Revista HBO / ianuarie 2007
Odiseea cinematografică 2006 s-a încheiat la fel de remarcabil cum a început, poate un pic mai trist, deh, ca toate finalurile. Deci... să vedem cu ce a rămas (şi fără ce a rămas) alături-semnatul din/în acest an istoric, din mai multe puncte de vedere.

Lăsând deoparte extraordinarul Buongiorno, notte!, pe care italianul Marco Bellochio l-a realizat, totuşi, în 2003 (chit că el a rulat tiptil la noi abia anul trecut) cronicarul vă supune atenţiei un top 10, realizat exclusiv pe baza premierelor româneşti, din ianuarie până în decembrie, top pe care l-a intitulat:

For Your Consideration

1. Munchen (Steven Spielberg)
2. Children of Men (Alfonso Cuaron)
3. Caché (Michael Haneke)
4. Hârtia va fi albastră (Radu Muntean)
5. Match Point (Woody Allen)
6. A fost sau n-a fost? (Corneliu Porumboiu)
7. Borat! (Larry Charles)
8. Good Night, and Good Luck. (George Clooney)
9. Miami Vice (Michael Mann)
10. The Departed (Martin Scorsese)


2006 a fost un an în care cronicarul s-a chinuit, din nou, să înjghebe topul de mai sus - grămada de filme faine şi foarte faine rămase pe dinafară curge mai jos, sub titulatura:

Almost Famous

Broken Flowers, The Squid and the Whale, Le couperet, De battre mon coeur s'est arrêté, Volver, L'Enfant, The Proposition, Superman Returns, Syriana, The Matador, The Producers, Domino, Oliver Twist, Talladega Nights, Whisky, Casino Royale, Happy Feet, The Black Dahlia.


2006 a fost un an în care cronicarul a ratat, din motive, în genere obiective, o seamă de filme care (cine ştie?) s-ar fi putut regăsi în clasamentul final. Iată-le, adunate într-un grupaj numit:

Coulda been a contender

Click, Proof, Find Me Guilty, Obaba, The World's Fastest Indian, All the Invisible Children, The Dying Gaul, Guy X.


2006 a fost anul în care cronicarul a avut, din nou, şansa de a vedea câteva filme năucitoare fie pe meleaguri străine, fie la festivaluri de profil, fie acasă, dintr-o ambiţie vecină cu obsesia. Iată cele mai notabile titluri (recente şi foarte recente, se înţelege) aşezate sub numele:

Faraway, so close

El laberinto del fauno, Brick, Slither, Sympathy for Lady Vengeance, A Cock and Bull Story, Taxidermia, Clerks 2, Fast Food Nation, A Scanner Darkly, Bittersweet Life, Beerfest, Breakfast on Pluto, The New World, A Prairie Home Companion.


2006 a fost anul în care cronicarul a reuşit, în sfârşit, să vadă o seamă de filme rare, importante şi foarte importante, care, până acum, îl ocoliseră până la identificarea cu Fata Morgana - câteva dintre ele, mai jos, sub titulatura:

They Live

12 Chairs, The Big Heat, Berlin Express, Days of Heaven, La Valise, The World of Henry Orient, Fingers, Rififi, Two Jakes, Fedora, Black Caesar, The Stuff, Hardcore, The Leopard Man, The Incredible Shrinking Man.


În fine, dar nu în cele din urmă, 2006 a fost anul în care cronicarul şi-a luat rămas bun pentru vecie de la câţiva prieteni dragi. Doamnelor şi domnilor:

The Departed

Shelley Winters, Anthony Franciosa, Chris Penn, Moira Shearer, Peter Benchley, Andreas Katsulas, Darry Cowl, Dennis Weaver, Don Knotts, Gordon Parks, Val Guest, Ljubica Adzovic, Claude Pieplu, Paul Gleason, Syd Barrett, Red Buttons, Mickey Spillane, Gerard Oury, Jack Warden, Mako, Bruno Kirby, Cristian Nemescu, Andrei Toncu, Sven Nykvist, Gillo Pontecorvo, Ernest Maftei, Basil Poledouris, Jack Palance, Philippe Noiret, Robert Altman, Peter Boyle, Joseph Barbera, James Brown, Daniel Emilfork.


În speranţa că nu v-a obosit prea tare, cronicarul vă doreşte un 2007 extraordinar, cinematografic şi nu numai, şi încheie (re)amintindu-vă că filmele se văd, întâi şi-ntâi, la cinema.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus