Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Les Films de Cannes à Bucarest, 2013

Filmele de Cannes vin la Bucureşti în octombrie - Les films de Cannes à Bucarest, 2013

mai 2013
Filmele care ocupă, zilele acestea, în timpul Festivalului de la Cannes, 2013, primele pagini ale marilor publicaţii din întreaga lume vor ajunge în România, în premieră, la cea de-a patra ediţie Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 25 şi 31 octombrie 2013. Filme mult-aşteptate din selecţia oficială  a Festivalului de la Cannes vor fi proiectate la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu. Datorită cererii mari de bilete din anii trecuţi, în program a fost adăugată o a treia sală, CinemaPro din Bucureşti.

Cristian Mungiu, iniţiatorul Les Films de Cannes à Bucarest, este unul dintre cei care va decide câştigătorii trofeelor Festivalului de la Cannes 2013. Regizorul premiat cu Palme d'Or pentru 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2007) face parte din juriul competiţiei, alături de Steven Spielberg (preşedinte), Nicole Kidman, Christoph Waltz, Ang Lee, Daniel Auteuil, Lynne Ramsay, Naomi Kawase şi Vidya Balan. Gala de decernare a premiilor va avea loc duminică, 26 mai 2013.

Ediţia 2013 a Les Films de Cannes à Bucarest propune o retrospectivă dedicată unuia dintre cei mai respectaţi regizori francezi, Maurice Pialat (1925 - 2003), selecţionat de cinci ori în competiţia Festivalului de la Cannes şi premiat cu Palme d'Or pentru Sous le soleil du Satan (1987). În 2013 se împlinesc zece ani de la dispariţia regizorului.

Programul special va fi prezentat de producătoarea Sylvie Pialat, partenera de viaţă, co-scenarista multora dintre filmele celebrului cineast şi fondatoarea companiei Films du Worso. În cadrul retrospectivei vor fi proiectate trei dintre filmele sale, toate succese de critică şi de public: Loulou (1980), À nos amours (1983), şi Van Gogh (1991).

Loulou (1980), cu Isabelle Huppert şi Gérard Depardieu în rolurile principale, prezentat în selecţia oficială la Cannes, a avut aproape un milion de spectatori în cinematografele din Franţa şi a fost nominalizat la trei premii César, inclusiv pentru Cel mai bun film. À nos amours (1983), povestea aventurilor amoroase ale unei tinere, a lansat cariera actriţei Sandrine Bonnaire şi a fost premiat cu trofeul César pentru Cel mai bun film şi Cea mai bună interpretare feminină. Van Gogh (1991), un film despre ultimele 67 de zile din viaţa pictorului Vincent Van Gogh, a fost selecţionat în competiţia Festivalului de la Cannes şi a fost distins cu Premiul César pentru Cel mai bun actor în rol principal (Jacques Dutronc).

Pe lângă filmele din selecţia oficială a celui mai important festival din lume, Les Films de Cannes à Bucarest îi va avea ca invitaţi pe unii dintre cei mai apreciaţi regizori ai momentului. La ediţiile anterioare, printre invitaţi s-au numărat cineaştii Matteo Garrone, Elia Suleiman, Gaspar Noé, Sergei Loznitsa, Kornel Mundruczo şi delegatul general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediţia a patra va fi organizată de Voodoo Films, în parteneriat cu Institutului Francez din Bucureşti şi cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei.

Toate articolele despre Les Films de Cannes à Bucarest, 2013

Filmele de Cannes: Leviafan / Leviathan la Les films de Cannes à Bucarest, 2014, Ada-Maria Ichim
 Îngeri exterminatori - Borgman, Andrei Gorzo
 Sângele apă nu se face - Soshite chichi ni naru / Like Father, Like Son la Festivalul Internaţional de Psihanaliză şi Film, 2013, Vlad Galer