Şapte Seri / aprilie 2008
"This is about cops helping cops. And if a teacher, or a fireman, could do it, they would do it too."

Copland, Internal Affairs, Training Day, Narc, The Departed, Harsh Times, Street Kings. Cum să numesc aceste filme cu poliţişti corupţi, să le zicem generic Copruption. Dar coprupţia newyorkeză e foarte diferită faţă de cea losangelină sau cea din Chicago de exemplu. Se pare că cel mai putred oraş e L.A., deşi cel mai murdar în adîncime e New York. Dar în Los Angeles găştile şi mafia au fost împiedicate de poliţişti să-şi facă legea, ei fiind cei care guvernează oraşul, cu un panşant pentru Beverly Hills şi Hollywood, acolo unde stau peştii mari şi drogurile curg la fel de lin ca apa din pîrîu.

Despre corupţie au vorbit şi romanele lui Raymond Chandler, şi film noir-ul de după război şi Chinatown. Şi toate cărţile lui James Ellroy, maestrul genului noir contemporan, autorul aşa numitului "Quartet din Los Angeles", constituit din The Black Dahlia, The Big Nowhere, L.A. Confidential şi White Jazz. Ellroy este un cinic şi un pesimist profesionist, ale cărui viziuni sunt la fel de întunecate pe cît era Seven al lui David Fincher. Nu degeaba a vrut acesta să-l ecranizeze, însă fără succes. Dar Ellroy face pereche bună cu David Ayer, scenaristul lui Training Day şi regizorul lui Harsh Times, pe care l-am recomandat anul trecut ca cel mai bun policier care a rulat la noi. Ayer a rescris şi Dark Blue, celălalt scenariu original al lui Ellroy, despre un caz de corupţie poliţienească contemporană, inspirat de grevele din L.A. în 1991.

Celălalt scenariu scris de Ellroy se numea original The Night Watchman / Cel care păzeşte noaptea, şi era unul din cele mai celebre scenarii neproduse din anii '90. I-a atras la rînd pe Oliver Stone, David Fincher şi Spike Lee. Acum Ayer a ajuns la cârmă, fără îndoială datorită creditului dobîndit cu Harsh Times. Rescris de Kurt Wimmer (Equilibrium, Ultraviolet) şi Jamie Moss, cu un star ataşat (Keanu Reeves, pe vremuri rolul trebuia să fie al lui Sean Penn), este upgradat şi adus la zi, războiul cu terorismul, epoca de corectitudine politică, unde poate fi uşor acuzat de a fi rasist. Este primul rol matur al lui Keanu Reeves care e în mare parte convingător, substituit lui Christian Bale at his darkest sau James Woods din Cop (prima ecranizare după Ellroy din 1988). El este Tom Ludlow, un poliţist măcinat de coşmaruri, care nu ştie cum a ajuns de cealaltă parte a baricadei. Iar povestea este în genul noir, complexă, complicată şi înşelătoare. După cum îi spune căpitanul Wander (Forest Whitaker) lui Ludlow, "We're all bad, Tom.".

Puţin lipseşte ca filmul, cu titlul retuşat comercial şi şase nume pe afiş (inclusiv rapperii Common şi The Game), să fie confundat cu un dur cop action movie din anii '80. Azi acestea sunt foarte rare şi nu vin de obicei produse de studiouri. Acesta are ceva din sensibilitatea unui B şi shoot-out-urile sunt în genul ăsta, dar e şi ceva mai mult şi mai adînc. Cu toate astea nu se ridică la înălţimea lui Harsh Times.

(Trei stele din cinci)


Notă: Acum şi pe blog la http://www.protv.ro/bloguri/ald-s-movieland
Regia: David Ayer Cu: Keanu Reeves, Forest Whitaker, Hugh Laurie, Chris Evans, Cedric the Entertainer

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus