mai 2015
Festivalul de film Cannes, 2015
Scurtmetrajul independent Ramona, în regia lui Andrei Creţulescu, a câştigat în seara zilei de 21 mai 2015 Premiul CANAL + în cadrul secţiunii Semaine de la Critique de la Cannes.


CANAL + Award este oferit unui singur film de scurt sau mediumetraj din cadrul secţiunii, de către echipa prestigiosului canal de televiziune. Astfel scurtmetrajul românesc Ramona urmează să fie difuzat de postul de televiziune CANAL +.

Premiul a fost acordat pentru prima dată în 1992. De-a lungul timpului printre regizorii onoraţi cu această distincţie s-au numărat Chris Landreth, Bill Plympton, Denis Villeneuve, Daniel Joseph Borgman and Gaëlle Denis.

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes a debutat în data de 14 mai 2015 în Franţa şi se va încheia duminică, 24 mai 2015. Scurtmetrajul independent Ramona, în regia lui Andrei Creţulescu, a fost prezentat în  competiţia oficială a prestigioasei secţiuni paralele Semaine de la Critique, care se desfăşoară între 14 - 22 mai 2015.

Filmul a fost proiectat în premieră, pe 19 mai 2015 de la ora locală 20.00 la Miramar, urmând înca alte două proiecţii: pe 20 mai 2015, de la ora 15.00 la Miramar iar pe 21 mai 2015, de la ora 18.30 la Alexandre III. Alături de regizor, la proiecţii au fost prezenţi actorii Rodica Lazăr şi Dorian Boguţă, producătorii Radu Stancu şi Claudiu Mitcu şi producătorul executiv Codruţa Creţulescu.

Pe lângă selecţia din cadrul competiţiei Semaine de la Critique scurtmetrajul Ramona a intrat şi în cursa pentru Queer Palm. Trofeul este acordat anual celui mai bun lungmetraj şi celui mai bun scurtmetraj cu tematică LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender), dintre filmele prezentate în cadrul secţiunilor oficiale ale festivalului. La această ediţie au fost selectate 12 producţii de lungmetraj şi 7 de scurtmetraj iar juriul va fi format, în premieră, exclusiv din femei. Ramona este cel de-al doilea film românesc din istoria secţiunii care are şanse la Queer Palm, asta după ce, în urmă cu trei ani, filmul După dealuri în regia lui Cristian Mungiu a candidat pentru acelaşi premiu.

În România, scurtmetrajul regizat de Andrei Creţulescu va fi proiectat pentru prima dată la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (29 mai - 7 iunie 2015), în cadrul secţiunii competitive Zilele Filmului Românesc. 31 de filme de lung şi scurtmetraj au fost selecţionate în 2015 de directorul artistic Mihai Chirilov şi vor fi prezentate la Cluj între 4-6 iunie 2015.

Violent, stilizat şi fără dialoguri, Ramona încheie trilogia impromptu realizată de Andrei Creţulescu şi începută cu  scurtmetrajele Bad Penny (2013) şi Kowalski (2014). Din distribuţie fac parte aceiaşi actori: Rodica Lazăr, Dorian Boguţă, Andi Vasluianu, Şerban Pavlu, cărora li se adaugă Ana Ularu. "Bad Penny a apărut cumva din întâmplare", spune Andrei. "Practic, am făcut Kowalski pentru că făcusem Bad Penny - şi apoi am făcut Ramona pentru că făcusem Kowalski... Să zicem că am decis să încheiem ostilităţile cât mai sângeros cu putinţă, iar actorii şi-au dorit să filmăm la mare. Ceea ce am şi făcut. În octombrie - nu-i vina mea că n-au precizat anotimpul."

Scenariul a fost scris de Andrei Creţulescu, imaginea poartă semnătura lui Andrei Butică, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, scenografia de Mălina Ionescu iar de sound design sunt responsabili Alex Dumitru şi Marius Leftărache. Filmările s-au desfăşurat în octombrie 2014, la Neptun-Olimp.


 
Fost critic de film şi producător la HBO România, Andrei Creţulescu a înfiinţat compania de producţie Kinosseur în 2011. După ce a produs lungmetrajul Killing Time (regia Florin Piersic Jr.), Andrei a scris şi regizat Bad Penny şi Kowalski, acesta din urmă laureat cu premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Zagreb, în 2014, şi cu Premiul de Regie şi de Interpretare (Andi Vasluianu) la Festivalul de Film European de la Lille, în 2015. Ramona este cel de-al treilea scurtmetraj al său, realizat în aceeaşi formulă ca primele două. În prezent, Andrei este în post-producţie cu Şapte luni mai târziu, primul scurtmetraj finanţat de CNC, şi în pre-producţie cu primul lungmetraj, Charlton Heston, pe care îl va filma în toamnă.

Ramona este un scurtmetraj 100% independent, produs de Andrei Creţulescu (Kinosseur), Radu Stancu (deFilm) şi Claudiu Mitcu (We Are Basca). Coproducători sunt Dan Chişu (DaKino) şi Eugen Kelemen (Digital Cube).
Semaine de la Critique este o secţiune paralelă a Festivalului de la Cannes, înfiinţată în 1962 şi concentrată pe regizori aflaţi la început de drum. De-a lungul timpului, aici s-au lansat Leos Carax, Arnaud Desplechin, Kevin Smith, Andrea Arnold, Jeff Nichols, Miranda July sau Gaspar Noe.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus