septembrie 2014
Festivalul de scurtmetraje Filmul de Piatra, Piatra Neamţ, 2014
După 3 zile de festival la Piatra Neamţ şi 3 la Piatra Fântănele, Filmul de Piatra a pornit in turneu cu scurtmetrajele câştigătoare, ajungând pe 17 septembrie 2014 în Bucureşti, la Plastilina (Str. Olari nr. 8).

De la ora 20, publicul bucureştean se poate bucura într-un cadru magic, în aer liber, de 10 dintre cele mai îndrăgite filme din competiţia Filmul de Piatra, incluse în palmaresul festivalului de către juriul ediţiei: criticul de film Cristi Mărculescu, criticul de film Irina Margareta Nistor şi actriţa Nora Covali.

Premiul pentru cel mai bun film de animaţie i s-a acordat lui Paul Mureşan, pentru Pui de somn. Premiul pentru cel mai bun videoclip a fost obţinut de Marele Zgomot, în regia lui Vlad Fenesan. Scurtmetrajul Vibraţia, de Germain Kanda, a primit premiul din partea juriului pentru cel mai bun film documentar, iar Camerakiri, semnat de 3 adolescenţi: Ligia Prodan, Elena Borcea şi Victor Cioaba, a primit premiul pentru cel mai bun film experimental. Premiul pentru cel mai bun film de ficţiune a fost câştigat de Tatăl nostru, în regia lui Sergiu Lupşe.

Juriul a acordat şi o serie de premii speciale: actriţei Olga Torok pentru rolul din 10 modalităţi prin care poti face faţă unei despărţiri, actorului Dragos Huluba pentru rolul din Gloria, Ancăi Oproiu şi Andreei Ignaţ pentru scenariul filmului Strada Drapelului nr. 0, lui Petru I. Pap pentru imaginea documentarului Tsapinarii - Tribul Munţilor, şi lui Andrei Nicolae Teodorescu pentru regia filmului Neintegraţii.

Mini-turneu prin ţară

După weekendul plin de la Piatra Neamţ, a doua parte a festivalului Filmul de Piatra, dedicatăvoluntarilor, filmelor şi naturii, s-a desfăşurat timp de 3 zile în campusul Tăşuleasa Social, din Piatra Fântânele, la 200 km de Piatra Neamţ. Voluntarii Filmul de Piatra şi cei de la Tăşuleasa Social au vizitat Pădurea Pedagogică, au participat la diverse activităţi educative, au vizionat filme şi au facut două drumeţii: una, de încălzire, pe muntele Tăşuleasa şi una mai serioasă, pe traseul Via Maria Theresia din Munţii Călimani.

"Best of"-ul Filmul de Piatra a fost proiectat, deja, în patru locuri din ţară: la Piatra Fântânele, în tabăra de voluntariat Tăşuleasa Social (8-10 septembrie 2014), la Cluj, în Atelier Cafe (11 septembrie 2014) şi la Timişoara, în cadrul festivalului de muzică Plai (14 septembrie 2014).

După proiecţia de astăzi, 17 septembrie 2014, de la Plastilina (Bucureşti), asemenea evenimente vor mai fi organizate şi în alte oraşe din ţară, fiecare fiind anunţat pe pagina de Facebook Filmul de Piatra.

Cel mai indrăgit festival

Ediţia a şaptea a festivalului Filmul de Piatra s-a încheiat după 3 zile pline în care oraşul Piatra Neamţ a prins culoare: aproape 100 de voluntari, cam tot atâţia invitaţi şi sute de cinefili au participat la activităţile din zilele de 5, 6 şi 7 septembrie 2014: ateliere, concerte şi proiecţii în aer liber, la Turnul lui Ştefan, o piesă de teatru şi proiecţii speciale în Teatrul Tineretului şi proiecţii şi sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu autorii filmelor în sala singurului cinematograf rămas în oraş, Cinema Dacia Panoramic.

Programul a inclus si o seară-maraton, SHORTS DAY, LONG NIGHT, un eveniment în premieră, cu filme şi muzică pe vârful muntelui Cozla. O experienţă de neuitat la care au luat parte aproape 1.000 de spectatori, de la apus până după răsărit: concert unplugged Semper la apus, proiectii cu 11 scurtmetraje "best-of" Shorts Up, DJ seturi cu YOON, Matze şi Adrian R, concerte live cu Les Elephants Bizarres, Pinholes şi Fine It's Pink.

Manifest pentru singurul cinematograf din Piatra Neamţ
Alegerea Cinematografului Dacia Panoramic pentru desfăşurarea festivalului s-a dorit a fi un manifest pentru renovarea acestui cinema căzut în uitare şi paragină. Cu sprijinul Luno Studio, organizatorii au instalat, temporar, un proiector performant în cinematograf, proiecţia de calitate şi sala-mamut, de 629 de locuri, aproape plină pe tot parcursul festivalului, arătând nemţenilor cum ar fi dacă cinematorgaful ar fi utilat şi ar deveni din nou popular.

Directorul cinematografului, Victor Purice, care se zbate de ani de zile să obţină renovarea şi retehnologizarea, şi care a zugrăvit el însuşi intrarea în cinema înainte de festival, a primit din partea juriului o Diploma de Onoare, "pentru iubirea de cinema".

În plus, voluntarii festivalului au creat, la intrarea în cinema, o lucrare de street-art. În urmă cu câţiva ani, intrarea din bulevard a cinematografului a fost blocată complet cu o construcţie nouă, intrarea făcându-se printr-un gang lateral, obscur. Prin lucrarea de graffiti, voluntarii au dorit "sa spargă zidurile", în sens metaforic, şi să redea cinematografului culoarea şi vizibilitatea pe care o merită.
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus