martie 2017
De zece ani, perioada de după vacanţa de iarnă este pentru noi, cei de la Observator cultural, una foarte agitată: alcătuim liste de cărţi apărute în anul precedent, le scriem mesaje editurilor de la noi care publică autori români contemporani, cu rugămintea de a ne trimite şi ei tabelul complet al noutăţilor editoriale, scotocim pe birouri şi prin rafturile care acoperă pereţii redacţiei, din dorinţa de a nu lăsa pe dinafară nici un titlu, în vederea alcătuirii listelor preliminare.

Cum nu există nici o altă centralizare a apariţiilor editoriale autohtone şi cum nu toate editurile au site-uri performante (şi în unele cazuri nici persoane care să răspundă prompt solicitărilor noastre repetate), misiunea redactorilor însărcinaţi cu adunarea datelor nu este deloc una uşoară (Silvia Dumitrache ştie foarte bine cît de greu este să adunăm toate informaţiile necesare).

Odată această etapă încheiată, listele preliminare ajung la primul juriu (alcătuit în 2017 din 22 de persoane, ale căror nume le puteţi citi la finalul acestui material). Fiecare dintre criticii şi cronicarii literari care fac parte din acest prim juriu alcătuieşte un top 10, acordîndu-le cărţilor selectate puncte de la 10 la 1, în funcţie de locul ocupat de cărţile alese în cadrul topului personal. Desigur, cărţile care întrunesc cele mai multe voturi se vor regăsi printre nominalizările la premii.

În urma centralizării voturilor, iată nominalizările pentru cele şase categorii la care acordăm premii şi la început de 2017. Cum punctajele au fost foarte strînse, la patru dintre categorii ("Critică/Istorie şi teorie literară", "Proză", "Poezie" şi "Eseistică/Publicistică") au rămas pe lista de nominalizări şase titluri.

Nominalizările la Premiile Observator cultural, 2017

Memorialistică
 George Banu, Parisul personal. Familia din Rivoli 18, Nemira
Marius Chivu, Trei săptămîni în Anzi, Humanitas
Jan Cornelius, Eu, Dracula şi John Lennon, Humanitas
Riri Sylvia Manor, Bucuria de a nu fi perfectă. Memorii. Bucureşti/Tel Aviv 1941-2015, Humanitas
Ileana Mălăncioiu, Am reuşit să rămîn eu însămi, Polirom

Eseistică/Publicistică
Cristina Bogdan, Moartea şi lumea românească premodernă. discursuri întretăiate, Editura Universităţii din Bucureşti
Ruxandra Cesereanu, Fugarii, Polirom
Vasile Ernu, Bandiţii, Polirom
Andrei Oişteanu, Sexualitate şi societate, Polirom
Alexandru Vakulovski, Afganii, Tracus Arte
Andrei Vieru, Elogiul vanităţii, Humanitas

Critică literară/Istorie literară/Teorie literară
Liviu Maliţa, Literatura eretică, Cartea Românească
Mircea Mihăieş, Ulysses, 732. Romanul romanului, Polirom
Doris Mironescu, Un secol al memoriei. Literatură şi conştiinţă comunitară în epoca romantică, Editura Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi
Horea Poenar, Teoria peştelui fantomă, Tracus Arte
Andreea Răsuceanu, Bucureştiul literar. Şase lecturi posibile ale oraşului, Humanitas
Adrian Tudurachi, Fabrica de geniu. Naşterea unei mitologii a productivităţii literare în cultura română (1825-1875), Institutul European

Debut
Tudor Ganea, Cazemata (proză), Polirom
Radu Niciporuc, Pascal desenează corăbii (proză), Cartea Românească
Ciprian Popescu, Mile End (poezie), Casa de Editură "Max Blecher"
Vlad Roman, Cît mai aproape de tine (proză), Univers
George State, Crux (poezie), Cartea Românească

Poezie
Radu Andriescu, Cînd nu mai e aer, Casa de Editură "Max Blecher"
Rita Chirian, Casa fleacurilor, Casa de Editură "Max Blecher"
Nora Iuga, Ascultă cum plîng parantezele, Cartea Românească
Ioan Es. Pop - Arta fricii, Charmides
Traian Ştef, Poemul de dragoste, Editura Şcoala Ardeleană
Alex Văsieş, Instalaţia, Cartea Românească

Proză
George Bălăiţă, Învoiala, Polirom
Radu Cosaşu, Viaţa ficţiunii după o Revoluţie, Polirom
Dumitru Crudu, Salutări lui Troţki, Univers
Radu Pavel Gheo, Disco Titanic, Polirom
Bogdan Suceavă, Republica, Polirom
Vlad Zografi, Efectele secundare ale vieţii, Humanitas


Juriul

Juriul care va decide premiile în 2017 este alcătuit din: Carmen Muşat (preşedinta juriului), Bianca Burţa-Cernat, Adina Diniţoiu, Cezar Gheorghe, Adrian Lăcătuş, Iulia Popovici şi Bogdan-Alexandru Stănescu.

Ca şi la precedentele ediţii, revista Observator cultural acordă Premiul Opera Omnia "Gheorghe Crăciun" unui scriitor al cărui nume va fi anunţat în seara Galei. La ediţiile de pînă acum, acest premiu le-a revenit scriitorilor: Mircea Horia Simionescu (2007), Mircea Ivănescu (2008), Norman Manea (2009), Radu Cosaşu (2010), Emil Brumaru (2011), Şerban Foarţă (2012), Dumitru Ţepeneag (2013), George Banu (2014), Nora Iuga (2015), Angela Marinescu (2016).

Începînd cu cea de a IV-a ediţie a Premiilor Observator cultural, revista noastră a omagiat, în fiecare an, traducători importanţi: Antoaneta Ralian şi Anamaria Pop (2010); Luminiţa Munteanu şi Luminiţa Voina-Răuţ (2011); Sorin Mărculescu şi George Volceanov (2012); Viorica Nişcov şi Alexandru Al. Şahighian (2013), Bogdan Ghiu (2014), Constantin Geambaşu şi Antoaneta Olteanu (2015), Dinu Flămând (2016). În acest an, vom oferi distincţii nu doar pentru traduceri dintr-o limbă străină în limba română, ci şi pentru un traducător care a transpus opere literare româneşti într-o limbă străină. Numele traducătorilor va fi anunţat în cadrul Galei.

Pentru al doilea an consecutiv, vom acorda Premiul Observator Lyceum, decis de un juriu alcătuit din elevi de la cîteva licee de elită din Bucureşti. Vom reveni cu amănunte.

La fel ca în anii precedenţi, am decis de la bun început să scoatem de pe lista de nominalizări cărţile publicate în 2016 de redactorii şi colaboratorii noştri apropiaţi. Astfel, deşi au obţinut voturi suficiente pentru a intra pe lista nominalizărilor, au ieşit din competiţie romanul Năluca de Octavian Soviany - care a devenit, în ultimul an, colaboratorul nostru permanent -, precum şi volumul de poezie semnat de Alina Purcaru, Rezistenţă (redactor la Observator cultural din 2011, Alina este, din 2015, SGR-ul nostru).

Iată şi numele celor "vinovaţi" de nominalizările pentru ediţia 2017, a XI-a: Şerban Axinte, Bianca Burţa-Cernat, Paul Cernat, Bogdan Creţu, Adina Diniţoiu, Silvia Dumitrache, Cezar Gheorghe, Alex Goldiş, Cristina Ispas, Adrian Lăcătuş, Doris Mironescu, Carmen Muşat, Oana Cătălina Ninu, Dana Pârvan-Jenaru, Raul Popescu, Iulia Popovici, Alina Purcaru, Andreea Răsuceanu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Ovidiu Şimonca, Claudiu Turcuş, Mihaela Ursa.

Ca şi pînă acum, votanţii care au avut şi cărţi proprii pentru jurizare s-au abţinut de la vot la categoriile respective.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus