octombrie 2011
Festivalul de film de animaţie anim'est 2011
Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est organizată la Chişinău aduce în prim-plan, între 3 şi 6 noiembrie 2011, pe lângă lungmetrajul de deschidere, Crulic - Drumul spre dincolo (r. Anca Damian, România-Polonia, 2011), o parte dintre cele mai bune pelicule din istoria filmului românesc de animaţie, precum şi cele mai bune scurtmetraje produse în acest an în România.
 
Nouă scurtmetraje semnate de cel mai important animator român din istorie, Ion Popescu Gopo, vor fi proiectate în cadrul unui program dedicat acestuia, sâmbătă, 5 noiembrie, de la ora 14:00, la Cinema Odeon. Printre cele nouă filme, care acoperă toate perioadele carierei lui Ion Popescu Gopo, fondatorul studiourilor româneşti de animaţie, se numără şi primul câştigător de Palme d'Or din istoria filmului românesc: Scurtă Istorie, recompensat cu cel mai important premiu acordat unui film de scurt metraj la Festivalul de Film de la Cannes, în 1957. Din programul dedicat lui Gopo nu lipsesc nici alte filme clasice, precum 7 Arte (1958), Homo Sapiens (1960) sau Ucenicul Vrăjitor (1985). 
 
Vineri, 4 noiembrie 2011, de la ora 14:00, la Cinema Odeon rulează cele mai reuşite 20 de scurtmetraje româneşti de animaţie ale acestui an - selecţionate în Competiţia de Film Românesc a Anim'est 2011. O secţiune tradiţională şi urmărită în programul festivalului bucureştean, Competiţia Naţională este menită să ofere o imagine de ansamblu asupra filmului de animaţie contemporan produs în România.
\
 

Câştigătorul Premiului pentru Cel mai Bun Film Românesc, oferit de Institutul Cultural Român, dar şi al Premiului secţiunii Balkanimation (competiţia de film produs în zona Balcanilor), The Scream, produs de Media Pro Magic, unul dintre cele mai mari studiouri de animaţie şi efecte vizuale din Europa Centrală şi de Est, face parte din acest program, alături de celelalte filme care au concurat la câştigarea Competiţiei. Regizorul Sebastian Cosor şi desenatorul Cosmin Sîrbulescu vor fi prezenţi la Chişinău pentru a întâlni şi a răspunde întrebărilor publicului din Republica Moldova despre filmul lor, care adaptează tabloul expresionist al lui Edvard Munch, Strigătul.
 
Din Competiţia de Film Românesc de anul acesta, foarte diversă tematic şi stilistic, au făcut parte titluri realizate de animatori care nu se află la prima prezenţă în cadrul festivalului, cât şi producţii ale unor realizatori care nu au mai făcut parte din programul Anim'est. Din prima categorie, publicul chişinăuean nu trebuie să rateze Growing, al Roxanei Benţu, unul dintre cei şase membri ai echipei de animaţie a lungmetrajului Crulic - Drumul spre Dincolo; Euro potentia est (r. Tamas Szocs) sau Fresca - Blestemul lui Dragulea - scurtmetrajul lui Ion Octavian Frecea, care a avut premiera mondială în competiţia Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anima de la Bruxelles; dintre debutanţii în cea mai importantă competiţie anuală dedicată filmului românesc de animaţie, la Bucureşti s-au făcut remarcaţi, pe lângă Sebastian Cosor cu The Scream,  Andra Berilă, cea care semnează Mr. gRAPE şi Gabriel Vasiliu, cu Dodo şi Tic, episod-pilot al unui viitor serial de animaţie.

 

Prezenţa invitaţilor români la Anim'est Chişinău este posibilă cu sprijinul Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu" din Chişinău.
 
Toate filmele  româneşti (cu dialoguri) vor fi subtitrate în limba rusă.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est organizează o ediţie specială la Chişinău, în premieră pentru un eveniment de film major din România, în perioada 3-6 noiembrie 2011, la Cinema Odeon. În cadrul acesteia vor fi proiectate câteva zeci de filme de scurt şi lung metraj, vorbite în original şi subtitrate în limbile română şi rusă, iar publicul va putea întâlni o parte dintre realizatori. Informaţii complete se găsesc pe site-ul oficial www.animest.md, în limbile română, engleză şi rusă.
 
Organizatori: ESTENEST,  ALTfilm
Susţinut de: Centrul Naţional al Cinematografiei (România), Arts and Culture Program of the Open Society Foundations, Institutul Cultural Român Chişinău, Ambasada României în Republica Moldova, Alliance Française de Moldavie, Institutul Francez, Primăria Municipiului Chişinău
Cu sprijinul: Springer & Jacoby România, Ministerul Culturii din Republica Moldova, Moldova Film
Parteneri media: Pro TV Chişinău, Adevărul Moldova, Timpul
Partener: Studioul de Animaţie Simpals

Descarcă programul Anim'est, 2011 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus