Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Anunţuri

Centrul de Interes prezintă o selecţie remarcabilă din colecţia ICA-D, plus alte două expoziţii noi


august 2019
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Centrul de Interes aduce în atenţia publicului clujean trei expoziţii noi pe final de vară, în data de 16 august 2019, de la ora 19. Pentru prima dată în România, Centrul de Interes prezintă o expoziţie de amploare cu lucrări din valoroasa colecţie a Institutului de Artă Contemporană - Dunaújváros (ICA-D), în spaţiul expoziţional de la etajul 4. Alte două expoziţii vor fi vernisate la etajul 1, la BAZIS Project Space şi Galeria Nano. Un eveniment marca Centrul de Interes, care pune în valoare dialogul între culturi şi care completează tabloul colaborării dintre cele două centre de artă contemporană.

Expoziţie - eveniment: colecţia ICA-D pentru prima dată la Cluj

"Changing Places II. Expoziţie din colecţia Institutului de Artă Contemporană - Dunaújváros" face parte din programul de schimb cultural internaţional derulat de-a lungul anului 2019 între Centrul de Interes, Cluj-Napoca (România) şi Institutul de Artă Contemporană, Dunaújváros (Ungaria) şi este perechea în "oglindă" a expoziţiei "Changing Places - Works by Artists of Centrul de Interes, Cluj-Napoca", găzduită de instituţia din Dunaújváros în primăvara lui 2019, care a oferit publicului maghiar ocazia de a vedea prima expoziţie de grup internaţională cu focus exclusiv pe artiştii din Centrul de Interes.

Expoziţia "Changing Places II", curatoriată de Nóra Deák, Gabriella Zsinka, va fi prezentată în spaţiul generos de la etajul 4 al Centrului de Interes şi va oferi vizitatorilor o privire panoramică asupra scenei artistice contemporane din Ungaria, prezentând o selecţie de 42 de artişti maghiari de renume internaţional: Ádám Zoltán, Bajusz Orsolya, Betuker István, Birkás István, Bogyó Virág, Böröcz András, Braun András, Brückner János, Csákány István, Csáky Marianne, Csörgő Attila, Eperjesi Ágnes, Esterházy Marcell, Fehér Márta, Friedrich Ferenc, Gémes Péter, Gerber Pál, Gerhes Gábor, Gróf Ferenc, Horváth Tibor, Kaszás Tamás, Kiss Róka Csaba, Kis Varsó, Komoróczky Tamás, Koronczi Endre, Kovách Gergő, Kupcsik Adrián, Lakner Antal, Lendeczki Kinga, Nagy Kriszta, Nemes Csaba, Oláh Mátyás László, Patakfalvi-Czirják Ágnes, Société Réaliste, St Auby Tamás, Szabó Ádám, Szacsva y Pál, Szalay Péter, Szűcs Attila, Tarr Hajnalka, Várnai Gyula şi Várnagy Tibor.

Fondat în anul 1997, ICA-D e unul dintre cele mai importante spaţii expoziţionale din afara capitalei Ungariei. Colecţia sa are o istorie de peste 20 de ani, însumând peste 350 de lucrări de artă, fiind una dintre cele mai semnificative colecţii din Ungaria. Potenţialul său se remarcă şi prin cererile de împrumut tot mai numeroase din partea unor instituţii de artă prestigioase din Portugalia şi până în Japonia. Selecţia de lucrări care va ajunge la Centrul de Interes va prezenta o imagine comprehensivă despre istoria şi formarea acestei colecţii unice, pe de o parte, şi va reflecta diversitatea colecţiei în subiecte, stiluri şi medii (pictură, sculptură, obiect, instalaţie, fotografie şi video), pe de altă parte.

Expoziţii noi în spaţiile de la etajul 1

În aceeaşi seară, la etajul 1 al Centrului de Interes vor fi vernisate alte două expoziţii. La BAZIS Project Space, artistul Márton Zoltán prezintă expoziţia de fotografie "Undeva acasă", care vorbeşte despre sentimentul de apartenenţă, despre exil, despre distanţă, despre căutarea unui nou "acasă", despre "acasă" ca sentiment sufletesc şi nu ca loc fizic. Expoziţia "Fake Is the New Real" de la Galeria Nano porneşte de la câteva întrebări esenţiale în era post-adevărului: "Care mai e statutul operei de artă?", "Ce a mai rămas din frontiera original şi fals, copie, replică?", "Cum se rescriu teoriile despre imitaţie, inspiraţie, furt?". În seria sa recentă de lucrări letriste, artistul Gabriel Marian s-a confruntat direct cu o multiplicare şi suprapunere a citatelor vizuale şi literare, ceea ce i-a ocazionat şi explorări în direcţia "rescrierii" unor opere celebre în cheie metamodernă.

Program de vizitare

În data de 16 august 2019, expoziţiile vor fi deschise între orele 19:00 şi 22:00, urmând ca în perioada 17 august - 14 septembrie 2019, să se reia programul obişnuit al Centrului de Interes, de marţi până sâmbătă, între orele 16:00 şi 19:00. Intrarea e liberă. Mai multe informaţii pe www.facebook.com/centruldeinteres.
0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Filip Florian ţine atelier de scriere creativă la Bucureşti, Comunicat de presă
 Festivalul Gellu Naum, ediţia I, 2016, Comunicat de presă
 Ediţie aniversară - Festivalul Internaţional de Folclor Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu, 2016, Comunicat de presă
 Peste 50 de evenimente la cea de-a zecea ediţie a Nopţii Institutelor Culturale, 2016, Comunicat de presă
 Horia-Roman Patapievici şi Andrei Şerban la Humanitas Cişmigiu, joi, 18 decembrie 2014, Comunicat de presă
 Alte articole


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer