iunie 2015
Compania britanică de teatru Vanner Collective alături de Asociaţia T.E.T.A. (organizator de 10 ani al Festivalului de Teatru Tânăr IDEO IDEIS, Alexandria), participă timp de trei săptămâni, în luna august 2015, la unul dintre cele mai mari festivaluri de teatru din lume, Edinburgh Fringe Festival 2015, cu spectacolul Ashes Afar / Cenuşă de departe. La întoarcere, în luna septembrie 2015, spectacolul va porni în turneu prin România, - Bucureşti (Godot Cafe-Teatru), Iaşi (Teatru FIX) şi Alexandria sunt confirmate până în acest moment.


Un clip cu peste 8 milioane de vizualizări pe YouTube a declanşat totul. Amândoi au arătat lumii întregi că prevenirea violenţei domestice are încă multe lacune. Amândoi au absolvit actoria la The Oxford School of Drama. Împreună au creat VANNER Collective. Ei sunt Liviu Romanescu şi Crissy O'Donovan. Lor li s-au alăturat Andreea Borţun şi Bobi Pricop. "VANNER este o platformă artistică internaţională pe care am fondat-o la începutul anului 2015. Ca artişti ne propunem izolarea poveştii umane şi împingerea ei în punctul cel mai crud şi onest cu putinţă. Suntem o echipă incredibilă, cu oameni extrem de dedicaţi. Ne leagă ambiţia de a reuşi. Dovadă stă faptul că am fost chemaţi să jucăm la Teatrul Greenside din Edinburgh, despre care Lyn Gardner, critic consacrat la ziarul The Guardian, scrie: o companie despre care nu ai auzit până acum te poate lăsa 'wow' cu un spectacol total neaşteptat. Despre noi este vorba.", a declarat Liviu Romanescu co-fondator al Vanner Collective.

Colaborarea internaţională va avea ca rezultat final prezentarea în premieră a spectacolului Ashes Afar / Cenuşă de departe la Teatrul Greenside - Mint Studio, din Edinburgh, pe întreaga perioadă a festivalului (7-29 august 2015).

În proiect au fost cooptaţi: Andreea Borţun - dramaturg (a primit premiul televiziunii franceze FRANCE 3 pentru filmul Love Locker şi a fost admisă din toamna lui 2015 la Masterul de Creative Writing, din cadrul The New School, New York), Bobi Pricop - regizor (a făcut asistenţă de regie la Robert Wilson - Rinocerii, Teatrul Naţional Craiova, 2014 şi a primit premiul publicului la Bienala de Dramaturgie New plays from Europe de la Wiesbaden - Germania, în 2014), Liviu Romanescu - actor (a primit bursa de studiu "Trinity College" la The Oxford School of Drama şi este membru fondator al Vanner Collective - UK, în prezent colaborator Teatrul Act, Teatrul Metropolis, Teatrul Dramatic Braşov) şi Crissy O'Donovan - actriţă (absolventă a The Oxford School of Drama, leader de workshopuri în educaţie pentru Park Theatre Londra, participantă cu spectacolul Peep de Jodi Gray în cadrul Festivalului Collaborations, Dublin, Irlanda - februarie 2015; membru fondator al Vanner Collective - UK). Echipa de promovare din spatele artiştilor este formată din Duncan Molloy (co-producător), Andreea Ruscan (manager de project), Anca Purdel (fundraiser), Silvana Frînculescu (grafică) şi Cristian Tăbăcitu (web).

În prezent, ne bucurăm de sprijinul financiar oferit de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Dar, ne mai lipseşte o mică parte din suma necesară. Aceasta ar acoperi costurile de producţie şi "marketing-ul surpriză" pentru Edinburgh. Este vorba de închirierea unor video proiectoare şi crearea unor mini-instalaţii stradale, pentru a ne face vizibili într-un context atât de competitiv cum este cel de la Edinburgh (aproximativ 2000 de spectacole invitate). În acest sens, echipa VANNER Collective derulează o campanie de strângere de fonduri, suma minimă necesară fiind de 4.000 de lire. A mai rămas o săptămână din această campanie, termenul limită până la care se pot strânge contribuţiile este 19 iunie 2015, iar donaţiile pot fi făcute accesând linkul:indiegogo.com/projects/ashes-afar-edinburgh-fringe-festival-2015

Proiectul Ashes Afar la Edinburgh Fringe Festival este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
 
Urmăriţi noutăţi despre Ashes Afar la Edinburgh Fringe Festival pe wearevanner.com şi facebook.com/wearevanner.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus