Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Anunţuri  Sageata  Comunicate de presă - concerte

Turneul STARS IN THE SKY / STELELE-N CER


octombrie 2019
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
În perioada 11-22 octombrie 2019, Asociaţia Musica Ricercata şi Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură, în parteneriat cu Societatea Austro-Română din Viena, Biserica Neagră din Braşov, Galeriile Artmark din Bucureşti, Muzeul Naţional George Enescu din Bucureşti, Forumul Democrat al germanilor din România din Sibiu, Forumul Cultural Austriac şi Filarmonica de Stat Transilvania, cu susţinerea Romgaz, prezintă turneul STARS IN THE SKY / STELELE-N CER.

Concertul de la Bucureşti va avea loc sâmbătă, 19 octombrie 2019, de la ora 19.00, la Galeriile Artmark (Str. C, A. Rosetti nr. 5), iar participarea la concert se face pe bază de rezervare a locurilor pe [email protected]
 
Binecunoscută pentru promovarea compoziţiilor inedite de muzică clasică și pentru dorinţa de a apropia publicul larg de o lume a sunetelor inovatoare, dar şi de mult uitate, soprana Rodica VICĂ, alături de reputata ţiteristă austriacă Barbara LAISTER- EBNER, un star internaţional al acestui instrument rar, devenit în 2017 patrimoniu UNESCO, vor susţine o serie de 5 concerte după cum urmează:

Viena, 11 octombrie 2019, Bockkeller (www.wienervolksliedwerk.at/veranstaltungen.php);
Braşov, 18 octombrie 2019, Biserica Neagră (https://www.honterusgemeinde.ro/ro/);
Bucureşti, 19 octombrie 2019, Galeriile Artmark (https://www.artmark.ro);
Sibiu, 21 octombrie 2019, Forumul Democratic al germanilor din România (http://www.fdgr.ro/);
Cluj-Napoca, 22 octombrie 2019, Academia de Muzică Gheorghe Dima, în cadrul celei de-a 53-a ediţii a Festivalului Toamna Muzicală Clujeană (https://filarmonicatransilvania.ro/tmc/).
 
DUO-ul propune un proiect muzical inedit realizat în totalitate din cântece de leagăn şi intitulat Stelele-n cer. Titlul provine de la ultimul poem al lui Mihai Eminescu, transpus muzical de către Nicolae Bretan. Piesa constituie de altfel şi lucrarea centrală a acestui recital atmosferic. Evenimentul promovează̆ în acelaşi timp şi CD-ul cu acelaşi nume, înregistrat la Viena în 2018. Conţinând 16 cântece de leagăn din întreaga lume, repertoriul este o adevărată̆ demonstraţie de multiculturalitate, prin perspectiva limbilor în care se interpretează̆: română, franceză, engleză, germană, italiană, spaniolă, japoneză şi ladino (sefardă). Cei mai mari compozitori au dedicate opusuri de o reală valoare acestui gen, oferind o paletă extrem de variată stilistic: Nicolae Bretan, Paul Constantinescu, Federico Garcia Lorca, Wolfgang Amadeus Mozart, Johannes Brahms ş.a.. Cântecele de leagăn au luat naştere din dorinţa mamei de a crea o atmosferă de calm şi tihnă în momentul adormirii copilului. Aceste creaţii muzicale au reprezentat dintotdeauna liantul primordial auditiv dintre copil şi mama sa, oferindu-i totodată̆ celui dintâi primele imagini descriptive despre lumea în care s-a născut. Chiar dacă la prima vedere proiectul este dedicat copiilor, şi adulţii se pot bucura de acest program muzical, neobişnuit în contemporaneitatea neliniştită̆ în care ne aflăm, lăsându-se purtaţi şi reconectaţi la experienţele muzicale originare.
 
 
Barbara LAISTER-EBNER a fost invitată de celebrul dirijor Riccardo Muti să se alăture renumitei Filarmonici din Viena ca solistă în cadrul Concertului de Anul Nou de la Viena din 2018. Succesul acestei prezenţe scenice a clasat-o în topul mondial al instrumentiştilor de renume şi a făcut ca ţitera să se transforme dintr-un instrument istoric, într-un instrument de interes, Barbara Laister-Ebner devenind un adevărat ambasador al său. Ţitera clasică este un instrument muzical cu corzi ciupite, apărut în secolul al XIX-lea, în Germania, fiind urmaşa cithar-ei antice. Barbara Laister- Ebner cântă la o ţiteră vieneză cu 42 de corzi.                                            
www.laister-ebner.com
 
Rodica VICĂ este invitata celor mai importante opere și filarmonici atât din ţară, cât şi din străinătate, fiind în acelaşi timp câştigătoare a numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale: Premiul I la Concursul International de muzică barocă "La Stravaganza" din Cluj- Napoca, Premiul al II-lea la Concursul Radiodifuziunii Române "Drumul spre celebritate", Premiul pentru cea mai Bună Interpretare Muzicală în cadrul Trofeului "Ion Dacian" pentru Tineri Interpreţi ş.a.. Printre ultimele succese profesionale ale sopranei se numără̆ concerte alături de orchestra Musica Ricercata, debutul la Müpa Budapest și premiera mondială a nou-descoperitului oratoriu Strigoii de George Enescu, alături de Orchestra Simfonică Radio Berlin. De asemenea, tot ea a realizat şi premiera discografică a acestei fascinante lucrări enesciene, apărută la casa de discuri Capriccio, iar anul acesta oratoriul a fost prezentat pe scena Konzerthaus Berlin. www.rodicavica.com
 
Organizatori: Asociaţia Musica Ricercata şi Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură
Parteneri: Romgaz, Societatea Austro-Română din Viena, Biserica Neagră din Braşov, Galeriile Artmark din Bucureşti, Muzeul Naţional George Enescu din Bucureşti, Forumul Democrat al germanilor din România din Sibiu, Forumul Cultural Austriac şi Filarmonica de Stat Transilvania,
Parteneri Media: Revista Tango - Marea Dragoste, Radio Trinitas, Radio Classic, BookHub, Senso TV, LiterNet.ro, Jurnalul de Afaceri, Agenţia de Carte, urbeamea.ro, B365, România 24, Ziarul Metropolis, Catchy, ArtOut, ArtLine, PRwave, 4Arte.ro, Bucureştii vechi si noi, Calendar Evenimente, Online Gallery, Oraşul Meu, În Oraş, IQads, Autentici.info, Bună Ziua Iaşi, Litero-mania, Promenada Culturală, România Pozitivă, Revista Actualitatea Muzicală a UCMR, Ceaşca de Cultură, RoEvents, Bucharest Cultural Events, DCNews, Jurnal de Bucureşti.
0 comentarii

Spacer Spacer