Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul de film Berlin, 2015

Ursul de argint pentru Radu Jude - Aferim! la Berlin, 2015

februarie 2015
Lungmetrajul Aferim!, în regia lui Radu Jude, a strălucit sâmbătă seara pe scena de la Berlinale Palast când cea de-a 65-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (5-15 februarie 2015) şi-a desemnat câştigătorii.

Singurul lungmetraj românesc din competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, Aferim! a obţinut Ursul de Argint pentru Regie acordat lui Radu Jude.

Premiile secţiunii principale au fost desemnate de un juriu condus de regizorul american Darren Aronofsky şi format din Daniel Brühl (actor, Germania), Bong Joon-ho (regizor, Coreea de Sud), Martha De Laurentiis (producător, SUA), Claudia Llosa (regizor, Peru), Audrey Tautou (actriţă, Franţa) şi Matthew Weiner (producător/scenarist, SUA).

Radu Jude a intrat în competiţia de la Berlin cu nume importante ale cinematografiei mondiale, printre care Werner Herzog, Terrence Malick, Peter Greenaway sau Jafar Panahi.

The Hollywood Reporter a calificat filmul lui Radu Jude drept "o lecţie aspră de istorie, uşurată de umorul deocheat şi de elementele western-ului clasic. Elegant turnat în alb-negru, pe peliculă de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasă impresia unui concurent puternic, graţie aspectului său uimitor, subiectului actual şi scenariului surprinzător de amuzant". Revista Variety a considerat, la rândul său, că Aferim! este cel mai reuşit şi cel mai original dintre filmele lui Radu Jude, şi a constatat că regizorul român e în continuare preocupat de "jocurile de putere şi de "umilinţele" la care oamenii se supun reciproc. Aferim! e o incursiune "excepţională şi extrem de inteligentă într-o perioadă crucială a istoriei, un film în egală măsură inspirat şi furios". "Aferim!, înseamnă Bravo!", continuă criticul Jay Weissberg, "un cuvînt folosit cu profundă ironie pe parcursul filmului, dar care îi poate fi adresat, fără nici o urmă de ironie, regizorului".

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, Aferim! în regia lui Radu Jude, este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Aferim! este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films si cu participarea HBO România. Un film realizat cu sprijinul Cinema City, tocmai.ro, Timişoreana, MEDA, Dr. Oetker, Aqua Carpatica, Libra Internet Bank şi Fundaţia pentru o Societate Deschisă. Finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene. Un proiect susţinut de Eurimages.

Parteneri de comunicare: Europa FM & Mediafax Group
Partener de monitorizare: mediaTrust Romania
Parteneri media: Zile şi Nopţi, Cinemap, FILM, Cinemagia, Mediafax.ro, ApropoTV.ro, Gandul.info, One.ro, Liternet, Cinefan.ro, CinemaRX , filmreporter.ro, All About Romanian Cinema (aarc.ro), MovieNews.ro
Facebook: https://www.facebook.com/aferimfilm
Instagram: instagram.com/aferimfilm

Toate articolele despre Festivalul de film Berlin, 2015
 Toate articolele despre Aferim!

Cum conştientizăm un moment - Victoria, Ion Indolean
 Suntem mult mai liberi decât credem - Sworn Virgin / Vergine Giurata la 45 Molodist International Film Festival, Kiev, 2015, Ion Gnatiuc
 Aferim!: un joc al minţii cu neantul valah, Mihai Fulger, un interviu cu Radu Jude
 Premiile Festivalului de la Berlin, 2015, Comunicat de presă