iunie 2021
Festivalul absolvenţilor Galactoria, 2021
În 3 iunie 2021, începând de la ora 21:00, Galactoria 2021 organizează un Q&A cu Milo Rau adresat studenţilor Facultăţii de Teatru şi Film, în care aceştia pot afla mai multe despre modul inovator în care acest regizor plasează teatrul său în societate.

Despre Milo Rau

Născut în 1977, Milo Rau este un regizor de teatru, jurnalist şi eseist de origine elveţiană. Teatrul său estompează constant limita dintre artă, comentariu critic şi intervenţie politică. Creează mereu forme noi plasate între teatru, film şi discurs, conlucrând cu activişti din jurul lumii pentru a interveni în conflicte politice urgente. În 2015, Rau a strâns 60 de martori şi experţi în zona de război civil congolez, pentru a crea Congo Tribunal. Când criza COVID-19 s-a dezvoltat într-o pandemie globală, el, alături de echipa sa şi activişti de mediu indigeni, au mers în pădurea tropicală braziliană pentru a construi Antigone in the Amazon. Începând cu stagiunea 2018-2019 a preluat direcţia artistică a Teatrului Naţional din Ghent (Belgia), având ca bază o politică repertorială novatoare.

*

În 5 iunie 2021 între orele 10:30 şi 12:30 (pentru studenţii actori, regizori şi teatrologi) şi în 7 şi 8 iunie 2021 între orele 14 şi 16 (pentru studenţii regizori şi teatrologi), Galactoria 2021 organizează un Workshop producţie de film cu Oana Giurgiu, care îl are ca invitat pe regizorul Dorian Boguţă

Pentru că trăim într-o lume tot mai complexă, tinerii absolvenţi de teatru au nevoie de informaţii extinse din diverse domenii cu care vor avea ocazia să se întâlnească în viaţa profesională. Astfel, atelierul propus va completa cunoştinţele studenţilor actori, regizori şi teatrologi cu informaţii din lumea filmului pe care le vor accesa în cadrul workshop-ului de producţie de film propus în cadrul Galactoria 2021. Realizat cu şi pentru studenţii Facultăţii de Teatru şi Film, atelierul îşi propune o trecere în revistă a parcursului unui proiect de film, indiferent dacă este de ficţiune sau documentar, din perspectiva producătorului de film, de la faza de dezvoltare a scenariului, până la premieră. Atenţia va cădea pe etapele de dezvoltare ale scenariului, modul de prezentare a proiectului în faţa potenţialilor parteneri, căutarea acestora, realizarea bugetelor si a planurilor financiare, organizarea producţiei - alegerea echipei ideale. Pregătirea marketingului filmului, încă din faza de pre-producţie. Un alt aspect va fi o analiză a relaţiei dintre actori-regizori-producători, modul constructiv de lucru şi PR-ul personal. Regizorul invitat va fi Dorian Boguţă, nominalizat la Premiile Gopo 2021.

Despre Oana Giurgiu

Absolventă de drept şi jurnalism, Oana Giurgiu a regizat documentare de televiziune înainte de a începe o carieră în cinematografie. Primul film la care a lucrat în calitate de director de locaţii a fost Moartea domnului Lăzărescu, regia Cristi Puiu, câştigătorul secţiunii Un certain regard, Cannes 2005, apoi a fost director de producţie la filmul maghiar Delta, în regia lui Kornél Mundruczó, care la Cannes 2008 câştiga premiul FIPRESCI. A produs trei dintre filmele lui Tudor Giurgiu: Legături bolnăvicioase (Berlinale 2006, Panorama); box-office-ul românesc din 2012 Despre oameni şi melci (Varşovia IFF); şi De ce eu? (Berlinale 2015, Panorama). De asemenea, a produs filmul de debut al lui Peter Strickland, Katalin Varga, care a obţinut Ursul de argint la Berlinale 2009 şi a fost desemnat Decoperirea Europeană a Anului 2009 la Premiile Academiei Europene de Film. A fost producătorul executiv al filmului Sieranevada de Cristi Puiu, prezentat în competiţie la Cannes în 2016. De asemenea s-a implicat în mai multe co-producţii europene, în Ungaria la filmele, Aglaja regia Krisztina Deak (premiul Golden Orange, în Antalia IFF 2011), Eden, regia Agnes Kocsis (Rotterdam IFF 2020) şi Spiral (Premiul juriului la Varşovia IFF 2020), regia Cecilia Felmeri; în Slovacia, filmul Servants, regia Ivan Ostrochovsky (Berlinale 2020, Encounters) şi în Turcia Before two Dawns, regia Selman Nacar (aflat în postproducţie, însă recompensat cu premii pentru cel mai bun film în lucru la festivalurile Istanbul IFF 2020, Antalia 2019 şi San Sebastian 2020. Oana a produs cel mai mare succes românesc de box office din ultimii ani, Moromeţii 2, care a primit zece premii Gopo în 2019. A debutat în regie cu un documentar istoric de lungmetraj, Aliyah DaDa, proiectat în premieră în 2015 la Astra Film Sibiu şi IFF Ierusalim, recunoscut ca Cel mai bun documentar românesc la Premiile Gopo 2015, cel de-al doilea documentar de lungmetraj al ei, Spioni de ocazie este acum în post-producţie.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus