decembrie 2010
Teatrul Evreiesc de Stat prezintă în premieră pe ţară spectacolul
Tragedie dentară
de Jean-Claude Grumberg
Traducerea: Mya Liontescu
Cu: Maia Morgenstern, Andrei Finţi, Tudor Aaron Istodor, Anka Levana
Decor: Vladimir Turturica
Costume: Ioana Pashca
Concept video: Neil Coltofeanu
Muzica: Ada Milea
Regia artistică şi light design: Felix Alexa
 
Jean-Claude Grumberg (n. în 1939), care trăieşte la Paris, a fost mai întâi actor, apoi a început să scrie teatru şi scenarii de film, fiind în clipa de faţă autorul a peste treizeci de piese. A fost răsplătit cu numeroase şi prestigioase premii, printre care câteva premii Molière - unul primit în 2009 chiar pentru Tragedie dentară -, Marele Premiu pentru Teatru al Academiei Franceze (1991), Marele Premiu al SACD (Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici) pentru întreaga operă (1999), premiul César pentru cel mai bun scenariu (la filmul Amen al lui Costa Gavras în 2003) ş. a. - J.-Cl. Grumberg este considerat de Claude Roy "autorul tragic cel mai comic din generaţia sa".
 
Piesa, densă şi de un dinamism cinematografic, este o poveste din Franţa de după cel de-al doilea război mondial, o poveste pe muchie de cuţit, balansând milimetric între tragism şi ironie tandră.
 
Spectacolul regizat de Felix Alexa, cu o distribuţie de excepţie, ne poartă cu fineţe şi umor negru prin meandrele sufleteşti ale unei familii ce a trăit experienţa Holocaustului pierzându-şi ambele fiice - pe una în lagărele morţii, iar pe cealaltă, încă în viaţă, în izolarea unei mânăstiri catolice.
 
Un spectacol puternic şi emoţionant despre situaţii paradoxale şi extreme în care te aruncă Istoria.

 

 
Spectacolele vor avea loc în data de 10 şi 12 decembrie 2010, iar premiera oficială va avea loc în data de 15 decembrie 2010, ora 19.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus