Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Portret Alex. Leo Şerban

Florentina Ciuverca obţine noua bursă Alex. Leo Şerban, 2013

noiembrie 2013
Jurnalistul Florentina Ciuverca este beneficiarul celei de-a doua ediţii a bursei Alex. Leo Şerban.

Iniţiată în 2012 de Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi Romanian Film Initiative în memoria unei personalităţi marcante a cinema-ului românesc, bursa este acordată anual unui tânăr sub 35 de ani care s-a afirmat şi remarcat în zona de jurnalism şi / sau critică de film.

Florentina Ciuverca va beneficia pentru 2 săptămâni de contextul profesional şi creativ al festivalului Making Waves din New York în decembrie 2013 şi de un sejur profesional în 2014 la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Bursa acoperă cheltuielile legate de deplasare, cazare şi diurnă.

Pe lângă participarea la aceste două festivaluri, bursa oferă acces la resurse de specialitate şi întâlniri profesionale cu reprezentanţi din industrie.

Boardul TIFF şi Making Waves a dorit să ofere această oportunitate unui jurnalist care, în 2013, a dovedit, prin curajul şi profesionalismul reportajelor de investigatie în dosarul CNC, o deosebită responsabilitate şi etică profesională. Considerăm, de asemenea, că Florentina Ciuverca este şi un remarcabil jurnalist / reporter în domeniul cinematografiei.

Bursa Alex. Leo Şerban este o iniţiativă menită să conserve şi să promoveze spiritul libertăţii critice de expresie, al profesionalismului şi al rigorii intelectuale, care acordă unui tânăr critic sau jurnalist ocazia de a-şi extinde cercul de cunoştinte în domeniul cinematografiei şi de a se integra cât mai bine în sistemul cinematografic internaţional. Toate aceste valori fac parte din patrimoniul intelectual pe care l-a construit şi încurajat de-a lungul vieţii sale scriitorul şi criticul Alex Leo Şerban.

Absolventă a Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi, Florentina a studiat filmologia la Universidade da Beira Interior din Portugalia, în timpul unei burse Socrate-Erasmus. A debutat în jurnalism scriind pentru revista Opinia studenţească. Este fondator şi editor al publicaţiei online de cinema Filmreporter.ro, proiect premiat de Asociaţia Criticilor de Film din România cu Premiul Ion Cantacuzino pentru publicistică, în 2013. Corespondentă la Festivalul de la Cannes, la Veneţia, Roma sau TIFF, a fost jurnalistă pe domeniul Cultură la Evenimentul zilei, între 2006 şi 2010, şi autoare a numeroase interviuri cu personalităţi din film şi literatură. A fost nominalizată la prima ediţie a bursei "Alex. Leo Şerban". Câştigătorul primei ediţii a bursei a fost criticul de film Cătălin Olaru.

Festivalul Making Waves: New Romanian Cinema va avea loc în perioada 29 noiembrie - 3 decembrie 2013 la Film Society of Lincoln Center şi în perioada 5-10 decembrie 2013 la Jacob Burns Film Center.

Toate articolele despre Portret Alex. Leo Şerban
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2013

Děkuji Vám za pozornost, Alex. Leo Şerban, přeložila Jarmila Horáková
 Criticul de film Andrei Rus, al treilea câştigător al bursei Alex. Leo Şerban, Comunicat de presă