martie 2010
Premiile Gopo 2010
O seară plină de premiere absolute pentru istoria de patru ani a Galei Premiilor Gopo, în care filmul lui Corneliu Porumboiu, Poliţist, adjectiv, a câştigat cele mai importante trofee şi s-a impus drept marele învingător al acestei ediţii. Porumboiu însuşi a obţinut trei dintre trofee (Cel mai bun scenariu, Cea mai bună regie, Cel mai bun film). Dragoş Bucur - Cel mai bun actor într-un rol principal, Vlad Ivanov - Cel mai bun actor într-un rol secundar şi Marius Panduru - Cea mai bună imagine au completat palmaresul celui mai premiat film al serii.

Atmosfera unei gale de top a fost prezentă din plin luni seară la Palatul Parlamentului, în care Dacia Duster şi-a făcut prima apariţie publică pe şoselele româneşti, aducând invitaţii importanţi ai Galei Premiilor Gopo la covorul roşu. Sosirea acestora şi interviurile "la cald" realizate de Magdalena Stanciu cu proaspăt-sosiţii invitaţi au putut fi urmărite live pe Internet şi la Cocor Media Channel, în cadrul unei transmisiuni-maraton de aproape patru ore, realizate de Evenimentelive.ro începând cu ora 19:30. TVR1 a preluat în direct Gala de la ora 21:10, imediat după încheierea Jurnalului.

Gazda serii, actorul Mihai Călin, s-a achitat cu brio de sarcina deloc uşoară de prezentator al Galei Premiilor Gopo, cu mult şarm, umor, dar şi cu o prezenţă impozantă pe scenă.

Pelicula lui Radu Mihăileanu, Le Concert a obţinut patru trofee Gopo, dintre cele 8 pentru care fusese nominalizată: Cea mai bună muzică originală (Armand Amar), Cel mai bun montaj (Ludo Troch), Cea mai bună scenografie (Cristian Niculescu) şi pentru Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură (Michelle Constantinides, Dana Buşoiu, Catherine Crassac, Adelina Popa).

Filmul cu cele mai multe nominalizări la Premiile Gopo 2010, Cea mai fericită fată din lume, a plecat acasă cu o singură statuetă (Andreea Boşneag - Tânără Speranţă). Câte o statuetă au mai câştigat lung metrajul Katalin Varga (Hilda Peter - Cea mai bună actriţă într-un rol principal) şi Călătoria lui Gruber (Svetlana Mihăilescu - Cele mai bune costume).

Una dintre eroinele serii a fost, incontestabil, actriţa Draga Olteanu Matei, câştigătoarea Premiului Gopo pentru Întreaga Carieră. Actriţa, care a primit trofeul din mâna lui Dorel Vişan, a fost ovaţionată minute în şir de cei 800 de invitaţi prezenţi în Sala Unirii din Palatul Parlamentului. Surpriza palmaresului serii a reprezentat-o, însă Premiul pentru Susţinerea Cinematografiei din România - înmânat de Corneliu Porumboiu ambasadorului Franţei la Bucureşti, domnul Henri Paul, un prieten de nădejde al filmului românesc pe perioada mandatului său, ajuns la final. Pline de emoţie au fost şi momentele dedicate scenaristului şi teoreticianului Dumitru Carabăţ - Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate, primit din mâinile fostelor sale studente, scenaristele Ana Agopian şi Oana Răsuceanu şi regizoarea Iulia Rugină; de altfel, numele lui Dumitru Carabăţ a mai fost rostit pe scena Galei de un alt fost student de-al său, Corneliu Porumboiu, câştigătorul premiului pentru Cel mai bun scenariu, care i-a mulţumit acestuia pentru toată activitatea sa la catedră şi a vorbit despre necesitatea de a avea teoreticieni foarte bine pregătiţi.

Emoţionantul film regizat de Alexander Nanau şi produs de HBO România, Lumea văzută de Ion B., şi-a confirmat statutul de favorit şi a câştigat Premiul Gopo pentru Cel mai bun film documentar, în vreme ce Nunta lui Oli (r. Tudor Cristian Jurgiu) a fost ales de cei 400 de profesionişti care şi-au exprimat voturile pentru Premiile Gopo drept Cel mai bun scurt metraj, premiu înmânat de Radu Mihăileanu.

Cunoscuţii operatori de film Tudor Lucaciu, Marius Panduru şi Vivi Drăgan Vasile au prezentat-o invitaţilor din Sala Unirii pe etaloneurea Gina Stoica, cea care a primit în 2010, Premiul Special acordat, prin tradiţie, unui tehnician cu realizări deosebite. Extrem de emoţionată, doamna Stoica le-a mulţumit operatorilor cu care a lucrat şi s-a declarat copleşită de semnificaţia acestui premiu.

Începută în jurul orei 19:00 cu primele sosiri ale invitaţilor pe covorul roşu de pe treptele Palatului Parlamentului, Gala s-a încheiat la ora 23:15, jurnaliştii şi invitaţii prezenţi luând parte, la finalul evenimentului, la o recepţie în cinstea câştigătorilor, în sala Take Ionescu.

Pentru prima dată în istoria Galei, aceasta a putut fi ascultată şi la radio - pe frecvenţele naţionale ale Radio România Cultural. De asemenea în premieră, cea mai importantă Gală dedicată filmului românesc a putut fi urmărită şi de românii din afara ţării, pe TVR Internaţional şi pe Internet - pe site-urile www.premiilegopo.ro şi www.tvr.ro. O altă premieră a serii a constituit-o transmisia live a Galei pe spectaculoasa faţadă media Cocor Media Channel. Astfel, bucureştenii aflaţi în trecere prin centrul Capitalei au fost conectaţi direct la atmosfera electrizantă a Galei Premiilor Gopo - atât la ceremonia covorului roşu, cât şi la Gala propriu-zisă, după ora 20:40.

Cea de-a patra ediţie a Galei Premiilor Gopo - Premiile Industriei de Film din România - a avut loc pe 29 martie 2010 la Palatul Parlamentului - Sala Unirii şi a fost organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Babel Communications, al Ministerului Culturii şi Cultelor şi al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Gala Premiilor Gopo mulţumeşte pentru sprijinul acordat tuturor sponsorilor şi partenerilor săi, care au avut, fiecare în parte, o contribuţie importantă la reuşita evenimentului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus