Hotnews.ro / februarie 2010
Colivia a primit aseară Premiul DAAD oferit de Serviciul German de Schimburi Academice (DAAD). În total, au fost acordate patru distincţii - Ursul de Aur, Ursul de Argint, Premiul DAAD şi Premiul EFA. În acest an, în competiţia Berlinale Shorts au participat 25 de filme, printre care şi Derby de Paul Negoescu.

Premiul DAAD primit de Adrian Sitaru constă într-o bursă de trei luni care îi va permite acestuia să stea la Berlin pe gratis şi să lucreze la ce proiect doreşte (sau să nu lucreze deloc). Când a intrat în posesia premiului, Adrian Sitaru a spus că distincţiile pică bine pentru stima de sine a cineaştilor care au momentele lor de derută şi au nevoie, din când în când, de o recunoaştere.

Cineastul s-a aflat la prima participare la Berlinală. În 2007 a primit pentru scurtmetrajul Valuri Premiul "Golden Leopard of Tomorrow" la Festivalul de la Locarno, premiu urmat de numeroase participări la festivaluri internaţionale (şi de Premiul Gopo pentru Cel mai bun scurtmetraj al anului). Anul trecut primul său lungmetraj, Pescuit sportiv, a fost premiat, printre altele, la festivalurile din Palm Springs, Salonic şi Estoril.

Pentru prima oară în acest an, la Berlinale Shorts 25 de filme au concurat pentru Ursul de Aur. În anii trecuţi existau două sub-secţiuni: filmele dintr-una concurau pentru Ursul de Aur şi Ursul de Argint, iar cele din cealaltă pentru Premiul DAAD şi pentru Premiul Academiei Europene de Film (EFA) care îl nominaliza automat la Premiile EFA.

Juriul Berlinale Shorts a fost compus în acest an din Zita Carvalhosa (director de festival şi producător brazilian), Max Dax (redactorul-şef al revistei germane Spex) şi producătorul britanic Samm Haillay. Maike Mia Hoehne, curatoarea secţiunii Berlinale Shorts, a spus despre Colivia că e unul dintre cele mai tradiţionaliste filme din secţiune dar că, "prin modalităţi cinematice subtile, reuşeşte să ne arate cum se deschid canelele de comunicare în interiorul unei familii".

Filmul îi are în distribuţie pe Adrian Titieni, Clara Vodă şi Vlad Vodă. Aceştia reiau rolurile interpretate în Valuri - membrii unei familii din zilele noastre. Un porumbel bolnav găsit în stradă devine mobilul unei dispute, mutând centrul de greutate de la tată la mamă şi arătând cât de uşor greşim chiar şi când vrem să facem bine.

Adrian Sitaru mai are un scurtmetraj nou, Lord, al cărui erou e un alt personaj din Valuri. Împreună cu 4Proof Film şi HiFilm (producătorii români) şi un co-producător olandez, cineastul ar vrea să lege la un moment dat scurtmetrajele într-un lungmetraj.

Scenariul filmului e scris de Adrian Sitaru, imaginea e semnată de Adrian Silişteanu, producător e Monica Lazurean.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus