Cultura / februarie 2005
Mărturisesc o slăbiciune descoperită în timp prin raritatea întâmplării ei: aceea de a cădea sub vraja unui discurs inteligent, viu, fără patetism despre teatru. Iar atunci când ambalajul informaţiei bine documentate are farmec şi stil, rezultatul e memorabil. Postul TVR2 tocmai a început seria unei emisiuni care întruneşte toate calităţile unui produs artistic valoros. Luni seara, la ora 21, timp de 30 de minute, George Banu "călăuzeşte" publicul într-o aventură spectaculară inedită prin prospeţimea lecturii şi numele de vârf ale actoriei româneşti care participă la evenimentul serial. Unghiuri şi abordări culturale diverse, prezentate într-o manieră deloc academică deschid noi perspective asupra marilor personaje, de la Antigona la Godot. Scenariul lui Dominic Dembinski, regizor de teatru căruia televiziunea îi datorează numeroase proiecte interesante, alternează imagini de arhivă cu momente filmate în prezentul continuu, îmbogăţind fişele de personaj prin reinterpretări contextuale.

Neuitatele personaje propune o incursiune în istoria artei spectacolului ale cărei mituri, perioade, estetici şi curente criticul George Banu le etalează cu farmecul şi seducţia unui fin cunoscător. Personalitate culturală intrată în circuitul francez, profesor de rang A la Sorbona, a condus Academia Experimentală de Teatru de la Paris şi a semnat câteva cărţi de referinţă în domeniu: Peter BrookDe la Timon din Atena la Hamlet, Actorul pe calea fără de urmă, Le théâtre des idées, Notre théâtre – La cerisaie, L'homme du dos, ale căror traduceri ar fi binevenite. George Banu încarnează ceea ce spunea Miguel de Unamuno:' nu se poate cunoaşte nimic care nu este iubit'. Pasiunea lui pentru fenomenul teatral umple la refuz amfiteatrele sorboneze, iar pentru privilegiul de a le îndruma un doctorat, studenţii se înscriu pe liste de aşteptare cu mult timp înainte. Conferinţele sale sunt delicii de analiză şi surprinzătoare jocuri de oglinzi între pictură, teatru, film, literatură. E unul dintre românii locuitori ai spaţiului parizian care-ţi redă bucuria şi demnitatea apartenenţei la România.

Prin Don Juan, personaj deopotrivă detestat şi adorat care a făcut obiectul emisiunii din 31 ianuarie, George Banu ne-a oferit prilejul cunoaşterii acestei figuri dramatice pe mai multe paliere ale contemporaneităţii, creând un portret multidimensional, teatral, muzical, filozofic de la Moliere până la Camus. 'Şi aceasta fu posibil graţie marilor actori români de azi care au răspuns invitaţiei noastre: azi îi putem vedea şi asculta cu emoţia pe care o produce întotdeauna realitatea unei întâlniri între o fiinţă venită de altundeva, personajul, şi o fiinţă ce se consumă sub ochii noştri, actorul. Nimic mai frumos decât împlinirea unui asemenea rendez-vous'.

Pe parcursul a 20 de episoade, canalul doi al Televiziunii Române rezervă, atât unui public profesionist cât şi, mai ales, amatorilor de teatru, un timp de reflecţie asupra personajelor care ne însoţesc pretutindeni, în viaţa publică, cea personală, din istorie pâna în prezentul fierbinte. Un captatio spectaculos girat de artileria grea a actorilor, de la Marcel Iureş până la Maia Morgenstern. Şi o întâlnire nesperată cu George Banu, veritabil ambasador în dublu sens, al culturii universale la Bucureşti, dar şi al celei româneşti în Europa. Neuitatele personaje rămâne o emisiune DE VĂZUT.
De: George Banu Regia: Dominic Dembinski Cu: Oana Pellea, Victor Rebenciug, Marcel Iureş, Horaţiu Mălăele

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus