România Liberă / iulie 2002
Niki Ardelean, colonel în rezervă
Cum e să cobori într-o dimineaţă din lift, cu ochii cîrpiţi de somn, şi să dai nas în nas cu Victor Rebengiuc? Asta i s-a întîmplat unui locatar paşnic al blocului 22A de pe strada G.M. Zamfirescu, de pe lîngă Piaţa Crîngaşi, care a descoperit într-o bună dimineaţă că Lucian Pintilie filmează la el acasă. Încă de joia trecută, o maşină rusească imensă a parcat lîngă bloc. A fost primul element al invaziei. De la generatorul electric pe care-l conţinea, cabluri multe au fost trase pe scările blocului şi pe holuri, pînă la etajul doi. A fost închiriat un apartament la parter. Cablurile au legat pentru o săptămînă viaţa locatarilor de naşterea unui obiect artistic.

Apoi a fost luată în primire grădiniţa. Aici, domnul şi doamna Paruschi, de la parter, au amenajat un mic paradis. Au plantat viţă-de-vie, roşii, trandafiri, au amenajat un colţ pentru copii, cu nisip, au instalat o oaie mare din ceramică şi o ciupercă în alb-roşu alături, să-i ţină de urît. Au pus două măsuţe. Grădiniţa blocului i-a adăpostit pe membrii echipei de filmare în zilele grele, cînd vipia şfichiuia minţile. Şoferii au jucat table de dimineaţa pînă seara, ceilalţi au stat la umbra pomilor, aerisindu-se în pauze. Le-au ţinut tot timpul companie fie domnul, fie doamna Paruschi. Ei s-au descoperit a fi nu numai gazde bune, dar şi susţinători ai unui act artistic. De altfel, blocul 22A nu e la prima întîmplare de acest gen. Nu de mult, în faţa lui s-a filmat o ediţie întreagă din Arca Marinei....

Scenariul la Nicky Ardelean, colonel în rezervă a fost scris anul trecut de Cristi Puiu şi Răzvan Rădulescu. A ajuns la Lucian Pintilie, căruia i-a plăcut foarte mult şi l-a convins pe tînărul regizor să i-l cedeze.

Filmul este produs de FILMEX şi îi are în distribuţie pe Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Micaela Caracaş, Răzvan Rădulescu. Imaginea a fost realizată de Silviu Stavilă, montajul îl va face Niţa Chivulescu. După cum se vede, e vorba în linii mari de oameni cu care Pintilie a mai lucrat. Cînd După-amiaza unui torţionar a ieşit pe ecrane, cineastul era deja în filmări. La blocul din Crîngaşi s-au filmat săptămîna aceasta ultimele cadre din film şi chiar sfîrşitul filmului: crima.

"Nicolae Ardelean, colonel de artilerie la pensie. Corect, demn, ordonat, îşi exteriorizează greu emoţiile. S-a obişnuit cu inactivitatea vieţii de pensionar cu rigoarea cu care şi-ar fi îndeplinit o sarcină de serviciu" - aşa sună prezentarea eroului din scenariu. Victor Rebengiuc pare, de departe, cea mai bună alegere pentru rol. Filmul e o poveste a zilelor noastre, cu părinţi pensionari, ai căror copii fie mor, fie pleacă din ţară, şi cărora existenţa nu le mai aduce decît evenimente bifate sumar (Paştele), marile dureri fiind ascunse sub acoperişul rutinei. O mare dramă macină şi viaţa colonelului Ardelean, deznodămîntul tragic nefiind decît descărcarea instantanee a unor energii acumulate în timp.

Săptămîna trecută, tocmai crima cu pricina s-a filmat în Crîngaşi. O femeie (Micaela Caracaş) urlînd disperată nu era tocmai uşor de îndurat pentru locatari. "De dimineaţă urlă aşa - spune o vecină. Dacă n-am şti că e vorba de un film, am fi crezut că o omoară cineva". Însă tot blocul era la curent cu filmul. Un pensionar era vădit nemulţumit de hărmălaia de pe hol. "În altă parte nu puteau filma?", spune cu năduf, agitîndu-şi plasa cu cumpărături. Dacă nu l-ai cunoaşte, ai spune că joacă şi el un rol în film. Un alt locatar e satisfăcut de gloria în care va intra blocul după ce a servit drept cadru pentru film şi pentru Arca Marinei. Un altul ne semnalează un fapt curios. În momentul în care s-a instalat echipa de filmare, s-a oprit şi apa caldă. Acum curge numai apă rece, şi aia abia ţîrîie. La avizier nu s-a anunţat nimic despre film, dar s-a scris că nu se dă drumul la apă caldă pînă ce restanţierii la întreţinere nu-şi achită datoriile. După cum se vede, blocul era împărţit între latura artistico-mondenă a existenţei şi cea socială. E puţin probabil, însă, că oamenii nu se vor duce anul viitor în bloc la cinematograf, să-şi vadă casa în Nicky Ardelean, colonel în rezervă.

Regia: Lucian Pintilie Cu: Victor Rebengiuc, Razvan Vasilescu, Coca Bloos, Mihaela Caracaş, Şerban Pavlu, Dorina Chiriac

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus