Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Thank You for Smoking

Răbdare şi tutun! - Thank You for Smoking


Ziua, septembrie 2006
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Mda, nici satirele nu mai sunt ce au fost... Thank You for Smoking / Mulţumim că fumaţi, e dedicat fumătorilor şi deopotrivă nefumătorilor. Toţi cei din toate tutungeriile (aşezăminte acum extincte), uniţi-vă în jurul unui fum!

Nick Naylor, un PR-ist, adică lobbyist (Aaron Eckhart, pe care-l veţi vedea în curând în The Black Dahlia), e un om fără morală, fără suflet, dar familist şi cu o ipotecă. Pentru că asta e morala filmului, fiecare are o ipotecă. Ceea ce-mi aduce aminte de zicala "adulţii sunt copii cu datorii". Copilul-minune din toate filmele recente (Cameron Bright, de la Birth până la Ultraviolet, oare în 2035 noul Jack Nicholson sau fostul Macaulay Culkin?), e fiul ultra-dotat, ermetizat şi mai cinic decât tatăl model, deşi avem parte de o familie disfuncţională... maman, Kim Griest, (din Brazil şi Arunc-o pe mama din tren), arată mai bine decât femeile care au ajuns la patru zero-uri. Îşi mai aduc participarea Wiliam H. Macy, Maria Bello, JK Simmons, Robert Duvall şi Sam Elliott, în rolul Omului Marlboro, care a murit de cancer.

În fine, după The Insider (1999, Michael Mann, Russell Crowe, Al Pacino şi substanţele aditive din ţigări care nuuuu, nu există), şi Barbarians at the Gate (filmul HBO din 1993, despre scandalul Reynolds), un nou film vine să ne spună din nou ce ticăloşi sunt cei din aceste corporaţii. Dar această satiră semi-subversivă, bazată pe romanul lui Christopher Taylor Buckley din 1994, are forţa unei bombe dezamorsate deja. Veţi vedea cu toţii, că ceea ce părea o Space Oddity va deveni realitate în Uniunea Europeană şi Pax Vobiscum Americană. Nicotina nu face bine consumatorului. Ceea ce, nu-i aşa că nu ştiaţi, după cum spunea Denis Leary, credeaţi că ţigările au vitamină C şi proteine?

În fine, Momentul filmului, este cel în care mega-manipulatorul lobbyist ajunge la Hollywood şi dracul dă de mă-sa! Rob Lowe (cu o semi-pareză facială şi kimono), este Scaraoţchi, dealer de filme futuriste cu product placement parşiv, pe lângă care companiile de tabac sunt nişte bombonerii obosite. Dar viaţa bate filmul! Tocmai ce, la festivalul de la Toronto, (de unde anul trecut a fost cumpărat spre distribuţie de Fox Searchlight acest film), Sean Penn şi-a permis să fumeze (da, să fumeze!) la o conferinţă de presă şi ei, canadieni şi canadience, au vrut să cheme poliţia să-l aresteze, puteau să cheme Team America! Pentru cine cumva nu ştie, acest obicei de maimuţe, care ne umple viaţa de gudron, este interzis în spaţii publice în Ontario. Şi este, se pare interzis în film, în care nu se fumează deloc, la fel ca în Insider. După cum ştiţi Directiva Consiliului CE 89/622 CE spune....
 Toate articolele despre Thank You for Smoking


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Alin Ludu Dumbravă


Alte articole

 Mic dicţionar de argumente imbatabile - Thank You for Smoking, Adina Baya


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer