martie 2011
Cea de-a opta conferinţă din seria "Cultura bate criza" va avea loc miercuri, 30 martie 2011,  de la ora 19:00, în Aula BCU, invitatul acestei ediţii fiind regizorul Andrei Ujică. Evenimentul este precedat de o proiecţie a lungmetrajului regizat de Andrei Ujică, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, ce va avea loc marţi, 29 martie 2011, de la ora 18:30, în Aula BCU.
 
Miercuri, 30 martie 2011, de la ora 19:00, în Aula BCU, se va desfăşura cea de-a opta conferinţă din seria "Cultura bate criza", intitulată De la document la ficţiune şi înapoi. În cadrul acestei ediţii este invitat Andrei Ujică, regizorul filmului Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu. Intrarea este liberă.
 
Pentru toţi cei care nu au avut ocazia să vizioneze până acum lungmetrajul regizat de Andrei Ujică, Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" şi Voodoo Films au pregătit un eveniment special cu o zi înainte de conferinţa Cultura bate criza. Astfel, marţi, 29 martie 2011, de la ora 18:30, în Aula BCU, va avea loc proiecţia filmului Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu. Intrarea este liberă.
 
De la document la ficţiune şi înapoi este drumul pe care îl străbate orice autor de filme. Dar ce este ficţiune şi ce este realitate într-o dictatură?
"Dictatorul crede cu tărie într-un adevăr absolut, despre care noi ştim dinainte, şi apoi ştim şi după, că este eronat. Aceasta îi conferă o dimensiune malefică, atât timp cât se află la putere şi îi chinuieşte pe toţi cei care ştiu că el crede greşit, obligându-i la duplicitate şi la tot felul de subterfugii ca să supravieţuiască, dar şi o dimensiune tragică, atunci când pierde puterea, pentru că, la urma urmei, nu este decât victima unei erori de gândire." (Andrei Ujică)
 
Despre "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu"

Lungmetrajul Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, regizat de Andrei Ujică, a avut premiera în România pe 28 octombrie 2010. Filmul acoperă 25 de ani din viaţa lui Nicolae Ceauşescu, începând de la instalarea sa la putere în 1965, până la prăbuşirea din 1989 şi a fost realizat din fragmente video decupate din peste 1000 de ore de imagini de la Arhiva Naţională de Filme şi Televiziunea Română. Producţia este ultima parte dintr-o trilogie despre comunism realizată de Andrei Ujică, care include şi lungmetrajele Videograme dintr-o revoluţie, realizat în colaborare cu Harun Farocki (1992), respectiv Out of the Present (1995). Filmul este distribuit în România de Voodoo Films.
 
Despre Andrei Ujică

Cunoscut eseist şi regizor român, director fondator al ZKM Filminstitutdin 2002, Andrei Ujică este în prezent profesor de film la Universitatea de Artă şi Design din Karlsruhe. Dintre producţiile sale cinematografice pot fi amintite: Videograme dintr-o revoluţie (1992), film realizat în colaborare cu Harun Farocki ce vizează relaţia dintre puterea politică şi mass-media în Europa, la sfârşitul Războiului Rece, Out of the Present (1995), 2 Pasolini (scurtmetraj, 2000), Unknown Quantity (2005) şi Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (2010).
 
Despre proiect

Seria de conferinţe Cultura bate criza propune publicului "oameni şi idei-forţă". "«Cultura bate criza» este un spaţiu al reflecţiei despre lume, despre noi înşine şi despre valori autentice; echidistant faţă de grupurile de putere, fără politizări şi vedetisme, nici acuzaţii ori victimizări inutile", susţine Sorin Alexandrescu. Acest proiect este realizat graţie colaborării dintre Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii (CESI) de la Universitatea din Bucureşti şi Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" din Bucureşti (BCU), ca şi a susţinerii de către partenerii media: Observator Cultural, Dilema Veche, Scena.ro, LiterNet.ro, Metropotam.ro, Radio România Cultural, 24 FUN, Calendar Evenimente, Infocarte.ro şi Universitatea din Bucureşti.
 
Persoană de contact:
Adina Tudor
email: [email protected]
Facebook: http://www.facebook.com/culturabatecriza2011

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus