Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Medalia de onoare

5 premii pentru Medalia de onoare la Salonic

decembrie 2009
Filmul românesc Medalia de onoare, în regia lui Călin Peter Netzer, este principalul câştigător al celei de-a 50-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic. Juriul condus de celebrul regizor Theo Angelopoulos a acordat filmului Premiul de interpretare (Victor Rebengiuc), Premiul pentru scenariu (Tudor Voican) şi Premiul special al juriului, Silver Alexander, în valoare de 25.000 de euro. De asemenea, Medalia de onoare a primit Premiul juriului asociaţiei criticilor de film (FIPRESCI) şi un Premiu special din partea Asociaţiei Tehnicienilor de Film, Televiziune şi Audio-vizual din Grecia.

Medalia de onoare este o co-producţie Scharf Advertising, Pandora Film şi Abis Studio, realizată cu sprijinul CNC România, Arte/ZDF, Eurimages, TVR, BV Mc Cann Erickson Romania, Odyssey Comunication, Teleclub şi cu participarea HBO România.

Cel de-al doilea lung-metraj al lui Călin Netzer, după multi-premiatul Maria (2003), este o comedie neagră despre un pensionar din România anilor '90 (Victor Rebengiuc), care primeşte într-o bună zi o distincţie pentru faptele de vitejie din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial.

Cu o zi înainte de Gala de la Salonic, Medalia de onoare a primit alte două premii, inclusiv Premiul publicului, în cadrul Festivalului de Film de la Torino.

Imaginea filmului îi aparţine lui Liviu Mărghidan, montajul - lui Cătălin F. Cristuţiu, iar din distribuţie mai fac parte Camelia Zorlescu, Mircea Andreescu, Ion Lucian, Radu Beligan, Costică Drăgănescu, Gabriel Spahiu. Producătorul filmului Medalia de onoare este Liviu Mărghidan, iar producător delegat - Ada Solomon.

Toate articolele despre Medalia de onoare

10 ani cu filmul românesc. Episodul 9 - Anul 2009, Iulia Blaga