ianuarie 2008
Shoah. Versiunea Primo Levi
Fantomele ne-au luat de mână, privindu-ne cu drag fix în ochi, şi ne-au luat la dans; ne-au arătat astfel că şi ele au fost vii, ca noi, că au fost oameni şi-au fost nevinovaţi, aşa cum suntem şi noi. Apoi au dispărut tot aşa cum apăruseră, iar noi ne-am reluat cuminţi locurile pe scaune, lăsând pe scenă un singur om chinuit de întrebări şi de sentimente.

Şi am simţit un moment - dovadă de cât de bine pusă în scenă a fost piesa - că şi eu, ca şi toţi ceilalţi spectatori, facem parte din mintea lui Primo Levi, că privirile noastre curioase nu-i dau pace, că suntem la fel ca oamenii-întrebări, sfredelindu-i mereu amintirile şi nelăsându-l să se piardă în visul acela nemaipomenit de frumos în care învăţa să zboare.

Nu cred să fi simţit vreodată un sentiment mai ambiguu decât cel de a te trezi înăuntrul capului unei alte persoane: deopotrivă minunat, revelator, copleşitor şi grozav de trist.

Am fost bântuită de spiritele evreilor morţi în lagăr, cu cântecul lor duios care-ţi frângea inima, cu hainele negre şi feţele luminate, şi sufletele chinuite, dar foarte albe (reprezentate pe scena de grămăjoare de pantofi albi aşezate în colivii).

M-am temut văzând cât de vulnerabilă poate deveni o fiinţă, atunci când este dezbrăcată de orice apărare şi de orice sprijin.

M-au revoltat întrebările care se repetau şi se tot învârteau: un intervievator ce caută mereu să descopere pizma şi dorinţa de răzbunare care i-ar face articolul mai interesant, şi pe care însa nu le poate găsi nicăieri în inima acestui evreu care nu mai doreşte decât linişte; cele două femei, îmbrăcate parcă în uniforme, ce pun veşnic întrebări dure ca nişte focuri de armă despre frica de moarte, şi cheamă cu sadism amintirile de coşmar să se ivească.

I-am cunoscut diavolul personal - câte unul e prezent în mintea fiecăruia dintre noi, de altfel -, când linguşitor, când pervers de încântat, zbierând aceleaşi câteva versuri în germană, ritmice şi de neînţeles pentru noi, acum, aşa cum au fost cândva şi pentru nou-ajunşii în lagăre.

Toate acestea, cumulate, alcătuiesc un vârtej de imagini şi sunete greu de suportat chiar şi atunci când priveşti din afară. Inima dă să ţi se frângă, şi tot ce o ţine pe loc e visul. Visul în care învăţăm să zburăm. Visul în care putem înlocui trenurile de marfă îngheţate cu trenuleţe hazliu pictate; visul în care poţi să-i ajuţi pe ceilalţi şi să te ajuţi pe tine; visul în care sufletele celor dispăruţi dansează alături de cei vii.

Rolul lui Primo Levi este jucat cu mare frumuseţe: mai ales chipul actorului lasă să transpară o blândeţe, o bunătate dar şi o oboseală nesfârşită.

Prin lumină, muzică şi costume, regizorul a gândit o impresionantă opoziţie între bune şi rele, între amintiri chinuitoare şi gânduri liniştitoare; râul e complicat, răsunător, colorat în culori şi lumini tari, binele alb-sidefiu îţi leagănă sufletul într-un cântec duios.

Iar în timp ce părăseşti scena nu poţi decât să îţi doreşti ca Primo Levi să fi ajuns cu adevărat să zboare...


Nu uitaţi: Aplaudaţi doar dacă - şi cît - vă place! O campanie iniţiată de LiterNet.
De: după Primo Levi Regia: Mihai Măniuţiu Cu: Marian Râlea, Bogdan Lifsin, Mariana Presecan, Diana Fufezan, Doru Presecan

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus