martie 2013
Festivalul Internaţional de film NexT, 2013
Cea de-a 7-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT revine între 10 şi 14 aprilie 2013 cu o selecţie a celor mai bune scurt şi mediu metraje realizate în ultimii doi ani în cinematografia locală şi internaţională.

Competiţia 2013, alcătuită din 23 de filme, din 16 ţări, alese din cele peste 1.000 înscrise, menţine echilibrul între estetici populare şi estetici inovatoare, între filme deja aplaudate la cele mai importante festivaluri internaţionale (dar prezentate în premieră în România) şi filme care abia încep să fie descoperite.

Cei doi selecţioneri ai Festivalului NexT, Irina Trocan şi Andrei Gorzo, îşi prezintă astfel selecţia: "Avem scurtmetraje care acoperă toate culorile spectrului, de la realism cvasidocumentar la fantasticul cel mai extravagant. Panihida de Ana-Felicia Scutelnicu e cinema etnografic puternic estetizat. Filmul britanic Noapte bună şi filmul croat Sunt o femeie independentă sunt exemple strălucite de "cinema la feminin". Filmul neo-zeelandez Schimbul de noapte e realism social de esenţă tare, în timp ce, în filmul portughez Şi viii plâng şi filmul chilian .SRT realismul social e invadat de elemente onirice şi fanteziste. Avem două filme care se îndepărtează de cotidian înspre o formă de realism magic: Skylab, un film indian de un ludic à la Apichatpong Weerasethakul, şi filmul american Fotoliul, care seamănă cu blockbuster-ul festivalier din 2012 Beasts of the Southern Wild. Avem un număr record de filme ştiinţifico-fantastice, printre care Kaiser & König (Germania), o distopie action, O lume mai bună (Belgia), distopie mucalit-orwelliană, un SF retro irlandez - Fata cu dădaca mecanică şi un SF fashion spaniol - Marion. Filmul Pălmuiala (Franţa) e un kung fu porno pe care, după ce-l vedeţi, n-aveţi cum să-l uitaţi, iar Ovo e un film suprarealist plin de gag-uri vizuale freudiene pe tema maternităţii. Selecţia conţine şi horror-uri: Foame (Germania) un body-horror feroce într-un decor glam, sau Cusătoreasa, o animaţie stop-motion cu un umor foarte, foarte negru."


Dintre filmele cu premii şi participări la alte festivaluri se remarcă Noapte bună cu o nominalizare la BAFTA şi Premiul Juriului la Palm Springs Short Film Festival 2012, Pălmuiala, care a făcut parte din selecţia oficială Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes 2012, sau Şi viii plâng, care a obţinut o menţiune la aceeaşi ediţie a Festivalului de la Cannes.


Trei dintre cele patru filme româneşti intrate în selecţia finală aparţin unor regizori aflaţi pentru a două oară în competiţia NexT: Treizeci, un film regizat de Victor Dragomir, prezintă o reuniune a unor foşti colegi, reuniune ce degenerează neprevăzut; În acvariu, al lui Tudor Jurgiu, este o poveste despre încercările eşuate ale unui cuplu de a se despărţi; Betoniera, al lui Liviu Săndulescu (selecţionat la Clermont Ferrand în 2013) este o felie de viaţă în tradiţia Noului Cinema Românesc. Al patrulea film românesc, Şanţul - venit ca o surpriză şi pentru selecţionerii Festivalului NexT - este debutul regizoral al lui Adrian Silişteanu, cunoscut până acum ca director de imagine al unor filme precum Din dragoste cu cele mai bune intenţii şi Domestic, regizate de Adrian Sitaru, şi Undeva la Palilula, regizat de Silviu Purcărete.


Juriul 2013 este format din Chris Tidman (UK, Shorts International), Roar Skau Olsen (Suedia, sound designer), Michèle Driguez (Franţa, Festival du Film Meditérranéen), Hervé Le Phuez (Belgia, Festival du Film Francophone de Namur) şi Radu Jude (România, regizor de film).

COMPETIŢIE 2013

Betoniera, r. Liviu Săndulescu, România, 2011, 15'
Cusătoreasa / La Ravaudeuse, r. Simon Filliot, Franţa, 2012, 9'
Fetiţa cu dădaca mecanică / The Girl with the Mechanical Maiden, r. Andrew Legge, Irlanda, 2012, 16'
Foame / Eat, r. Moritz Krämer, Germania, 2012, 7'
Fotoliul / The Chair, r. Grainger David, SUA, 2012, 12'
În acvariu, r. Tudor Cristian Jurgiu, România, 2012, 21'
În timp ce flăcările se înălţau / O Que Arde Cura, r. João Rui Guerra da Mata, Portugalia, 2012, 27'
Kaiser & König, r. Timon Modersohn, Germania, 2012, 37'
Marion, r. Julian Zuazo, Spania, 2012, 18'
Mister / Misterio, r. Chema García Ibarra, Spania, 2012, 12'
Noapte bună / Good Night, r. Muriel d'Ansembourg, Marea Britanie, 2012, 24'
O lume mai bună / Un Monde meilleur, r. Sacha Feiner, Belgia / Elveţia, 2012, 24'
Ovo, r. Eva Pervolovici, Franţa, 2013, 12'
Panihida, r. Ana-Felicia Scutelnicu, Republica Moldova / Germania, 2012, 59'
Pălmuiala / La Bifle, r. Jean-Baptiste Saurel, Franţa, 2012, 25'
Skylab / Skylab Is Falling, r. Manoj Jahson, India, 2012, 25'
.SRT / .SUB, r. Jossie Malis Álvarez, Chile, 2012, 15'
Sunt o femeie independentă / Ja sam svoj zivot poslozila, r. Sonja Tarokic, Croaţia, 2012, 27'
Şanţul, r. Adrian Silişteanu, România, 2012, 18'
Şi viii plâng / Os Vivos Tambem Choram, r. Basil Da Cunha, Elveţia / Portugalia, 2012, 30'
Treizeci, r. Victor Dragomir, România, 2012, 30'
Tura de noapte / Night Shift, r. Zia Mandviwalla, Noua Zeelandă, 2012, 15'
Yardbird, r. Michael Spiccia, Australia, 2012, 14'


Festivalul Intenaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.
Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară şi în 2013 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România" a Casei Regale.
Cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei şi Uniunii Cineaştilor din România.
Sponsori: JTI, HBO
Parteneri: Romtelecom, Institutul Cultural Român, Cărtureşti, Stage Expert, Abis, Noumax, Illy, UPS, Mediatrust, Goethe Institut, Institutul Cervantes, Ambasada Suediei, Ambasada Portugaliei, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Institutul Balassi
Parteneri media: Cocor Media Channel, ShortsTV, Utv, Money TV, Radio Guerilla, Decât o revistă, TATAIA, Money Magazine, BeWhere, Şapte Seri, GQ, Playboy, Feeder.ro, orasulm.eu, metropotam.ro, urban.ro, hotcity.ro, Trilulilu.ro, Liternet.ro, SUB25.ro, Filmreporter.ro, Peteava.ro, Cinemagia.ro, Modernism.ro, Hypestreet.ro, CooperativaUrbana.ro
NexT Kids este un program susţinut de Itsy Bitsy şi promovat de urbankid.ro şi prokid.ro.
Bilete şi abonamente disponibile prin EventBook.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus