radio, Comunicat de presă
 O, Primavera! - Concertul de Paşte al Corului Regal, Ioana Hrior
 Toate articolele despre Articole diverse

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.