noiembrie 2015
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2015
Ideo Ideis împreună cu platforma culturală BRD - Scena 9 invită tinerii din Bucureşti la a doua ediţie a evenimentului Noaptea Teatrului Tânăr, vineri, 27 noiembrie 2015, între orele 17:30 şi 02:00, la Teatrul Excelsior. Doar în această seară, special gândită pentru publicul tânăr, prestigiosul actor Marcel Iureş, preşedinte de onoare al festivalului Ideo Ideis şi Ana Maria Guran, protagonista filmului-fenomen Lumea e a mea vor împărţi scena teatrului cu 3 trupe de liceu din toată ţara. Intrarea la eveniment este liberă.

Noaptea Teatrului Tânăr aduce laolaltă trei spectacole montate şi jucate de adolescenţi din Baia Mare, Braşov şi Bucureşti, alese din repertoriul ediţiei 2015 de la Ideo Ideis, un spectacol profesionist gândit special pentru ei, discuţii cu actori din diferite generaţii - de la Ana Maria Guran, adolescentă, la Marcel Iureş, unul dintre cei mai mari actori ai scenei româneşti, ateliere de teatru interactive, cât şi un moment de improvizaţie muzicală. Noaptea Teatrului Tânăr stă sub semnul dialogului între generaţii şi a nevoii de a inspira publicul larg şi a-i stârni imaginaţia. Pe parcursul a mai mult de 8 ore, adolescenţii din Bucureşti vor avea ocazia de a simţi pe pielea lor energia unui festival, de a descoperi că teatrul nu este o artă învechită sau elitistă, care nu îi reprezintă şi, mai ales, că arta îi poate ajuta să-şi viseze şi să-şi împlinească potenţialul.

Programul Nopţii Teatrului Tânăr
Vineri, 27 noiembrie 2015

ora 17:30
Deschiderea Nopţii Teatrului Tânăr

orele 18:00-21:00
The History Boys. Poveşti cu parfum de liceu
(Teatrul Excelsior, Bucureşti)
Un spectacol de teatru profesionist care a cucerit cei peste 500 de adolescenţi de la Ideo Ideis, despre viaţa pe coridoarele liceului, unde stilul de viaţă nonconformist şi indolent al elevilor din clasa de istorie este pus în pericol de ambiţiile directorului. Şcoala este un "câmp de bătălie" al ideilor diferite despre viaţă şi educaţie într-o comedie spumoasă cu multe accente emoţionante.

ora 21:00-21:30
Networking & Ateliere de Teatru Tânăr

orele 21:30-22:20
Pisica verde (Trupa Amprente, Braşov)
Piesa (apărută la Editura LiterNet şi disponibilă pentru descărcare gratuită aici) vorbeşte despre 6 adolescenţi ce trăiesc într-un mic oraş muncitoresc şi a căror viaţă se duce între şcoală, casă şi clubul în care îşi petrec nopţile. Trăind într-un mediu din care părinţii lipsesc, îşi fac realitatea mai suportabilă prin refugierea în propria lume paralelă.

orele 22:20-22:50
Masterclass Marcel Iureş
Marcel Iureş nu necesită prezentare. Marele actor, distins de două ori cu titlul Cel mai bun actor de teatru din România, preşedinte de onoare al festivalului Ideo Ideis şi preşedinte al Fundaţiei Cultural Artistice Teatrul ACT, prima scenă independentă de teatru din România, va fi prezent pe scena Teatrului Excelsior pentru un dialog relaxat cu noua generaţie prezentă la Noaptea Teatrului Tânăr.

ora 22:50-23:10
Networking & Ateliere de Teatru Tânăr

orele 23:10-00:00
Inspir Ş-Expir (Trupa Par Ris, Baia Mare) - scenariu colectiv după Operele complete ale lui William Shakespeare (pe scurt) de Adam Long, Daniel Singer şi Jess Borgeson
Timon din Atena, Nevestele vesele din Windsor, Regele Lear, Richard al III-lea, Furtuna sau Neguţătorul din Veneţia pot fi subiecte pentru buletinul de ştiri de la ora 19, Romeo şi Julieta - un spectacol de circ cu clowni, Vrăjitoarele din Macbeth - rock staruri, iar Lady Macbeth - divă ce-şi cântă nebunia pe musical, Titus Andronicus - un ideal Chef Français, Othello - o trupă de hip hop underground, Hamlet poate fi Hamleta, o fată ce-şi face veacul prin Denmark Dubstep Club şi unde DJ-ul este ucigaşul tatălui ei, iar meşterii din Visul unei nopţi de vară, nişte sufletişti ce joacă "pe această mare scenă de nebuni".

orele 00:00-00:30
Seara povestitorilor cu Ana Maria Guran
Ana Maria Guran este din Câmpina şi avea 17 ani când regizorul Nicolae Constantin Tănase a descoperit-o la Alexandria, la Ideo Ideis şi a chemat-o la castingul pentru debutul lui în lungmetraj, Lumea e a mea. Filmul, care a intrat recent în cinemtografe, a câştigat Premiul de debut la Zilele Filmului Românesc la TIFF 2015, menţiunea specială a juriului în competiţia East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary, Cottbus Discovery Award în cadrul Festivalului Internaţional de Film Est-European de la Cottbus (Germania) şi Trofeul Anonimul International Independent Film Festival. Considerată de critici o "revelaţie" în acest film, Ana Maria este acum studentă în anul II la UNATC.

orele 00:40-01:00
Moment de improvizaţie muzicală (Asociaţia Kalelarga)

ora 01:00-01:15
Networking & Ateliere de Teatru Tânăr

orele 01:15-02:00
Almost. Maine (Trupa As, Bucureşti) - spectacol ce va fi prezentat şi în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, 2016.
Nimic nu e ceea ce pare în miticul şi îndepărtatul oraş Almost din Maine într-o noapte fără lună, senină şi rece din mijlocul iernii. În timp ce luminile din nord plutesc pe cerul plin de stele, cetăţenii din Almost se îndrăgostesc şi se "dezîndrăgostesc" în cele mai neaşteptate şi, de cele mai multe ori, amuzante moduri. Genunchii se învineţesc. Inimile se rup. Dar vânătăile se vindecă şi se refac - aproape - în acest minunat vis de iarnă.

Atelierele de teatru tânăr sunt exerciţii de improvizaţie testate de trainerii Ideo Ideis, de încercat în pauzele dintre spectacole. Momentul de improvizaţie muzicală este propus de Asociaţia Kalelarga: Raluca Stratulat, doctor în muzică şi practician în muzică clasică, Alexei Ţurcan, fondator, interpret şi compozitor în trupele Travka şi Tomma Alistar şi colaborator cu Alexandrina Live Band şi Bogdan Gugu, clarinetist cu mare experienţă. Toţi trei se regăsesc şi în cadrul proiectului de muzică electronică Tomma Alistar.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Despre Noaptea Teatrului Tânăr

În fiecare zi în viaţa unui artist tânăr se naşte un vis, un proiect imaginar menit să contribuie la dezvoltarea sau chiar reinventarea artei, astfel încât să ne ajute pe noi, ceilalţi, să înţelegem imperfecţiunile lumii în care trăim şi să ne facă să ne bucurăm de frumos. În fiecare zi, într-o altă parte, un alt vis moare uitat, neîntreţinut, părăsit, lăsând în urma lui mereu aceeaşi întrebare: "cum ar fi fost dacă...?''

Platforma culturala BRD Scena 9 îşi propune să fie acel spaţiu în care tinerii artişti visează, explorează, se exprimă, învaţă, creează, produc valoare, un spaţiu al dialogului cu concepte care îşi propun să creeze punţi între educaţie şi cultură. Ne dorim să reunim toate aceste idei sub forma unui HotSpot cultural cu inputuri din artele spectacolului, poezie, emoţie, dar şi din tehnologie; un loc plin de energie, în care artiştii îşi exprimă visurile cu speranţa că, într-o bună zi, unele dintre ele vor prinde formă, câteva vor rămâne în memoria colectivă şi, poate, unul va reuşi să schimbe arta şi lumea, aşa cum o ştim noi.

Noaptea Teatrului Tânăr face parte din această iniţiativă şi este un concept special creat pentru tinerii bucureşteni ca o replică la scara unei nopţi a Festivalului Ideo Ideis, cu scopul de a le oferi acces liber la cultură, dar şi de a le deschide sau de a le alimenta apetitul pentru artă şi tot ce poate aduce ea în vieţile lor.

Pentru mai multe informaţii: www.ideoideis.ro // www.facebook.com/ideoideis // Karin Budrugeac, [email protected]
Eveniment realizat de Asociaţia T.E.T.A în parteneriat cu BRD - Groupe Société Générale.
Parteneri media: SUB25, Think Outside The Box, Decât O Revistă, Carevasăzică, Revista Plic, LiterNet.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus