septembrie 2015
Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, FITPT, Iaşi, 2015
Aşa cum şi-a obişnuit fanii, în fiecare an Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tînăr (FITPT) pregăteşte noi surprize teatrale. Unicitatea evenimentului, FITPT este singurul festival din România cu această identitate, şi calitatea estetică probată încă de la prima ediţie i-au adus prestigioasa recunoaştere de "festival european", atribuită de Asociaţia Europeană a Festivalurilor. Un juriu alcătuit din experţi internaţionali  a evaluat evenimentul conform unei grile de criterii valorice şi l-a apreciat demn de o asemenea titulatură. FITPT este membru al platformei EFFE, o reţea a festivalurilor de top, cu reprezentanţi din 31 de ţări europene care, cum se menţionează în documentele organizaţiei, "dezvoltînd sentimentul comunitar şi creativitatea în interiorul continentului, fac Europa un loc mai bun". FITPT este inclus în ghidul reţelei, a cărui versiune online va fi lansată în luna septembrie. "Sînteţi printre cele mai bune festivaluri europene selectate", se preciza în comunicatul oficial semnat de Hugo de Greef si Kathrin Deventer!

 

Ajuns acum la ediţia cu numărul VIII (4-9 octombrie 2015), fiind un festival de artele spectacolului, FITPT va avea un... Prolog. Ca orice prolog, rostul său va fi să atragă atenţia spectatorilor şi specialiştilor asupra manifestării, să creeze un orizont de aşteptare adecvat receptării. Prologul se desfăşoară pe 25 septembrie 2015, iar protagoniştii săi sînt artişti toţi unul şi unul: Teatrul Naţional Cluj Napoca va prezenta în premieră absolută în Iaşi spectacolul-concert al Adei Milea, Apolodor, după Gellu Naum. Iată ce precizează Ada Milea în legătură cu propria creaţie: "Apolodor este un fel de hartă muzicală a călătoriilor pinguinului lui Gellu Naum. În loc de fotografii, el are un ecran cu umbre mişcătoare. În acea zonă, orice om îşi poate schimba forma pentru a deveni personaj. Se interacţionează mult cu publicul, iar echipa muzicală e mereu gata să pară transportată în altă parte a Globului". Instituţia clujeană condusă de regizorul Mihai Măniuţiu nu a mai fost prezentă în agenda culturală a Iaşulului de foarte multă vreme, revenirea în FITPT fiind şi din acest punct de vedere o premieră, care li se datorează exclusiv organizatorilor, Teatrul Luceafărul Iaşi. Directorul artistic al FITPT, criticul de teatru Oltiţa Cîntec, spune despre spectacol că "Apolodor e un tonic estetic, un cocteil de forţă imaginativă, emoţie şi energie. De calitate premium. Precum Cartea cu Apolodor care l-a inspirat, spectacolul Naţionalului clujean e, sub aparenţa jovialităţii ludice şi a umorului suav, o modalitate de a privi atent lumea înconjurătoare, în încercarea de a o desluşi cît mai bine".

Distribuţia îi include pe Ada Milea, Dragoş Pop, Anca Hanu, Ramona Dumitrean, Adriana Băilescu, Cristian Regman, Sânziana Tarţa, Adrian Cucu, Filip Odangiu. Scenografia e realizată de Cristian Rusu, desenele şi umbrele de Paul Mureşan.

Spectacolul se adresează tuturor categoriile de vîrste şi este programat vineri, 25 septembrie 2015, ora 19, la sala mare a Teatrului Luceafărul. Preţul unui bilet este 30 lei (preţ întreg). Elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de bilete cu reducere, pe baza unui document doveditor. Pentru aceste categorii, preţul unui bilet este 10 lei. Biletele pot fi achiziţionate online de pe www.bilet.ro sau de la casieria teatrului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus