septembrie 2010
Festivalul Internaţional de Film pentru Copii şi Adolescenţi - Kinodiseea, 2010
Le petit Nicolas, cel mai de succes film francez pentru copii al momentului, va deschide cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film pentru Copii şi Adolescenţi - Kinodiseea 2010, care va avea loc între 24 şi 30 septembrie 2010. Aproape şase milioane de spectatori au văzut Le petit Nicolas doar în Franţa, aceasta fiind, de asemenea, una dintre cele mai exportate producţii ale cinematografiei franceze pe plan internaţional în acest moment.

O altă noutate o reprezintă şi faptul că, începând cu această a II-a ediţie, Kinodiseea îşi extinde programul, dedicând adolescenţilor un segment exclusiv.

Kinodiseea propune 24 de filme în premieră naţională, programul incluzând producţii precum Sebbe (regia: Babak Najafi), câştigător al Ursului de Argint pentru cel mai bun debut în cadrul Berlinalei 2010; Bran Nue Dae (regia: Rachel Perkins), o comedie muzicală ce îl are în rolul principal pe celebrul actor Geoffrey Rush (The Pirates of the Caribbean, Finding Nemo), cel mai de succes film australian din ultimii ani, conform încasărilor - peste 7 milioane de dolari australieni.

La fel ca şi în 2009, Kinodiseea pregăteşte, în paralel cu proiecţiile de film, o serie de ateliere de cinema ce includ: actoria, regia de film, efecte speciale, machiaj de film şi costume. Workshop-urile vor fi susţinute de profesionişti precum Florin Şerban (regizorul filmului Eu când vreau să fluier, fluier) sau actorul Andi Vasluianu. Evenimentele sunt deschise oricărui copil şi adolescent cu vârsta între 6-13 ani (atelierele pentru copii) sau 14-18 ani (atelierele pentru adolescenţi).

Kinodiseea se va desfăşura la Muzeul Ţăranului Român, Cinema Gloria şi, începând cu 2010, Sala Elvira Popescu, librăria Cărtureşti şi parcul Al. I.Cuza, fostul I.O.R.. Atelierele de film pentru copii vor avea loc în cadrul Muzeului Ţăranului Român, iar cele pentru adolescenţi, în cadrul librăriei Cărtureşti. Înscrierile se pot face pe site-ul oficial al festivalului, www.Kinodiseea.ro, accesând secţiunea "Ateliere"

Lista oficială a tuturor filmelor participante la cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film pentru Copii şi Adolescenţi poate fi găsită pe www.Kinodiseea.ro. De asemenea, tot acolo puteţi găsi detalii privind înscrierea la concursul pentru copii şi adolescenţi de scris poveşti, organizat tot sub egida Kinodiseea, participanţii având ocazia să câştige un abonament pentru întreaga durată a festivalului.

Nu în ultimul rând, trebuie menţionat că această ediţie a Kinodiseea propune o retrospective specială destinată cineastului Albert Lamorisse, prin filmele Le ballon rouge şi Crin-Blanc. Lamorisse este considerat o adevărată "legendă" a filmului pentru copii, câştigând, de-a lungul carierei sale, premii precum Oscar sau Palme d'Or pentru filmele sale.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus